Air Niugini terhempas di laut Micronesia, semua penumpang dan kru selamat 0 6423

SYDNEY:Satu flotila beberapa bot kecil telah menyelamatkan kesemua 47 penumpang dan kru dari sebuah pesawat Air Niugini yang terhempas ke dalam laut tidak jauh dari laluan di sebuah lapangan terbang di negara kecil Micronesia di Pasifik Selatan semalam, kata pengurus lapangan terbang.

“Ia sepatutnya mendarat namun sebaliknya ia telah mendarat kurang 150 batu dan ia telah terhempas,” Jimmy Emilio, pengurus besar bagi Lapangan Terbang Chuuk di Weno di Micronesia, memberitahu Reuters melalui panggilan telefon.

“Kami benar-benar tidak mengetahui apa yang telah berlaku… orang ramai telah diselamatkan oleh beberapa bot – 36 penumpang dan 11 kru diselamatkan kesemuanya, hanya pesawat tersebut yang karam sekarang,” kata beliau.

Pesawat Boeing 737-800 telah melanggar la gun yang terdapat di sekeliling pulau kecil pada jam 9.30 pagi waktu tempatan,menurut Emilio.

Penumpang dan kru telah dibawa ke hospital namun tiada sebarang kecederaan serius telah dilaporkan.

“Saya memikirkan kami telah mendarat dengan teruk sehingga saya memandang ke luar dan melihat sebuah lubang pada bahagian tepi pesawat dan air telah mulaimasuk ke dalam,” kata seorang penumpang Bill Jaynes dalam sebuah video yang dimuat naik oleh laman sesawang Pacific Daily News.

“Saya fikir, ini bukannya cara yang sepatutnya berlaku,” kata beliau.Air telah berada pada paras pinggang di dalam kabin sebelum pihak penyelamat sampai, tambah beliau.

Video yang disiarkan secara dalam talian oleh Radio New Zealand dan gambar yang dimuat naik ke dalam Twitter menunjukkan pesawat yang separuh tenggelam itu dikelilingi oleh beberapa bot laju kecil.Air Niugini berkata dalam satu kenyataan bahawa pihak penerbangan sedang “melakukan segala usaha” untuk menjaga penumpang dan kru.

Seorang jurucakap bagi Suruhanjaya Siasatan Kemalangan di Papua New Guinea menyatakan penyiasat akan pergi ke tempat kejadian secepat mungkin untuk menyiasat apa yang telah berlaku.

Pada 2013, semua 101 penumpang di dalam sebuah pesawat Lion Air yang melewati landasan di Denpasar di Indonesia serta mendarat di dalam air yang cetek adalah sama juga telah diselamatkan oleh beberapa bot tanpa sebarang kecederaan atau kematian. — Reuters

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 13257

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12722

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news