Kucing Tak Boleh Makan Nasi, Tapi Ada Manusia Yang Bagi Mereka Nasi 0 15020

Kucing Tak Boleh Makan Nasi, Tapi Ada Manusia Yang Bagi Mereka Nasi
Sesetengah pemilik kucing cenderung memberi haiwan peliharaan itu makan nasi, tetapi tahukah anda nasi bukanlah makanan paling sesuai untuk kucing?

Biasanya nasi yang diberikan kepada kucing digaulkan dengan ikan dan kucing makan nasi kerana adanya isi ikan ataupun ayam di dalamnya.

Hakikatnya, kata Pakar Bedah Veterinar Dr Nurzaty Hamid, 29, nasi bukan makanan terbaik untuk kucing.

“Sistem pencernaan kucing, sukar menghadam nasi, jika terlalu banyak makan nasi, dibimbangi mengalami masalah kesihatan terutama membabitkan buah pinggang,” ujar beliau yang bertugas sebagai doktor bedah di Klinik Haiwan & Surgeri Kitty’s Cottage, Cawangan Desa Pandan, Kuala Lumpur.

Nasihat Dr Nurzaty kepada pemilik kucing ialah jangan memberikan nasi semata-mata kepada kucing.

“Jika dicampur isi ikan atau ayam, sekurang-kurangnya kucing dapat memilih dan mengutip bahan protein itu untuk dimakan,” ujarnya sambil menambah, makanan semula jadi untuk haiwan itu adalah bahan berprotein.

Jika ikan dihancurkan terlalu halus dan digaul dalam nasi, kucing akan makan ikan itu bersama nasi yang banyak. Berbeza dengan sistem pencernaan manusia yang boleh menghadam nasi dengan mudah, kucing tidak mempunyai kelebihan itu.

“Ini kerana perut kucing hanya sesuai untuk bahan makanan berasaskan daging,” ujarnya.

Difahamkan kucing secara semula jadinya adalah haiwan pemakan daging dan sistem pencernaan kucing direka sebagai karnivor, berbeza dengan anjing yang omnivor.

Pencernaannya memerlukan beberapa protein dan asid amino yang tidak boleh didapati daripada bahan selain ayam mahupun ikan.

Makanan sesuai untuknya adalah ikan dan ayam rebus selain makanan dijual siap yang direka khas untuk keperluan kucing.

“Jika kucing biasa makan nasi, boleh diberi dalam kuantiti sederhana dan dalam jangka masa pendek, maksudnya tidak diberi berterusan. Sebaiknya, digantikan nasi putih dengan nasi beras perang, kerana perut kucing lebih mudah mencernanya. Bahkan kebanyakan makanan kucing diformulasi mengguna beras perang dan bukan beras biasa,” jelasnya.

Pesannya lagi, jika beri makanan beli siap, elak memilih jenis komersial yang berwarna-warni, bagi menghindari penyakit batu karang atau buah pinggang dan juga tidak menukar jenis atau jenama sesuka hati.

“Amalan gemar menukar jenis dan jenama makanan, dibimbangi ada yang tidak sesuai dan boleh menyebabkan sakit perut,” tegasnya.

Agar kucing kekal sihat katanya, boleh beri multi vitamin, jika diletak dalam bilik berhawa dingin, sediakan kotak supaya ia boleh menyorok dan memanaskan badan. Jika diletak dalam bilik yang hanya ada kipas, pastikan sistem pengudaraan bagus.

MANDIKAN SEKALI-SEKALA

Berkelulusan dalam bidang veterinar dari Universiti Pertanian Malaysia (UPM), Dr Nurzaty selaku Pakar Bedah dan Pengurus Klinik Haiwan itu berkata, beliau mengikuti pengajian peringkat Diploma Kesihatan Haiwan dan Penternakan di UPM kampus Bintulu, Sarawak sebelum melanjutkan ke peringkat Ijazah Veterinar di UPM, Serdang, Selangor.

“Sebelum itu, saya memang bercita-cita menjadi doktor haiwan dan kebetulan sangat sukakan kucing. Sejak dulu, saya bercita-cita membuka klinik haiwan khusus untuk kucing. Kebanyakan klinik haiwan yang ada, memberi rawatan ‘bercampur dengan haiwan lain’.

“Dengan adanya klinik khas untuk kucing, lebih selesa bagi pelanggan yang hanya meminati haiwan itu untuk keluar masuk di klinik ini,” ujarnya yang bagaimanapun berkata, ada juga haiwan kecil lain seperti arnab, sugar glider dan hamster dihantar kepadanya untuk dirawat tetapi tidak anjing.

Sebaik tamat pengajian ijazah, Dr Nurzaty bekerja di Klinik Haiwan & Surgeri Kitty’s Cottage di Shah Alam selama dua tahun dan di situ beliau menimba ilmu dan kemahiran untuk mengurus dan merawat kucing, sebelum membuka cawangan di Desa Pandan.

Mengenai amalan memandikan kucing, beliau berkata, kucing juga tidak boleh dimandikan terlalu kerap, hanya boleh sekali-sekala seperti sebulan sekali.

Mengenai risiko kucing terhadap ibu mengandung yang sering diperkatakan menurutnya, memang betul, kucing berpenyakit Toksoplasma boleh menjangkiti ibu mengandung yang boleh membawa kepada keguguran.

“Jadi bagi pemilik kucing, dinasihat amalkan bersihkan tangan dengan cecair pembasmi kuman setiap kali selepas pegang kucing,” ujarnya.

Bagi memastikan kucing selamat daripada penyakit tertentu, digalak mendapatkan suntikan rangkaian vaksin khas untuk haiwan itu.

Beliau juga menggalakkan kucing jantan dan betina dimandulkan untuk mengawal karakter haiwan itu, yang menjadi agresif ketika hendak mengawan.

Bersuamikan seorang jurutera, menurutnya lagi, sokongan keluarga dan teman rapat menjadi pendorong utama kariernya.

Selain menyediakan rawatan biasa, surgeri dan penataan, tempat itu juga menjual makanan kucing dan peralatan berkaitan di samping menyediakan khidmat hotel kucing. Beroperasi di bangunan dua tingkat, kedai haiwan dan hotel kucing berada di tingkat atas sementara wad kucing dan bilik rawatan di tingkat bawah. -Rashidah Ibrahim

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Free Travel Agency or Hotel Website 0 9812

Free Travel Agency or Hotel Website
Get qualified for a free Travel Agency or Hotel Website as part of the Sarawak Online Tourism Fund for up to RM 5,000.
Join our LIVE talk on ZOOM with Karuna Sarawak on selecting your website platform, design templates, quote template and assistance on the application process this Monday-Friday (3-7th May 2021) @ 10 am daily. Each session is limited to 20 participants and we will provide guidance and on-the-spot consultation for applying for the grant.
The grant applies to:
1. Website Development
2. Booking Engine with online shopping cart and payment gateway
3. Digital Marketing (Google, Facebook and Instagram Ads)
4. Video and banner ad visual creation
***Applicants must be a registered trade company and licensed by the Ministry of Tourism, Arts and Culture Malaysia. Only registered and approved companies will be eligible for the grant.
You will be notified via email once your slot has been confirmed.
Spread the news

Apple perkenal generasi baharu ‘Mac’ 0 12751

Apple Ungkap Aplikasi di iOS dan iPad Bakal Bisa Berjalan di Mac

Kuala Lumpur: Buat pertama kali, Apple memperkenalkan cip pemproses mereka tersendiri di bawah Apple Silicon iaitu ‘Apple M1’ yang menggunakan binaan pemproses 5 nanometer (nm).

Pemproses termaju industri berkenaan berasaskan kepada ARM dan menawarkan gabungan CPU lapan teras serta unit pemproses grafik (GPU) lapan teras termasuk ‘Neural Engine’ 16 teras.

Apple juga memperkenalkan siri baharu untuk generasi ‘MacBook’ dalam satu majlis pengenalan maya yang diadakan awal pagi tadi bertemakan ‘One More Thing’.

Dalam pengenalan berkenaan, siri MacBook Air, Mac Mini dan MacBook Pro diperkenalkan dengan menggunakan cip pemproses Apple sekali gus menjadi produk pertama yang menggunakan cip berkenaan.

Untuk MacBook Pro, peranti berkenaan hadir dengan skrin keluasan 13 inci yang menawarkan keupayaan memori (RAM) sehingga 16GB serta sokongan storan 2TB.

Paling mengagumkan, penggunaan cip berasaskan rekaan 5nm berkenaan mampu untuk memberi jangka hayat bateri lebih lama sehingga 20 jam kepenggunaan.

MacBook Pro masih didatangkan dengan papan kekunci Magic Keyboard selain dilengkapi dengan bar sesentuh (touch bar) di bahagian atas papan kekunci seperti generasi sebelumnya.

Sesuai dengan kemajuan teknologi hari ini, MacBook Pro menyokong jaringan Internet Tanpa Wayar (WiFi) selain sokongan USB 4.

Pada masa sama, Apple juga memperbaharui MacBook Air mereka dengan pemproses pertama syarikat berkenaan dan hasil kemajuan cip berkenaan, bateri peranti ini mampu untuk bertahan lebih 18 jam.

Tanda harga untuk MacBook Pro bermula pada harga RM5,599 dan MacBook Air pula bermula RM4,399 mengikut padanan spesifikasi. – Harian Berita

Spread the news