Tiada kerajaan melainkan GPS dapat bangunkan Marudi, kata Penguang 0 6083

BELURU: Kira-kira RM583 juta sudah diperuntukkan bagi menyediakan kemudahan infrastruktur asas seperti bekalan elektrik, air bersih dan sistem jalan raya dan projek Unit Hal Ehwal Agama-Agama Lain (UNIFOR) di kawasan Marudi dan Beluru.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Marudi Penguang Manggil berkata, kesemua projek pembangunan itu sudah dan sedang dilaksanakan bermula 2016 hingga tahun ini bagi memberi manfaat dan kesejahteraan kepada penduduk di kawasan tersebut dalam tempoh tiga tahun akan datang.

“Bagaimanapun, semua projek pembangunan yang sudah dirancang ini hanya berjaya dilaksanakan sekiranya rakyat terus menyokong pimpinan kerajaan di bawah Gabungan Parti Sarawak (GPS).

“Justeru, rakyat harus membuat pilihan yang tepat dengan hanya memilih kerajaan yang benar-benar dapat membawa pembangunan untuk rakyat.

“Tiada kerajaan lain yang dapat menguruskan negeri kita dengan baik melainkan kerajaan pimpinan GPS,” katanya pada Dialog Perdana Bersama Ahli Majlis, Ketua Masyarakat dan Ketua Kaum Kawasan DUN N.76 Marudi di Dewan Masyarakat Beluru, kelmarin.

Penguang yang juga Menteri Muda Kerajaan Tempatan berkata, daripada projek itu yang sudah disiapkan ialah baik pulih Jalan Miri-Marudi, projek bekalan air bersih Beluru Fasa 2 dari Pekan Beluru ke Rumah Pengabang, manakala yang sedang dilaksanakan ialah Tebingan Sungai Marudi, Jalan Marudi-Mulu Fasa 1 dan Program Grid Bekalan Air Sarawak Wilayah Utara di pekan Beluru dan Marudi.

“Sebahagian peruntukan di bawah Projek Kecil Luar Bandar (MRP), Program Transformasi Luar Bandar (RTP) dan projek khas yang dibiayai kerajaan Sarawak ini sudah dibelanja dan belum kerana terdapat projek yang baharu diluluskan.

“Sejak 2017 kita sudah melaksanakan sebanyak 88 projek di bawah RTP dengan 29 projek dilaksanakan pada tahun ini dengan fokus utama menyediakan bekalan air bersih dan bekalan elektrik,” katanya.

Katanya, bagi kawasan Marudi antaranya kerja menaik taraf Jalan Miri-Marudi, pembinaan dan pelebaran Tebingan Sungai Marudi, Jambatan Marudi, jambatan baharu Sungai Arang, projek bekalan elektrik di Baram Hilir, pembinaan jalan Marudi-Mulu, naik taraf tua pek kong dan dewan serba guna serta masjid, naik taraf Kubu Fort Marudi dan pembinaan lima jambatan baharu menggantikan jambatan bailey sepanjang Jalan Miri-Marudi.

Manakala, di Beluru meliputi naik taraf dan baik pulih Jalan ke kampung-kampung Beluru Fasa 1 dan ke kampung-kampung Beluru/Tinjar/Baram Hilir Fasa 2, menurap jalan masuk ke rumah panjang sepanjang Jalan Beluru ke Long Lama, bina baru Dewan Masyarakat Tinjar di Lapok, naik taraf dan bina gereja dan Skim Elektrik Luar Bandar Sarawak (RES) meliputi projek bekalan air bersih Beluru Fasa 2 (Pekan Beluru ke Rumah Pengabang) dan projek bekalan air bersih Beluru dan Tinjar Fasa 2.

Penguang berkata, beliau mahu rakyat di kawasan Marudi dan Beluru tahu keseluruhan projek pembangunan yang sudah dan bakal dilaksanakan dalam tempoh tiga tahun akan datang.

“Saya mahu bersikap telus agar semua pihak tahu hala tuju pembangunan khususnya projek utama seperti infrastruktur asas seperti bekalan air, elektrik selain UNIFOR,” katanya.

Mengenai dialog itu, Penguang berkata ia bertujuan mengemas kini maklumat pembangunan kepada ketua-ketua masyarakat, ketua-ketua kaum dan kaunselor di Marudi dan Beluru.

Pada majlis tersebut Penguang turut menyampaikan anak pokok durian Musang King kepada wakil rumah panjang di kawasan tersebut dan merasmikan naik taraf Dewan Masyarakat Beluru. – Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

COVID-19 tidak halang Sarawak adakan PRN 0 5482

COVID-19 tidak halang Sarawak adakan PRN

SIBU: Pandemik COVID-19 tidak akan menghalang Sarawak daripada mengadakan Pilihan Raya Negeri ke-12 mengikut undang-undang, kata Timbalan Ketua Menteri Tan Sri James Masing hari ini.

Ketika ditanya mengenai kebimbangan dalam kalangan rakyat bahawa negeri ini akan menerima nasib yang sama seperti Sabah yang menyaksikan peningkatan kes COVID-19 selepas mengadakan pilihan raya negeri pada 26 September lalu, beliau berkata pilihan raya itu masih boleh diadakan dengan syarat prosedur operasi standard (SOP) dipatuhi dengan ketat.

“COVID-19 adalah satu faktor tetapi ada negara yang mengadakan pilihan raya pada tempoh pandemik ini. Antaranya Singapura, Korea Selatan dan baru-baru ini, New Zealand.

“Mereka mengadakan pilihan raya tanpa masalah dengan syarat SOP dipatuhi dengan ketat,” katanya.

Masing yang juga Menteri Infrastruktur dan Pembangunan Pelabuhan berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas menyempurnakan upacara pecah tanah untuk Pakej A: Pembinaan dan Penyiapan Cadangan Jalan Sungai Bidut/Kampung Sebedil/Kampung Bungan Kecil di Bawang Assan hari ini.

“Kita tiada pilihan, jika kita tidak buat sekarang, selepas lima tahun (tempoh tamat) secara automatik Dewan Undangan Negeri (DUN) akan dibubarkan,” katanya dan menambah beliau tidak tahu apa-apa peruntukan yang membolehkan sesuatu pilihan raya ditangguhkan.

Beliau mengulangi bahawa sekiranya pilihan raya tidak diadakan, pada Jun tahun hadapan DUN akan dibubarkan dan Sarawak tidak akan mempunyai kerajaan.

“Keputusan untuk membubarkan Dewan Undangan Negeri untuk memberi laluan kepada pilihan raya terletak kepada ketua menteri,” tambahnya.

Mengenai calon Gabungan Parti Sarawak (GPS) yang akan bertanding di Bawang Assan pada pilihan raya negeri nanti, Masing berkata ia bergantung kepada calon yang ditentukan oleh Parti Bersatu Rakyat Sarawak (SUPP) dan disokong Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg yang juga Pengerusi GPS.

Masing berkata siapa pun calon, pengundi harus memberi sokongan penuh terhadap perubahan yang akan dilakukan di kawasan itu selepas mereka dipinggirkan begitu lama dari segi pembangunan infrastruktur.

Untuk GPS, kerusi Bawang Assan secara tradisionalnya diperuntukkan kepada SUPP dan penyandangnya kini adalah Presiden Parti Sarawak Bersatu, Datuk Seri Wong Soon Koh yang dilaporkan akan mempertahankan kerusi itu pada pilihan raya negeri akan datang.

Wong yang memenangi kerusi itu apabila bertanding buat pertama kali sebagai calon SUPP pada pilihan raya negeri 1996, tidak pernah kalah dan menang sekali lagi pada 2016 walaupun beliau meninggalkan SUPP kerana masalah dalaman dan membentuk Parti Rakyat Bersatu (UPP), sebuah parti mesra Barisan Nasional.

Sementara itu, mengenai projek jalan raya 21.7 kilometer (km) bernilai lebih RM104.5 juta, Masing berkata apabila siap pada November tahun hadapan, ia akan menghubungkan Kampung Tutus, Kampung Sebedil dan Kampung Bungan Kecil ke bandar Sibu.

Beliau berkata Pakej B projek itu akan membabitkan pembinaan jalan raya sepanjang 16 km dengan kos RM200 juta menghubungkan kawasan berkenaan dengan Jambatan Igan sejauh 1.38 km yang sedang dibina di Igan, Mukah bernilai RM285 juta. – BERNAMA – Berita Harian

Spread the news

Beri peluang PM selesai krisis pandemik 0 5454

Beri peluang PM selesai krisis pandemik

PUTRAJAYA: Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin perlu diberi masa untuk menyelesaikan krisis pandemik COVID-19 yang ketika ini melanda negara.

Ahli Majlis Kerja Tertinggi UMNO, Tan Sri Annuar Musa, berkata selain krisis pandemik, negara ketika ini turut diuji dengan isu ekonomi, sekali gus menuntut semua pihak mengenepikan masalah kecil dan kembali kepada penyatuan serta perpaduan, selain muafakat dan kerjasama.

“Tak payahlah kita fikir pengganti buat masa ini…kita muafakat, bantu kerajaan. Bila COVID-19 reda, segera bubar Parlimen dan serah (mandat) pada rakyat.

“USA (Amerika Syarikat) lagi banyak kes COVID-19 dan mereka pun ada pilihan raya. Beri peluang PM (Perdana Menteri) selamatkan negara dan nyawa rakyat dulu. Saya percaya PM serah pada rakyat,” katanya melalui Twitter, hari ini.

Beliau berkata demikian mengulas laporan sebuah portal mengenai kenyataan Parti Pejuang Tanah Air (PEJUANG) bahawa Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai calon yang layak untuk menggantikan Muhyiddin.

Menerusi satu lagi ciapan, Annuar menegur kenyataan dibuat Pengerusi UMNO Perak, Datuk Saarani Mohamad, yang menuduh Pengerusi Parti Pribumi Bersatu (BERSATU) Perak, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu, menentang semangat setiakawan.

“Adalah baik sekiranya kita semua mengurangkan selar-menyelar secara terbuka kerana ia tak banyak membantu. Mari kita harmonikan situasi dan pandang ke hadapan. Sesiapa yang lebih ramai kawan akan menang ke atas mereka yang mencipta permusuhan,” katanya.

Sementara itu, ketika ditemui selepas program Operasi Sanitasi Awam, di Presint 4, di sini, hari ini, Annuar mengulangi kenyataan sama dengan menuntut semua pihak mengutamakan kerjasama dan penyatuan..

“Kepada parti politik termasuk parti saya sendiri dan kawan-kawan serta saya sendiri, saya fikir kita kena utamakan kerjasama dan penyatuan.

“Kalau kita dah stabil (krisis COVID-19) seperti itu dan kalau nampak keadaan (politik) masih tidak stabil kerana masing-masing pihak ada majoriti tipis, kita adakah pilihan raya umum.

“Kita bincang dengan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mungkin adakan pilihan raya secara maya. Apabila berlaku ketidakstabilan akan ada pihak merasakan mereka boleh menjadi perdana menteri,” katanya. – Berita Harian

Spread the news