Sarawak berhak keluar lesen sumber minyak, gas: Abang Jo 0 6152

KUCHING: Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg menegaskan bahawa mengikut perlembagaan, Sarawak mempunyai hak untuk mengeluarkan lesen berhubung sumber minyak dan gasnya.

Malah, beliau memberitahu, pihak berkuasa di Putrajaya juga mengetahui hak Sarawak yang sebenarnya.

“Kita mempunyai hak mengeluarkan lesen manakala Petronas adalah bahagian pembangunan,” katanya sambil merujuk kepada peruntukan khusus dalam Perlembagaan Persekutuan.

Abang Johari berkata demikian dalam ucapannya kepada rakyat Sarawak yang tinggal dan belajar di United Kingdom (UK) semasa majlis makan malam anjuran Yayasan Sarawak di Rumah Yayasan Sarawak di Bondesbury Park baru-baru ini.

Menurutnya, Kerajaan Sarawak menerusi syarikat minyak dan gas negeri, Petros bekerjasama dengan Petronas untuk memastikan Sarawak mendapat manfaatdaripada sumber minyak dan gas di Sarawak.

Beliau berkata, walaupun hak memberi lesen tidak pernah dikuatkuasakan sejak 40 tahun lalu mungkin kerana terlepas pandang, Kerajaan Sarawak tidak akan berkompromi mengenai apa yang dimiliki Sarawak di bawah undang-undang.

Ketua Menteri dan wakil delegasinya berada di ibu negara Britain itu untuk lawatan sambil belajar selama dua minggu ke UK, Amerika Syarikat dan Kanada sebelum lawatan terakhir ke Dubai untuk berjumpa dengan pelabur berpotensi.

Mengenai hubungan di antara Kerajaan Sarawak dengan kerajaan persekutuan, beliau menganggapnya sebagai erat kerana kedua-duanya bekerja demi kepentingan rakyat.

Mengenai acara pada malam itu, beliau menyuarakan kegembiraannya kerana dapat berjumpa dengan sebahagian pelajar Sarawak di UK yang beliau anggap sebagai wajah masa depan Sarawak dalam usaha mendigitalkan ekonomi negeri.

Para pelajar kemudian mengadakan interaksi tidak rasmi dengan Ketua Menteri dan menunjukkan minat mendalam kepada pendekatan yang diambil oleh Kerajaan Sarawak untuk mengubah ekonomi daripada ekonomi konvensional kepada digital.

Abang Johari memberitahu, dalam rangka pertama lawatan ini, beliau melawat Universiti London dan Universiti Oxford untuk mengkaji kemungkinan kerjasama yang dapat membuka jalan bagi pelajar Sarawak diberi tempat di universiti tersebut dalam pengajian termasuk kajian kemanusiaan.

Tambahnya, dalam rangka kedua jelajah ke AS, beliau akan melawat Universiti Stanford untuk meninjau kemudahan dan aktiviti penyelidikan di universiti tersebut bagi menilai prospek kolaboratif sama dengan universiti itu dan universiti lain di dalam Silicon Valley.

Beliau menjelaskan, Sarawak akan terus menghantar pelajar ke seberang laut untuk melanjutkan pelajaran, khususnya dalam disiplin baharu, yang tidak ada di dalam negara seperti keselamatan siber, pengaturcaraan dan sains data.

“Rakyat Sarawak perlu mendapatkan pengetahuan baharu untuk membiasakan diri dengan ekosistem baharu dan trend pembangunan di seluruh dunia yang berasaskan teknologi baharu,” ujarnya.

Abang Johari dan wakil delegasi yang terdiri daripada pegawai Kerajaan Sarawak akan berlepas ke San Francisco untuk meneruskan rangka kedua lawatan sambil belajar itu. – Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

COVID-19 tidak halang Sarawak adakan PRN 0 5461

COVID-19 tidak halang Sarawak adakan PRN

SIBU: Pandemik COVID-19 tidak akan menghalang Sarawak daripada mengadakan Pilihan Raya Negeri ke-12 mengikut undang-undang, kata Timbalan Ketua Menteri Tan Sri James Masing hari ini.

Ketika ditanya mengenai kebimbangan dalam kalangan rakyat bahawa negeri ini akan menerima nasib yang sama seperti Sabah yang menyaksikan peningkatan kes COVID-19 selepas mengadakan pilihan raya negeri pada 26 September lalu, beliau berkata pilihan raya itu masih boleh diadakan dengan syarat prosedur operasi standard (SOP) dipatuhi dengan ketat.

“COVID-19 adalah satu faktor tetapi ada negara yang mengadakan pilihan raya pada tempoh pandemik ini. Antaranya Singapura, Korea Selatan dan baru-baru ini, New Zealand.

“Mereka mengadakan pilihan raya tanpa masalah dengan syarat SOP dipatuhi dengan ketat,” katanya.

Masing yang juga Menteri Infrastruktur dan Pembangunan Pelabuhan berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas menyempurnakan upacara pecah tanah untuk Pakej A: Pembinaan dan Penyiapan Cadangan Jalan Sungai Bidut/Kampung Sebedil/Kampung Bungan Kecil di Bawang Assan hari ini.

“Kita tiada pilihan, jika kita tidak buat sekarang, selepas lima tahun (tempoh tamat) secara automatik Dewan Undangan Negeri (DUN) akan dibubarkan,” katanya dan menambah beliau tidak tahu apa-apa peruntukan yang membolehkan sesuatu pilihan raya ditangguhkan.

Beliau mengulangi bahawa sekiranya pilihan raya tidak diadakan, pada Jun tahun hadapan DUN akan dibubarkan dan Sarawak tidak akan mempunyai kerajaan.

“Keputusan untuk membubarkan Dewan Undangan Negeri untuk memberi laluan kepada pilihan raya terletak kepada ketua menteri,” tambahnya.

Mengenai calon Gabungan Parti Sarawak (GPS) yang akan bertanding di Bawang Assan pada pilihan raya negeri nanti, Masing berkata ia bergantung kepada calon yang ditentukan oleh Parti Bersatu Rakyat Sarawak (SUPP) dan disokong Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg yang juga Pengerusi GPS.

Masing berkata siapa pun calon, pengundi harus memberi sokongan penuh terhadap perubahan yang akan dilakukan di kawasan itu selepas mereka dipinggirkan begitu lama dari segi pembangunan infrastruktur.

Untuk GPS, kerusi Bawang Assan secara tradisionalnya diperuntukkan kepada SUPP dan penyandangnya kini adalah Presiden Parti Sarawak Bersatu, Datuk Seri Wong Soon Koh yang dilaporkan akan mempertahankan kerusi itu pada pilihan raya negeri akan datang.

Wong yang memenangi kerusi itu apabila bertanding buat pertama kali sebagai calon SUPP pada pilihan raya negeri 1996, tidak pernah kalah dan menang sekali lagi pada 2016 walaupun beliau meninggalkan SUPP kerana masalah dalaman dan membentuk Parti Rakyat Bersatu (UPP), sebuah parti mesra Barisan Nasional.

Sementara itu, mengenai projek jalan raya 21.7 kilometer (km) bernilai lebih RM104.5 juta, Masing berkata apabila siap pada November tahun hadapan, ia akan menghubungkan Kampung Tutus, Kampung Sebedil dan Kampung Bungan Kecil ke bandar Sibu.

Beliau berkata Pakej B projek itu akan membabitkan pembinaan jalan raya sepanjang 16 km dengan kos RM200 juta menghubungkan kawasan berkenaan dengan Jambatan Igan sejauh 1.38 km yang sedang dibina di Igan, Mukah bernilai RM285 juta. – BERNAMA – Berita Harian

Spread the news

Beri peluang PM selesai krisis pandemik 0 5439

Beri peluang PM selesai krisis pandemik

PUTRAJAYA: Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin perlu diberi masa untuk menyelesaikan krisis pandemik COVID-19 yang ketika ini melanda negara.

Ahli Majlis Kerja Tertinggi UMNO, Tan Sri Annuar Musa, berkata selain krisis pandemik, negara ketika ini turut diuji dengan isu ekonomi, sekali gus menuntut semua pihak mengenepikan masalah kecil dan kembali kepada penyatuan serta perpaduan, selain muafakat dan kerjasama.

“Tak payahlah kita fikir pengganti buat masa ini…kita muafakat, bantu kerajaan. Bila COVID-19 reda, segera bubar Parlimen dan serah (mandat) pada rakyat.

“USA (Amerika Syarikat) lagi banyak kes COVID-19 dan mereka pun ada pilihan raya. Beri peluang PM (Perdana Menteri) selamatkan negara dan nyawa rakyat dulu. Saya percaya PM serah pada rakyat,” katanya melalui Twitter, hari ini.

Beliau berkata demikian mengulas laporan sebuah portal mengenai kenyataan Parti Pejuang Tanah Air (PEJUANG) bahawa Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai calon yang layak untuk menggantikan Muhyiddin.

Menerusi satu lagi ciapan, Annuar menegur kenyataan dibuat Pengerusi UMNO Perak, Datuk Saarani Mohamad, yang menuduh Pengerusi Parti Pribumi Bersatu (BERSATU) Perak, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu, menentang semangat setiakawan.

“Adalah baik sekiranya kita semua mengurangkan selar-menyelar secara terbuka kerana ia tak banyak membantu. Mari kita harmonikan situasi dan pandang ke hadapan. Sesiapa yang lebih ramai kawan akan menang ke atas mereka yang mencipta permusuhan,” katanya.

Sementara itu, ketika ditemui selepas program Operasi Sanitasi Awam, di Presint 4, di sini, hari ini, Annuar mengulangi kenyataan sama dengan menuntut semua pihak mengutamakan kerjasama dan penyatuan..

“Kepada parti politik termasuk parti saya sendiri dan kawan-kawan serta saya sendiri, saya fikir kita kena utamakan kerjasama dan penyatuan.

“Kalau kita dah stabil (krisis COVID-19) seperti itu dan kalau nampak keadaan (politik) masih tidak stabil kerana masing-masing pihak ada majoriti tipis, kita adakah pilihan raya umum.

“Kita bincang dengan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mungkin adakan pilihan raya secara maya. Apabila berlaku ketidakstabilan akan ada pihak merasakan mereka boleh menjadi perdana menteri,” katanya. – Berita Harian

Spread the news