Bagaimana Untuk Memulakan Perniagaan Menjual Produk Secara Atas Talian Di Malaysia 0 7706

Bagaimana Untuk Memulakan Perniagaan Menjual Produk Secara Atas Talian Di Malaysia

Langkah 1: Menyediakan Pelan Perniagaan Yang Ringkas

Sila rujuk Bab 3: Memulakan PerniagaanFormat Pelan Perniagaan untuk mendapatkan template Pelan Perniagaan anda

 

Langkah 2: Mendaftarkan Perniagaan

Sila Panduan Proses Pendaftaran Perniagaan bagi mengetahui bagaimana untuk mendaftarkan perniagaan anda.

 

Langkah 3: Memutuskan Cara Untuk Memulakan Jualan Atas Talian

(A) Menjual di pasaran atas talian seperti Lazada,11Street dan Shopee

(B) Membina laman web e-dagang anda sendiri untuk menjual produk anda

(C) Mempunyai akaun media sosial di Instagram atau Facebook untuk menjual produk anda

Bagaimana Ingin Menjadikan Perniagaan Anda Boleh Dipercayai?

Kredibiliti adalah salah satu faktor yang penting dalam memastikan kejayaan perniagaan dalam talian. Sekiranya sesuatu jenama mempunyai kredibiliti yang kukuh, ianya akan dapat membantu perniagaan untuk mendapatkan kepercayaan pelanggan mereka.

Secara tidak langsung ianya juga akan mewujudkan persepsi positif secara berterusan dan perniagaan akan mendapat manfaat daripadanya dalam jangka masa panjang.

Selaras dengan teknologi yang semakin berkembang pesat serta sistem penghantaran barangan yang lebih sistematik, perniagaan dalam talian semakin berkembang dengan rancak di Malaysia. Kerajaan melalui kementerian dan agensi yang berkaitan juga giat mempromosikan perniagaan dalam talian melalui pelbagai program yang dianjurkan.

SSM BizTrust merupakan salah satu program yang dijalankan bagi membantu memperkukuh perniagaan dalam talian yang diusahakan oleh usahawan tempatan untuk terus berkembang bukan sahaja di pasaran domestik malahan di peringkat antarabangsa. Program ini menetapkan piawaian yang perlu dipatuhi oleh usahawan yang menjalankan perniagaan dalam talian dan mereka yang telah memenuhi kriteria yang menekankan aspek amanah akan diberi pengiktirafan. Kriteria lain yang ditetapkan termasuklah pendaftaran perniagaan, keselamatan dalam talian, serta perlindungan data dan maklumat.

 Read more at SMEinfo.com
Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Free Travel Agency or Hotel Website 0 9819

Free Travel Agency or Hotel Website
Get qualified for a free Travel Agency or Hotel Website as part of the Sarawak Online Tourism Fund for up to RM 5,000.
Join our LIVE talk on ZOOM with Karuna Sarawak on selecting your website platform, design templates, quote template and assistance on the application process this Monday-Friday (3-7th May 2021) @ 10 am daily. Each session is limited to 20 participants and we will provide guidance and on-the-spot consultation for applying for the grant.
The grant applies to:
1. Website Development
2. Booking Engine with online shopping cart and payment gateway
3. Digital Marketing (Google, Facebook and Instagram Ads)
4. Video and banner ad visual creation
***Applicants must be a registered trade company and licensed by the Ministry of Tourism, Arts and Culture Malaysia. Only registered and approved companies will be eligible for the grant.
You will be notified via email once your slot has been confirmed.
Spread the news

Apple perkenal generasi baharu ‘Mac’ 0 12755

Apple Ungkap Aplikasi di iOS dan iPad Bakal Bisa Berjalan di Mac

Kuala Lumpur: Buat pertama kali, Apple memperkenalkan cip pemproses mereka tersendiri di bawah Apple Silicon iaitu ‘Apple M1’ yang menggunakan binaan pemproses 5 nanometer (nm).

Pemproses termaju industri berkenaan berasaskan kepada ARM dan menawarkan gabungan CPU lapan teras serta unit pemproses grafik (GPU) lapan teras termasuk ‘Neural Engine’ 16 teras.

Apple juga memperkenalkan siri baharu untuk generasi ‘MacBook’ dalam satu majlis pengenalan maya yang diadakan awal pagi tadi bertemakan ‘One More Thing’.

Dalam pengenalan berkenaan, siri MacBook Air, Mac Mini dan MacBook Pro diperkenalkan dengan menggunakan cip pemproses Apple sekali gus menjadi produk pertama yang menggunakan cip berkenaan.

Untuk MacBook Pro, peranti berkenaan hadir dengan skrin keluasan 13 inci yang menawarkan keupayaan memori (RAM) sehingga 16GB serta sokongan storan 2TB.

Paling mengagumkan, penggunaan cip berasaskan rekaan 5nm berkenaan mampu untuk memberi jangka hayat bateri lebih lama sehingga 20 jam kepenggunaan.

MacBook Pro masih didatangkan dengan papan kekunci Magic Keyboard selain dilengkapi dengan bar sesentuh (touch bar) di bahagian atas papan kekunci seperti generasi sebelumnya.

Sesuai dengan kemajuan teknologi hari ini, MacBook Pro menyokong jaringan Internet Tanpa Wayar (WiFi) selain sokongan USB 4.

Pada masa sama, Apple juga memperbaharui MacBook Air mereka dengan pemproses pertama syarikat berkenaan dan hasil kemajuan cip berkenaan, bateri peranti ini mampu untuk bertahan lebih 18 jam.

Tanda harga untuk MacBook Pro bermula pada harga RM5,599 dan MacBook Air pula bermula RM4,399 mengikut padanan spesifikasi. – Harian Berita

Spread the news