5,000 masih hilang di Palu 0 7252

PALU: Jumlah mangsa dipercayai hilang akibat gempa bumi dan tsunami yang melanda bandar terletak di Sulawesi Tengah di sini, 28 September lalu meningkat kepada 5,000 orang, kata seorang pegawai kelmarin, petunjuk lebih ramai mungkin maut dalam bencana berganda itu.

Agensi bencana Indonesia berkata, mereka menemui 1,944 mayat setakat ini susulan bencana berkekuatan magnitud 7.5 itu.

Namun ada kebimbangan dua kejiranan paling teruk terjejas di Petobo dan Balaroa di sini, mungkin mengandungi ribuan mangsa, ditelan bumi yang menimbus keseluruhan komuniti itu dalam proses dikenali sebagai pencecairan.

“Berdasarkan laporan daripada ketua kampung Balaroa dan Petobo, ada kira-kira 5,000 orang yang tidak ditemui.

“Namun begitu, pihak berkuasa masih cuba mengesahkan angka itu dan mengumpul data. Tidak mudah memperoleh jumlah sebenar mangsa yang terperangkap akibat tanah runtuh atau pencecairan atau lumpur,” kata jurucakap agensi itu, Sutopo Purwo Nugroho kelmarin.

Sutopo berkata, pencarian mangsa yang belum dikira akan diteruskan sehingga 11 Oktober (Khamis), dan mereka yang disenaraikan sebagai hilang, dianggap meninggal dunia.

Angka itu meningkat secara drastik berbanding anggaran mereka yang hilang apabila bencana itu melanda 11 hari lalu.

Pihak berkuasa pada mulanya meramalkan kira-kira 1,000 orang tertimbus di bawah runtuhan di sini. Namun angka terbaharu itu memaparkan kemusnahan ketara di kawasan terjejas teruk di Petobo dan Balaroa ketika gambar muka bumi semakin jelas.

Petobo, sebuah perkampungan kelompok di sini, terhapus dari segi fizikal akibat gempa bumi kuat serta dinding air yang membinasakan bandar ini. Kebanyakannya disedut secara keseluruhan ke dalam tanah ketika getaran akibat gempa menukar tanah kepada tanah jerlus.

Sementara itu, penyelamat menamatkan pencarian di Hotel Roa-Roa semalam, yang bertukar rata akibat kekuatan gempa. Hotel itu menjadi fokus awal usaha menyelamat untuk mengeluarkan mangsa, dengan tujuh mangsa ditarik masih hidup.

Seorang pegawai mencari dan menyelamat di tempat kejadian, Agus Haryono yang mengesahkan penamatan pencarian berkata, 27 mayat ditemui dari hotel termasuk tiga dari runtuhan kelmarin.

Antara yang disahkan maut adalah lima para-peluncur yang berada di sini untuk pertandingan termasuk seorang atlet Sukan Asia dan rakyat Korea Selatan. -AFP

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 12979

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12259

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news