Azmin sedih lihat sekolah daif di Sarawak 0 7704

KOTA SAMARAHAN: Sekolah Kebangsaan (SK) Tambay, di sini akan dibangunkan semula membabitkan kos siling RM10 juta bermula tahun depan menerusi kontrak secara tender terbuka.

Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali ketika mengumumkan perkara itu, berkata beliau sedih melihat keadaan sekolah berkenaan yang begitu daif dan menjadi lokasi pembelajaran 127 murid.

“Mengikut statistik baik pulih dan bina semula sekolah daif di Sarawak, 116 sekolah di negeri ini berada dalam senarai terbabit. Namun, kita mendapati Kementerian Pendidikan dulu hanya mampu menyiapkan 25 sekolah berkenaan.

“Berbanding projek diserahkan kepada Jabatan Kerja Raya (JKR) Sarawak, agensi berkenaan berjaya menyiapkan semua 50 sekolah. Jadi, kita membuat keputusan semua sekolah yang masih tertangguh proses baik pulih itu diserahkan kepada JKR Sarawak kerana mereka mempunyai kepakaran,” katanya.

Turut mengiringinya Menteri Pelancongan, Kesenian, Kebudayaan, Belia dan Sukan Sarawak, Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah, yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Asajaya serta Ahli Parlimen Kota Samarahan, Rubiah Wang.

Mohamed Azmin berkata, secara keseluruhannya, RM443 juta diperuntukkan bagi proses baik pulih dan bina semula membabitkan 116 sekolah daif di negeri ini.

“Jumlah sekolah daif keseluruhan yang berdepan masalah kritikal adalah sebanyak 415 sekolah,” katanya.

Mengulas lanjut beliau berkata SK Tambay tidak berada dalam senarai sekolah yang terbabit dalam baik pulih dan bina semula, namun bersandarkan kepada keperluan mendesak, pihaknya bersetuju meluluskan peruntukan RM10 juta berkenaan.

Sementara itu, Abdul Karim mendedahkan, beliau sudah empat penggal atau selama 20 tahun memohon peruntukan baik pulih SK Tambay dan berterima kasih kerana akhirnya peruntukan diluluskan Kerajaan Pusat yang baharu.

“Saya yakin Kerajaan Pusat hari ini berkemampuan menjadi lebih baik daripada kerajaan terdahulu,” katanya. – Berita Harian Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 12895

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12189

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news