Kerajaan perlu majoriti 2/3 laksana janji MA63 – PM 0 6385

KOTA KINABALU: Kerajaan Persekutuan perlu mempunyai dua pertiga majoriti dalam Parlimen untuk meminda Perlembagaan bagi melaksanakan apa yang dijanjikan kepada Sabah dan Sarawak berdasarkan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63).

Sehubungan itu, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, Kerajaan Persekutuan perlu melihat bagaimana ia boleh mendapat sokongan di Parlimen bagi membolehkan hak Sabah dan Sarawak dalam MA63 dikembalikan.

“Buat masa ini kita akan kaji apa apa yang perlu dimansuhkan dan digantikan dengan peruntukan baharu (terma yang ada kaitan dengan MA63) dalam Perlembagaan. Terdapat juga beberapa undang-undang yang perlu kita teliti,” katanya.

Beliau ditemui media selepas sarapan bersama Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal dan anggota Kabinet Sabah, di sini, pagi tadi.

Ditanya sama ada kerajaan boleh mendapat sokongan pembangkang yang dilihat turut memperjuangkan hak Sabah dan Sarawak, Dr Mahathir berkata pembangkang mungkin bercakap lain tetapi kemudian berpakat untuk tidak menyokong, seperti berlaku pada persidangan Dewan Negara yang menolak Rang Undang-Undang Antiberita Tidak Benar (Pemansuhan) 2018.

Mengenai apa lagi hak Sabah dan Sarawak yang boleh dikembalikan, beliau melihat keperluan menambah pegawai pembuat keputusan dari Sabah dan Sarawak berada dalam kerajaan di Putrajaya, atau perlu menghantar mereka dari Semenanjung ke kedua-dua negeri berkenaan.

“Ada beberapa perkara yang kita putuskan di Kuala Lumpur oleh orang yang tidak biasa dengan keadaan di Sabah dan Sarawak, kita perlu tangani isu ini,” katanya tanpa menyatakan tempoh bila kajian berkaitan MA63 disiapkan kerana bergantung kepada beberapa faktor.

Dr Mahathir berkata, meningkatkan Infrastruktur pendidikan juga adalah antara perkara dalam hak Sabah yang diberikan perhatian kerana masih banyak sekolah di negeri ini dalam keadaan daif.

“Saya diberitahu masih ada sekolah dibuat daripada kayu, ini perlu ditangani juga…(sekolah) tiada air dan tiada kemudahan tandas yang baik, banyak perkara perlu dilakukan,” katanya.

Semalam, Dr Mahathir ketika berucap pada sambutan Hari Malaysia Ke-55 di Padang Merdeka di sini, berkata kerajaan Pakatan Harapan (PH) menerusi slogan ‘Malaysia Baharu’ akan mengembalikan status rakan sekutu kepada Sabah dan Sarawak, berbanding negeri dalam Malaysia.

Perdana Menteri dilaporkan berkata, beliau mengambil maklum mengenai penukaran status Sabah dan Sarawak dari rakan sekutu kepada negeri-negeri dalam Malaysia sebelum ini dan pengembalian status itu adalah sebahagian proses yang akan dilaksanakan selepas kajian MA63 disiapkan.

Beliau menegaskan, pengembalian status Sabah dan Sarawak seperti terkandung dalam MA 63 memberi negara asas kukuh untuk mengeratkan hubungan ketiga-tiga wilayah. – Berita Harian Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

COVID-19 tidak halang Sarawak adakan PRN 0 5485

COVID-19 tidak halang Sarawak adakan PRN

SIBU: Pandemik COVID-19 tidak akan menghalang Sarawak daripada mengadakan Pilihan Raya Negeri ke-12 mengikut undang-undang, kata Timbalan Ketua Menteri Tan Sri James Masing hari ini.

Ketika ditanya mengenai kebimbangan dalam kalangan rakyat bahawa negeri ini akan menerima nasib yang sama seperti Sabah yang menyaksikan peningkatan kes COVID-19 selepas mengadakan pilihan raya negeri pada 26 September lalu, beliau berkata pilihan raya itu masih boleh diadakan dengan syarat prosedur operasi standard (SOP) dipatuhi dengan ketat.

“COVID-19 adalah satu faktor tetapi ada negara yang mengadakan pilihan raya pada tempoh pandemik ini. Antaranya Singapura, Korea Selatan dan baru-baru ini, New Zealand.

“Mereka mengadakan pilihan raya tanpa masalah dengan syarat SOP dipatuhi dengan ketat,” katanya.

Masing yang juga Menteri Infrastruktur dan Pembangunan Pelabuhan berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas menyempurnakan upacara pecah tanah untuk Pakej A: Pembinaan dan Penyiapan Cadangan Jalan Sungai Bidut/Kampung Sebedil/Kampung Bungan Kecil di Bawang Assan hari ini.

“Kita tiada pilihan, jika kita tidak buat sekarang, selepas lima tahun (tempoh tamat) secara automatik Dewan Undangan Negeri (DUN) akan dibubarkan,” katanya dan menambah beliau tidak tahu apa-apa peruntukan yang membolehkan sesuatu pilihan raya ditangguhkan.

Beliau mengulangi bahawa sekiranya pilihan raya tidak diadakan, pada Jun tahun hadapan DUN akan dibubarkan dan Sarawak tidak akan mempunyai kerajaan.

“Keputusan untuk membubarkan Dewan Undangan Negeri untuk memberi laluan kepada pilihan raya terletak kepada ketua menteri,” tambahnya.

Mengenai calon Gabungan Parti Sarawak (GPS) yang akan bertanding di Bawang Assan pada pilihan raya negeri nanti, Masing berkata ia bergantung kepada calon yang ditentukan oleh Parti Bersatu Rakyat Sarawak (SUPP) dan disokong Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg yang juga Pengerusi GPS.

Masing berkata siapa pun calon, pengundi harus memberi sokongan penuh terhadap perubahan yang akan dilakukan di kawasan itu selepas mereka dipinggirkan begitu lama dari segi pembangunan infrastruktur.

Untuk GPS, kerusi Bawang Assan secara tradisionalnya diperuntukkan kepada SUPP dan penyandangnya kini adalah Presiden Parti Sarawak Bersatu, Datuk Seri Wong Soon Koh yang dilaporkan akan mempertahankan kerusi itu pada pilihan raya negeri akan datang.

Wong yang memenangi kerusi itu apabila bertanding buat pertama kali sebagai calon SUPP pada pilihan raya negeri 1996, tidak pernah kalah dan menang sekali lagi pada 2016 walaupun beliau meninggalkan SUPP kerana masalah dalaman dan membentuk Parti Rakyat Bersatu (UPP), sebuah parti mesra Barisan Nasional.

Sementara itu, mengenai projek jalan raya 21.7 kilometer (km) bernilai lebih RM104.5 juta, Masing berkata apabila siap pada November tahun hadapan, ia akan menghubungkan Kampung Tutus, Kampung Sebedil dan Kampung Bungan Kecil ke bandar Sibu.

Beliau berkata Pakej B projek itu akan membabitkan pembinaan jalan raya sepanjang 16 km dengan kos RM200 juta menghubungkan kawasan berkenaan dengan Jambatan Igan sejauh 1.38 km yang sedang dibina di Igan, Mukah bernilai RM285 juta. – BERNAMA – Berita Harian

Spread the news

Beri peluang PM selesai krisis pandemik 0 5458

Beri peluang PM selesai krisis pandemik

PUTRAJAYA: Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin perlu diberi masa untuk menyelesaikan krisis pandemik COVID-19 yang ketika ini melanda negara.

Ahli Majlis Kerja Tertinggi UMNO, Tan Sri Annuar Musa, berkata selain krisis pandemik, negara ketika ini turut diuji dengan isu ekonomi, sekali gus menuntut semua pihak mengenepikan masalah kecil dan kembali kepada penyatuan serta perpaduan, selain muafakat dan kerjasama.

“Tak payahlah kita fikir pengganti buat masa ini…kita muafakat, bantu kerajaan. Bila COVID-19 reda, segera bubar Parlimen dan serah (mandat) pada rakyat.

“USA (Amerika Syarikat) lagi banyak kes COVID-19 dan mereka pun ada pilihan raya. Beri peluang PM (Perdana Menteri) selamatkan negara dan nyawa rakyat dulu. Saya percaya PM serah pada rakyat,” katanya melalui Twitter, hari ini.

Beliau berkata demikian mengulas laporan sebuah portal mengenai kenyataan Parti Pejuang Tanah Air (PEJUANG) bahawa Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai calon yang layak untuk menggantikan Muhyiddin.

Menerusi satu lagi ciapan, Annuar menegur kenyataan dibuat Pengerusi UMNO Perak, Datuk Saarani Mohamad, yang menuduh Pengerusi Parti Pribumi Bersatu (BERSATU) Perak, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu, menentang semangat setiakawan.

“Adalah baik sekiranya kita semua mengurangkan selar-menyelar secara terbuka kerana ia tak banyak membantu. Mari kita harmonikan situasi dan pandang ke hadapan. Sesiapa yang lebih ramai kawan akan menang ke atas mereka yang mencipta permusuhan,” katanya.

Sementara itu, ketika ditemui selepas program Operasi Sanitasi Awam, di Presint 4, di sini, hari ini, Annuar mengulangi kenyataan sama dengan menuntut semua pihak mengutamakan kerjasama dan penyatuan..

“Kepada parti politik termasuk parti saya sendiri dan kawan-kawan serta saya sendiri, saya fikir kita kena utamakan kerjasama dan penyatuan.

“Kalau kita dah stabil (krisis COVID-19) seperti itu dan kalau nampak keadaan (politik) masih tidak stabil kerana masing-masing pihak ada majoriti tipis, kita adakah pilihan raya umum.

“Kita bincang dengan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mungkin adakan pilihan raya secara maya. Apabila berlaku ketidakstabilan akan ada pihak merasakan mereka boleh menjadi perdana menteri,” katanya. – Berita Harian

Spread the news