7 inisiatif BKSS 4.0 kurangkan beban rakyat Sarawak 0 5566

7 inisiatif BKSS 4.0 kurangkan beban rakyat Sarawak

KUCHING: Kerajaan Sarawak menggariskan tujuh inisiatif dalam pakej Bantuan Khas Sarawakku Sayang 4.0 (BKSS 4.0) bagi mengurangkan kesan pandemik COVID-19.

Ketua Menteri, Datuk Patinggi Abang Johari Abang Openg, berkata langkah itu diputuskan berikutan peningkatan kes COVID-19 di negara ini yang menjejaskan sektor perniagaan dan kehidupan rakyat.

Beliau berkata, keseluruhan peruntukan disediakan dalam pelaksanaan tujuh inisiatif dilaksanakan hingga Disember ini, berjumlah RM104.84 juta.

“Tujuh inisiatif itu ialah diskaun bil elektrik, diskaun bil air, diskaun sewa Perbadanan Pembangunan Perumahan (HDC) sebanyak 50 peratus untuk kediaman, bantuan ‘one off’ RM500 untuk pemandu e-hailing dan pengajar sekolah memandu.

“Selain itu, potongan 50 peratus disediakan untuk sewa gerai, pengecualian yuran lesen dan pengecualian sewa kepada perusahaan kecil dan sederhana (PKS) di sektor runcit beroperasi di premis dimiliki syarikat berkaitan kerajaan (GLC) negeri atau badan berkanun,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media mengenai pakej BKSS BKSS 4.0 di Wisma Bapa Malaysia di sini, hari ini.

Mengulas lanjut, Abang Johari berkata, diskaun bil elektrik sebanyak lima hingga 25 peratus dilaksanakan untuk bil Oktober hingga Disember bagi pengguna domestik, komersial dan perindustrian

“Potongan harga itu akan memberi manfaat kepada 686,847 pengguna di seluruh Sarawak dan kos terkumpul diskaun berjumlah RM83.4 juta akan ditanggung kerajaan Sarawak,” katanya.

Mengenai diskaun bil air, Abang Johari berkata, pengguna domestik, komersial dan industri akan terus diberi potongan 10 peratus hingga 25 peratus untuk bil bagi Oktober hingga Disember 2020 yang memberi manfaat kepada 568,247 pengguna serta kerajaan menanggung sejumlah RM12.6 juta untuk inisiatif itu.

Langkah tambahan dalam BKSS 4.0, katanya, ialah bayaran one-off RM500 kepada pemandu perkhidmatan e-panggilan (e-hailing) dan guru sekolah memandu.

“Pada 2020, kerajaan Sarawak membantu pihak berkaitan dalam sektor pengangkutan terjejas akibat pandemik COVID-19 seperti pemandu teksi, pengendali bas sekolah dan van, pengendali van berlesen dan pengenali perahu penambang di negeri ini.

“Kali ini tanpa meminggirkan pemandu e-panggilan, Kabinet Sarawak memutuskan untuk memberikan bantuan serupa kepada 2,396 pemandu e-panggilan dan 791 guru sekolah memandu di negeri ini adalah sebanyak RM1.59 juta dan pembayaran akan dibuat menerusi aplikasi Sarawak Pay,” katanya.

Mengenai diskaun 50 peratus bagi skim sewa rumah HDC merangkumi tempoh tiga bulan, dari Oktober hingga Disember ini, Abang Johari berkata, ia memberi manfaat kepada lebih daripada 3,200 pelanggan yang menyewa rumah HDC di seluruh Sarawak.

“Untuk diskaun sebanyak 50 peratus untuk sewa pasar dan gerai juga merangkumi jangka masa tiga bulan lagi hingga Disember ini dan diharapkan dapat memberi manfaat kepada lebih 10,000 penjaja menyewa pasar dan gerai terutama di bawah bidang kuasa Majlis Tempatan,” katanya.

Katanya, kerajaan Sarawak terus memberikan pengeculian permit dan yuran lesen kepada peniaga, penjaja, peniaga pasar malam dan pengusaha tamu.

Pengeculian itu akan memberi faedah kepada pemegang lesen di pelbagai pihak berkuasa tempatan (PBT) di seluruh Sarawak dan akan meringankan beban rakyat yang menelan belanja kerajaan negeri sebanyak RM4.12 Juta.

Selain itu, kata beliau, kerajaan negeri juga akan terus memperluas pengecualian sewa kepada PKS di sektor runcit yang beroperasi di premis milik GLC.

Ia termasuk di bawah Perbadanan Pembangunan Ekonomi Sarawak (SEDC), Lembaga Pembangunan dan Lindungan Tanah (PELITA) dan Lembaga Pembangunan Bintulu (BDA). – Berita Harian

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 12904

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12196

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news