Anak Sarawak bina nama di Hollywood 💪 0 6797

Anak Sarawak bina nama di Hollywood 💪

SEBAGAI pekerja belakang tabir, nama Alwin Wee tidak segah seperti segelintir selebriti terkenal tanah air yang berjaya mencipta nama, di dalam mahupun di luar negara.

Dia bukanlah personaliti popular seperti Tan Sri Michelle Yeoh, Yuna, Zee Avi, Henry Golding dan pengarah, James Wann antara anak kelahiran Malaysia yang berjaya mengukir nama sebaris dengan bintang ternama Hollywood.

Bercerita tentang pemilik nama Alvin Wee, kerjayanya sebagai penerbit, pengadun bunyi dan pemuzik juga tidak kurang hebat apabila telah banyak bekerjasama dengan penyanyi-penyanyi ternama antarabangsa.

Bahkan, Alvin juga banyak bekerjasama dengan penggiat filem untuk runut bunyi beberapa buah filem block buster.

Menurut lelaki yang berasal dari Kuching, Sarawak itu, kerjayanya bermula selepas dia mendapat peluang mengadun latar muzik untuk siri permainan video terkenal Jepun, Final Fantasy sejurus menamatkan pengajian dalam jurusan program muzik di di salah sebuah universiti di Boston, Amerika Syarikat (AS).

ALVIN bersama Harry Gregson-Williams, seorang penerbit yang pernah terlibat dalam penghasilan filem Spy Game, Man On Fire dan Phone Booth.

Antarabangsa

“Sebagai pengadun bunyi saya perlu menjadi jurutera menggabungkan pelbagai elemen muzik.

“Sebagai contoh, menggabungkan muzik yang dimainkan secara band dengan muzik orkestra. Saya perlu mahir menggabungkan kedua-dua bentuk muzik untuk mendapatkan keserasian dan hasil menarik,” kata lelaki berusia 32 tahun itu.

Mengakui lebih selesa dan gemar menghabiskan masa di dalam studio, Alvin menyifatkan karier sebegitu sebagai tuah kerana dapat bekerjasama dengan ramai pemuzik dan komposer ternama dunia.

Perjalanan karier Alvin menjadi semakin menyerlah apabila dia diambil sebagai pembantu penerbit dan berpeluang bertemu dan bekerjasama dengan beberapa penyanyi antarabangsa seperti Bruno Mars, Katy Perry, Rihanna dan Beyonce.

TANPA banyak publisiti, kepakaran dan kredibiliti anak Malaysia bernama Alvin Wee sebenarnya cukup dikenali karyawan di luar negara.

Belum puas berkreativiti dengan penyanyi pentas, Alvin mengorak langkah baharu apabila bekerjasama dengan Al Clay yang dianggap sebagai mentor untuk memberi sentuhan magis pada muzik latar dalam karya filem.

Siapa sangka, filem-filem seperti Kingsman 2: The Golden Circle, Kung Fu Panda 3, MEG, The Zookeeper’s Wife, Thirteen Hours: The Soldiers of Benghazi dan Eddie the Eagle mempunyai sentuhan daripada anak Malaysia itu.

Tidak hanya kerjasama dengan karyawan luar, Alvin juga enggan terlepas peluang kolaboratif dengan pemain industri muzik tempatan.

Dia bahkan mengakui, amat mengagumi aliran muzik di tanah air sendiri.

Dalam arena industri muzik tempatan, Alvin telah bertindak sebagai produser dan pengadun bunyi lagu Arena Cahaya, hasil ciptaan penyanyi Zee Avi dan komposer, Rendra Zawawi untuk filem Ola Bola.

Selain menjadi salah sebuah filem Box Office di Malaysia, lagu Arena Cahaya turut mencatat sejarah gemilang apabila memenangi anugerah Lagu Tema Terbaik pada acara Golden Horse Film Festival 2016.

Pada 2017, Alvin juga bertindak sebagai produser dan penulis bersama untuk lagu Together We Rise nyanyian Jaclyn Victor dan Vince Chong, yang merupakan lagu tema Sukan SEA ke-28 di Kuala Lumpur.

“Saya memang berasa sangat gembira bekerja di belakang tabir dan bangga dengan pencapaian diri sendiri.

“Tetapi pada masa sama, saya berasa sangat rindukan Malaysia terutamanya Laksa Sarawak,” ujar Alvin.

Ekoran pandemik Covid-19 yang sedang melanda dunia sekarang, Alvin yang kini menetap di Los Angeles banyak bekerja dari rumah, namun situasi tersebut idak menghalang dirinya untuk terus berkarya. – Kosmo!

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Free Travel Agency or Hotel Website 0 9821

Free Travel Agency or Hotel Website
Get qualified for a free Travel Agency or Hotel Website as part of the Sarawak Online Tourism Fund for up to RM 5,000.
Join our LIVE talk on ZOOM with Karuna Sarawak on selecting your website platform, design templates, quote template and assistance on the application process this Monday-Friday (3-7th May 2021) @ 10 am daily. Each session is limited to 20 participants and we will provide guidance and on-the-spot consultation for applying for the grant.
The grant applies to:
1. Website Development
2. Booking Engine with online shopping cart and payment gateway
3. Digital Marketing (Google, Facebook and Instagram Ads)
4. Video and banner ad visual creation
***Applicants must be a registered trade company and licensed by the Ministry of Tourism, Arts and Culture Malaysia. Only registered and approved companies will be eligible for the grant.
You will be notified via email once your slot has been confirmed.
Spread the news

Bazar Ramadan, DBKU belum buat keputusan 0 10620

Bazar Ramadan, DBKU belum buat keputusan

Petra Jaya: Dewan Bandaraya Kuching Utara (DBKU) dijangka bermesyuarat Jumaat ini bagi memuktamadkan keputusan sama ada bazar Ramadan dibenarkan atau tidak di kawasan pentadbirannya.

Menteri Muda Hal Ehwal Islam dan DBKU, Datuk Dr Abdul Rahman Junaidi berkata, berikutan kes positif Covid-19 yang masih tinggi, Sarawak belum memutuskan operasi bazar Ramadan walaupun kerajaan Persekutuan sudah mengumumkan untuk membenarkannya.

Beliau berkata, perbincangan secara ringkas mengenai perkara itu sudah dijalankan oleh pihak berkuasa tempatan (PBT) itu sebelum ini.

“Namun keputusan muktamad akan dibuat selepas kami mendapat laporan penuh daripada Jawatankuasa Pengurusan Bencana (JPBN) Sarawak, selewat-lewatnya Jumaat depan,” katanya pada sidang media selepas melawat Bilik Operasi Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) Bintawa, di sini, hari ini.

Dr Abdul Rahman berkata, dalam perbincangan awal sebelum ini, DBKU merancang untuk membuka tiga lokasi bazar Ramadan iaitu di Kubah Ria, Sukma Ria dan Jalan Semarak.

Bagaimanapun katanya, DBKU turut menerima permohonan untuk membuka bazar Ramadan di beberapa lokasi lain antaranya di Bandar Baru Samariang dan Demak Laut.

Terdahulu, Dr Abdul Rahman yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pantai Damai menyerahkan sumbangan makanan asas kepada penduduk Kampung Bintawa Ulu dan Kampung Bintawa Tengah.

Sumbangan itu disalurkan beberapa pihak termasuk dari Pusat Khidmat Dewan Undangan Negeri (DUN) Pantai Damai, Pusat Khidmat Parlimen Santobong, Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO).

Dua kampung berkenaan yang mempunyai seramai 769 ketua isi rumah merangkumi 4,064 orang penduduk kini sedang menjalani PKPD.

Katanya lagi, hampir 80 peratus iaitu seramai 3,759 daripada 4,064 penduduk di dua kampung itu sudah menjalani pengesanan kes aktif (ACD) Covid-19.

“Sehingga kini, sebanyak 50 kes positif dikesan di kedua-dua kampung itu, katanya sambil memaklumkan tiada insiden tidak diingini berlaku sejak PKPD 14 hari dikuatkuasakan di Kampung Bintawa Ulu dan Bintawa Tengah bermula16 Mac lalu. dari Harian Metro

Spread the news