Amanah mahu gempur GPS pada 2021 0 6382

Presiden Parti Amanah Negara (Amanah) Mohamad Sabu setidak-tidaknya bersikap realistik.
Ketika menyampaikan ucapan pada Konvensyen Biro Pilihan Raya Amanah Sarawak di Kuching pada Ahad, beliau yang lebih mesra dipanggil Mat Sabu, menyedari hakikat bahawa tidak mudah untuk parti pimpinannya bertapak di Sarawak, apatah lagi merobohkan benteng GPS dalam pilihan raya negeri akan datang.

Amanah telah bertanding di Sarawak dua kali, tetapi segala percubaannya gagal. Mengapakah parti itu ditolak oleh pengundi dan rakyat Sarawak?

Adakah kerana rakyat mempunyai persepsi bahawa parti itu serpihan PAS. PAS yang juga telah bertanding banyak kali di negeri ini, banyak kali juga kecundang dan kecewa. PAS punya imej negatif, justeru tidak begitu mesra di hati rakyat dan pengundi.

Kedudukan Amanah juga dua kali lima.

Mat Sabu dalam ucapannya mengakui Amanah menghadapi tugasan berat untuk mengubah persepsi masyarakat di sini. Betul, persepsi amat penting dalam politik. Itulah sebabnya, parti politik begitu bersungguh-sungguh untuk membina dan menjaga persepsi.

Hakikatnya, dalam politik, persepsi lebih nyata daripada realiti. Membina persepsi supaya imej dan reputasi parti positif dan ditanggapi dengan baik oleh rakyat, menuntut strategi komunikasi dan pemasaran politik yang ampuh.

Sebab, persepsi positif akan banyak menjulang imej dan reputasinya, sedangkan jika negatif sukar dikikiskan, malah berpotensi membawa kemudaratan. Termasuk tentunya disingkir pengundi. Parti yang dipersepsi baik oleh rakyat dapat membantu mengukuhkan penerimaan rakyat sekali gus melonjakkan kedudukannya.

Mengapakah Barisan Nasional (BN) ditolak oleh rakyat dalam PRU-14? Sebabnya, persepsi rakyat terhadap pemimpinnya, terutamanya Datuk Seri Najib Razak amat negatif dan buruk terutama berkaitan 1MDB. Persepsi sedemikianlah yang mengundang kemudaratan kepada BN sehingga mampu ditewaskan oleh Pakatan Harapan.

“Selagi kita tidak dapat pecahkan minda ini, rakyat Sarawak pasti akan kurang memberi undi kepada parti Amanah.

“Misalnya, Pilihan Raya Umum (PRU) 2018, di Parlimen Kota Raja majoriti sehingga 71,000, itu bukan kerana calon ataupun jentera yang hebat tetapi persepsi masyarakat berjaya diubah untuk menolak lawan kita.

“Persepsi perlu diubah supaya ia memihak kepada kita,” katanya yang juga Menteri Pertahanan Malaysia.

“Tugas besar buat kita untuk memecahkan persepsi itu, bahawa kita sebenarnya ialah parti nasional yang mewakili semua di peringkat nasional dan negeri,” jelas Mat Sabu seperti dilapor Bernama.

Kata beliau, parti itu dianggap sebagai parti Semenanjung.

Memang benar Amanah parti Semenanjung, tetapi kenapa PKR dan DAP yang juga parti yang berpangkalan di Malaya dapat diterima oleh pengundi dan rakyat di sini?

Berlainan daripada kedua-dua parti itu, Amanah adalah relatif baharu. Sebagai parti baharu Amanah perlu bekerja lebih kuat untuk bertapak supaya lebih mudah diterima rakyat.

DAP sudah bertapak di Sarawak sejak akhir 70-an, manakala PKR mulai bertapak pada 1999 ketika Presidennya Datuk Seri Anwar Ibrahim dipecat sebagai Timbalan Perdana Menteri oleh Tun Dr Mahathir Mohamad.

Itulah bezanya antara DAP dan PKR dengan Amanah. Aspek ini seharusnya disedari juga oleh Mat Sabu.

Untuk mendapat keyakinan daripada rakyat dan pengundi bukan mudah dan dapat dilakukan dalam waktu yang singkat.

PKR dan DAP mengambil masa yang panjang sebelum pengundi memberi sokongan. Pelbagai cabaran, masalah dan kekangan dihadapi mereka sebagai parti pembangkang ketika itu.
Dengan sentimen nasionalisme negeri yang membara ketika ini dan naratif politik tentang

Sarawak untuk Sarawak dan hanya orang Sarawak yang dapat memimpin dan berjuang untuk rakyat Sarawak, kedudukan Amanah memang terhimpit.

Apatah lagi, ia kini tidak mempunyai pemimpin peringkat negeri yang kuat dan berpengaruh. Tiada nama besar dalam Amanah Sarawak.

Hakikat bahawa Amanah juga berdepan segunung cabaran adalah kerana parti itu bertanding di kerusi PBB — parti tulang belakang GPS.

Pada PRN Sarawak ke-11, Amanah bertanding di Demak Laut, Samariang, Muara Tuang, Sadong Jaya, Gedong, Sebuyau, Beting Maro, Kabong, Kuala Rajang, Semop, Daro, dan Jemoreng.

Ini kawasan majoriti Melayu dan Melanau. Sesungguhnya, sukar bagi Amanah untuk menumbangkan calon PBB kecuali jika calon PBB berkenaan begitu teruk dan tidak lagi disenangi rakyat. Kalau tidak, Amanah hanya dapat memasang impian untuk memenangi kerusi terbabit.

Mat Sabu juga dipetik berkata, dalam menghadapi mana-mana pilihan raya, pertamanya ialah jentera dan kedua membentuk persepsi masyarakat apabila menjelang pilihan raya.

Adakah jentera akar umbi Amanah sudah cukup baik dan dapat menyaingi jentera PBB? Kalau tidak, bagaimana mungkin ia dapat muncul juara? Seperti kata Presiden Amanah, itulah yang perlu dibina partinya.

Amanah sebagai parti komponen Pakatan Harapan, tentu tidak lagi sama kedudukan dan keadaannya ketika menjadi pembangkang sebelum PRU-14 lalu. Kini, tentu lebih mudah baginya menggerakkan jentera akar umbi.

Yang penting, bagi membolehkannya menang dalam pilihan raya nanti, Amanah perlu menampilkan calon terbaik dengan strategi terbaik. Dengan semangat dan azam baharu, tentu Amanah juga mahu calonnya menang. – SarawakVoice

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

COVID-19 tidak halang Sarawak adakan PRN 0 5505

COVID-19 tidak halang Sarawak adakan PRN

SIBU: Pandemik COVID-19 tidak akan menghalang Sarawak daripada mengadakan Pilihan Raya Negeri ke-12 mengikut undang-undang, kata Timbalan Ketua Menteri Tan Sri James Masing hari ini.

Ketika ditanya mengenai kebimbangan dalam kalangan rakyat bahawa negeri ini akan menerima nasib yang sama seperti Sabah yang menyaksikan peningkatan kes COVID-19 selepas mengadakan pilihan raya negeri pada 26 September lalu, beliau berkata pilihan raya itu masih boleh diadakan dengan syarat prosedur operasi standard (SOP) dipatuhi dengan ketat.

“COVID-19 adalah satu faktor tetapi ada negara yang mengadakan pilihan raya pada tempoh pandemik ini. Antaranya Singapura, Korea Selatan dan baru-baru ini, New Zealand.

“Mereka mengadakan pilihan raya tanpa masalah dengan syarat SOP dipatuhi dengan ketat,” katanya.

Masing yang juga Menteri Infrastruktur dan Pembangunan Pelabuhan berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas menyempurnakan upacara pecah tanah untuk Pakej A: Pembinaan dan Penyiapan Cadangan Jalan Sungai Bidut/Kampung Sebedil/Kampung Bungan Kecil di Bawang Assan hari ini.

“Kita tiada pilihan, jika kita tidak buat sekarang, selepas lima tahun (tempoh tamat) secara automatik Dewan Undangan Negeri (DUN) akan dibubarkan,” katanya dan menambah beliau tidak tahu apa-apa peruntukan yang membolehkan sesuatu pilihan raya ditangguhkan.

Beliau mengulangi bahawa sekiranya pilihan raya tidak diadakan, pada Jun tahun hadapan DUN akan dibubarkan dan Sarawak tidak akan mempunyai kerajaan.

“Keputusan untuk membubarkan Dewan Undangan Negeri untuk memberi laluan kepada pilihan raya terletak kepada ketua menteri,” tambahnya.

Mengenai calon Gabungan Parti Sarawak (GPS) yang akan bertanding di Bawang Assan pada pilihan raya negeri nanti, Masing berkata ia bergantung kepada calon yang ditentukan oleh Parti Bersatu Rakyat Sarawak (SUPP) dan disokong Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg yang juga Pengerusi GPS.

Masing berkata siapa pun calon, pengundi harus memberi sokongan penuh terhadap perubahan yang akan dilakukan di kawasan itu selepas mereka dipinggirkan begitu lama dari segi pembangunan infrastruktur.

Untuk GPS, kerusi Bawang Assan secara tradisionalnya diperuntukkan kepada SUPP dan penyandangnya kini adalah Presiden Parti Sarawak Bersatu, Datuk Seri Wong Soon Koh yang dilaporkan akan mempertahankan kerusi itu pada pilihan raya negeri akan datang.

Wong yang memenangi kerusi itu apabila bertanding buat pertama kali sebagai calon SUPP pada pilihan raya negeri 1996, tidak pernah kalah dan menang sekali lagi pada 2016 walaupun beliau meninggalkan SUPP kerana masalah dalaman dan membentuk Parti Rakyat Bersatu (UPP), sebuah parti mesra Barisan Nasional.

Sementara itu, mengenai projek jalan raya 21.7 kilometer (km) bernilai lebih RM104.5 juta, Masing berkata apabila siap pada November tahun hadapan, ia akan menghubungkan Kampung Tutus, Kampung Sebedil dan Kampung Bungan Kecil ke bandar Sibu.

Beliau berkata Pakej B projek itu akan membabitkan pembinaan jalan raya sepanjang 16 km dengan kos RM200 juta menghubungkan kawasan berkenaan dengan Jambatan Igan sejauh 1.38 km yang sedang dibina di Igan, Mukah bernilai RM285 juta. – BERNAMA – Berita Harian

Spread the news

Beri peluang PM selesai krisis pandemik 0 5478

Beri peluang PM selesai krisis pandemik

PUTRAJAYA: Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin perlu diberi masa untuk menyelesaikan krisis pandemik COVID-19 yang ketika ini melanda negara.

Ahli Majlis Kerja Tertinggi UMNO, Tan Sri Annuar Musa, berkata selain krisis pandemik, negara ketika ini turut diuji dengan isu ekonomi, sekali gus menuntut semua pihak mengenepikan masalah kecil dan kembali kepada penyatuan serta perpaduan, selain muafakat dan kerjasama.

“Tak payahlah kita fikir pengganti buat masa ini…kita muafakat, bantu kerajaan. Bila COVID-19 reda, segera bubar Parlimen dan serah (mandat) pada rakyat.

“USA (Amerika Syarikat) lagi banyak kes COVID-19 dan mereka pun ada pilihan raya. Beri peluang PM (Perdana Menteri) selamatkan negara dan nyawa rakyat dulu. Saya percaya PM serah pada rakyat,” katanya melalui Twitter, hari ini.

Beliau berkata demikian mengulas laporan sebuah portal mengenai kenyataan Parti Pejuang Tanah Air (PEJUANG) bahawa Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai calon yang layak untuk menggantikan Muhyiddin.

Menerusi satu lagi ciapan, Annuar menegur kenyataan dibuat Pengerusi UMNO Perak, Datuk Saarani Mohamad, yang menuduh Pengerusi Parti Pribumi Bersatu (BERSATU) Perak, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu, menentang semangat setiakawan.

“Adalah baik sekiranya kita semua mengurangkan selar-menyelar secara terbuka kerana ia tak banyak membantu. Mari kita harmonikan situasi dan pandang ke hadapan. Sesiapa yang lebih ramai kawan akan menang ke atas mereka yang mencipta permusuhan,” katanya.

Sementara itu, ketika ditemui selepas program Operasi Sanitasi Awam, di Presint 4, di sini, hari ini, Annuar mengulangi kenyataan sama dengan menuntut semua pihak mengutamakan kerjasama dan penyatuan..

“Kepada parti politik termasuk parti saya sendiri dan kawan-kawan serta saya sendiri, saya fikir kita kena utamakan kerjasama dan penyatuan.

“Kalau kita dah stabil (krisis COVID-19) seperti itu dan kalau nampak keadaan (politik) masih tidak stabil kerana masing-masing pihak ada majoriti tipis, kita adakah pilihan raya umum.

“Kita bincang dengan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mungkin adakan pilihan raya secara maya. Apabila berlaku ketidakstabilan akan ada pihak merasakan mereka boleh menjadi perdana menteri,” katanya. – Berita Harian

Spread the news