Bekalan barangan keperluan dalam negara mencukupi – Ismail Sabri 0 279

Bekalan barangan keperluan dalam negara mencukupi – Ismail Sabri

KUALA LUMPUR: Bekalan barangan secara keseluruhannya mencukupi dan berupaya untuk menampung keperluan dalam negara.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, jaminan itu susulan tinjauan dilakukan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) meliputi 12 jenis bekalan barangan di 681 premis perniagaan termasuk 489 peruncit, pemborong (165) dan pengilang (27).

“Pegawai penguat kuasa KPDNHEP juga melakukan 1,382 pemeriksaan khas pematuhan prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP), namun hanya dua premis diberi nasihat kerana tidak patuh SOP.

“Dalam tempoh PKPP, kerajaan ingin menggesa pengusaha dan orang ramai sentiasa mengamalkan kawalan kendiri, termasuk penjarakan fizikal dan kebersihan diri, terutama dalam aktiviti jual beli barangan keperluan harian,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Mengulas kerja sanitasi awam COVID-19, Ismail Sabri berkata sebanyak 11,209 operasi dijalankan merangkumi 137 zon, sejak 30 Mac lalu.

Beliau berkata, sebanyak 13,627 premis disanitasi terdiri 2,775 pusat perniagaan, kawasan perumahan termasuk Projek Perumahan Rakyat (1,633), tempat awam (2,690), pasar raya (354) dan bangunan kerajaan (6,175).

“Semalam, sebanyak 21 operasi sanitasi dilaksanakan membabitkan 10 negeri iaitu Sabah, Melaka, Selangor, Sarawak, Pahang, Perak, Pulau Pinang, Terengganu, Kedah, Wilayah Persekutuan Labuan dan Putrajaya.

“Operasi ini membabitkan 127 anggota daripada Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) dan pihak berkuasa tempatan (PBT), selain 12 jentera milik JBPM,” katanya. – Berita Harian

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Buaya cedera ditembak diselamatkan 0 708

Buaya cedera ditembak diselamatkan

Jurucakap Pusat Gerakan Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Sarawak berkata, pihaknya menerima panggilan daripada pegawai Jabatan Hutan Sarawak (JHS) bagi mendapatkan khidmat khas menangkap buaya itu pada 10.59 malam tadi.

Beliau berkata, sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang dikejarkan ke lokasi sebaik menerima panggilan itu.

“Setibanya di lokasi, didapati seekor buaya besar di dalam longkang dan ia agak agresif kerana difahamkan reptilia itu cedera selepas ditembak.

“Anggota kami berjaya menenangkan buaya itu selepas menutup matanya dengan kain sebelum mengikatnya di tepi pagar sekolah,” katanya.

Katanya lagi, pihaknya menghadapi kesukaran untuk mengeluarkan buaya itu dari longkang kerana terlalu berat.

“JHS hanya akan mengalihkan buaya itu pagi ini,” katanya. – Harian Metro

Spread the news

Mengawal darah tinggi 0 662

Mengawal darah tinggi

DARAH tinggi dianggap penyakit biasa bagi rakyat Malaysia, tetapi ditakuti kerana boleh menjadi pembunuh senyap kepada pesakit.

Tinjauan Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan (NHMS) 2019 mendapati 6.4 juta rakyat dewasa di Malaysia menghidap darah tinggi.

Mereka perlu bergantung dengan ubat yang diberikan doktor atau pegawai farmasi bagi memastikan tekanan darah sentiasa terkawal.

Namun, ramai pesakit tidak mengetahui bahawa terdapat ‘petua’ menurunkan penyakit darah tinggi menggunakan bahan semula jadi.

Pakar Antioksidan Dr Suri Roowi berkata, ‘Journal of Medicinal Plants Research’ yang diterbitkan pada 2011 menyenaraikan beberapa jenis sayuran yang boleh menurunkan tekanan darah tinggi.

Menurutnya, sayuran ini murah dan mudah didapati seperti bawang putih, saderi dan brokoli.

“Bawang putih kaya pelbagai khasiat dan banyak digunakan dalam masakan bagi menambah rasa yang lebih enak.

“Ia juga sangat berguna kepada mereka yang mengalami masalah tekanan darah tinggi.

“Caranya ialah makan seulas bawang putih setiap hari selama 12 minggu, ia boleh menurunkan tekanan darah tinggi,” katanya.

Katanya, menerusi cara ini, ia dapat mengelakkan risiko serangan angin ahmar berpunca daripada penyakit berkenaan.

Beliau berkata, seterusnya ialah saderi yang diketahui kaya dengan antioksidan, serat, vitamin dan mineral yang memberi manfaat kepada kesihatan.

“Malah, saderi juga tinggi dengan bahan yang dikenali sebagai apegini.

“Bahan ini boleh membantu menurunkan tekanan darah tinggi,” katanya.

Dr Suri kata, brokoli juga boleh menurunkan tekanan darah tinggi kerana dalam sayuran ini mengandungi satu bahan berkhasiat yang dikenali sebagai ‘glucoraphanin’.

“Glucoraphanin meningkatkan kandungan antioksidan dan keupayaan antikeradangan dalam brokoli yang dapat memulihkan masalah disfungsi seperti darah tinggi.

“Oleh itu, pesakit darah tinggi perlu mengamalkan memakan brokoli,” katanya.

Katanya, pada masa sama, pengambilan minyak zaitun juga baik kerana kandungan tinggi bahan asid lemak mono tidak tepu (lemak sihat) yang sangat baik untuk kesihatan.

“Jadikan minum minyak zaitun sekurang-kurang dua sudu setiap hari sebagai amalan.

“Selain membantu menurunkan tekanan darah tinggi, khasiat minyak zaitun juga dapat mencegah penyakit kronik,” katanya.

Menurut Dr Suri, pesakit darah tinggi turut disarankan mengambil makanan tinggi mineral, contohnya potasium, kalsium dan magnesium.

“Apa yang penting ialah sumber natrium atau garam mesti rendah. Ini satu cara untuk mengurang atau mencegah tekanan darah tinggi.

“Saya juga meneruskan kajian menerusi pembacaan dan menemui satu sumber makanan berkhasiat yang dikenali sebagai serbuk anak pokok barli,” katanya.

Jelasnya, ia adalah sejenis sumber barli yang kaya dengan kalsium, potassium, magnesium, protein dan sangat rendah sodium.

“Hasil kajian juga menunjukkan, serbuk anak pokok barli ini mengandungi 50 kali kalsium dan 34 kali potassium lebih tinggi berbanding beras putih.

“Khasiat ini menunjukkan serbuk ini boleh menurunkan tekanan darah tinggi,” katanya. – Harian Metro

Spread the news
DON’T MISS OUT!
Subscribe To Newsletter
Be the first to get latest updates and exclusive content straight to your email inbox.
Stay Updated
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link