Batu Katak Jalan Sibu-Bintulu Akan Dimusnahkan? 0 10564

Seperti yang kita maklum Batu Katak yang terletak di Jalan Sibu-Bintulu merupakan satu batu yang penuh cerita misteri yang terdapat di Sarawak.

Bagi yang belum tahu, Batu katak sememangnya seperti seekor katak jika kita melihat dari jauh. Batu tersebut sememangnya menjadi tumpuan oran awam khususnya kaki nombor ekor, kerana difahamkan banyak yang menjadi kaya oleh batu katak ini.

Bagi yang baru pertama kali sampai ke kawasan batu ini mungkin akan berasa hairam. Kerana batu tersebut dipenuhi dengan lubang-lubang, bermacam-macam jenis nombor dan barang-barang pemujaan yang telah dibuat dan ditinggalkan oleh kaki nombor ekor.

Persoalan sekarang mampukah batu katak tersebut akan bertahan? Kerana ada ura-ura mengatakan batu katak tersebut akan dimusnahkan untuk bagi memberi laluan kepada Projek Lebuhraya Pan Borneo.

Penulis mendapat info dulu, ada cubaan untuk memusnahkan batu tersebut dengan cara meletupkannya. Tapi tidak berjaya kerana batu tersebut dikatakan terlalu “Kebal” untuk diletupkan.

Menurut cerita punca batu katak itu tidak dapat diletupkan kerana ia dijaga oleh penunggu batu. Setakat ini sejauh mana kebenarannya masih lagi tidak diketahui.Hanya dan saja akan memberi jawapannya adakah batu katak tersebut berjaya diletupkan atau tidak satu hari nanti? – Kamek Miak Sarawak

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Free Travel Agency or Hotel Website 0 9812

Free Travel Agency or Hotel Website
Get qualified for a free Travel Agency or Hotel Website as part of the Sarawak Online Tourism Fund for up to RM 5,000.
Join our LIVE talk on ZOOM with Karuna Sarawak on selecting your website platform, design templates, quote template and assistance on the application process this Monday-Friday (3-7th May 2021) @ 10 am daily. Each session is limited to 20 participants and we will provide guidance and on-the-spot consultation for applying for the grant.
The grant applies to:
1. Website Development
2. Booking Engine with online shopping cart and payment gateway
3. Digital Marketing (Google, Facebook and Instagram Ads)
4. Video and banner ad visual creation
***Applicants must be a registered trade company and licensed by the Ministry of Tourism, Arts and Culture Malaysia. Only registered and approved companies will be eligible for the grant.
You will be notified via email once your slot has been confirmed.
Spread the news

Apple perkenal generasi baharu ‘Mac’ 0 12751

Apple Ungkap Aplikasi di iOS dan iPad Bakal Bisa Berjalan di Mac

Kuala Lumpur: Buat pertama kali, Apple memperkenalkan cip pemproses mereka tersendiri di bawah Apple Silicon iaitu ‘Apple M1’ yang menggunakan binaan pemproses 5 nanometer (nm).

Pemproses termaju industri berkenaan berasaskan kepada ARM dan menawarkan gabungan CPU lapan teras serta unit pemproses grafik (GPU) lapan teras termasuk ‘Neural Engine’ 16 teras.

Apple juga memperkenalkan siri baharu untuk generasi ‘MacBook’ dalam satu majlis pengenalan maya yang diadakan awal pagi tadi bertemakan ‘One More Thing’.

Dalam pengenalan berkenaan, siri MacBook Air, Mac Mini dan MacBook Pro diperkenalkan dengan menggunakan cip pemproses Apple sekali gus menjadi produk pertama yang menggunakan cip berkenaan.

Untuk MacBook Pro, peranti berkenaan hadir dengan skrin keluasan 13 inci yang menawarkan keupayaan memori (RAM) sehingga 16GB serta sokongan storan 2TB.

Paling mengagumkan, penggunaan cip berasaskan rekaan 5nm berkenaan mampu untuk memberi jangka hayat bateri lebih lama sehingga 20 jam kepenggunaan.

MacBook Pro masih didatangkan dengan papan kekunci Magic Keyboard selain dilengkapi dengan bar sesentuh (touch bar) di bahagian atas papan kekunci seperti generasi sebelumnya.

Sesuai dengan kemajuan teknologi hari ini, MacBook Pro menyokong jaringan Internet Tanpa Wayar (WiFi) selain sokongan USB 4.

Pada masa sama, Apple juga memperbaharui MacBook Air mereka dengan pemproses pertama syarikat berkenaan dan hasil kemajuan cip berkenaan, bateri peranti ini mampu untuk bertahan lebih 18 jam.

Tanda harga untuk MacBook Pro bermula pada harga RM5,599 dan MacBook Air pula bermula RM4,399 mengikut padanan spesifikasi. – Harian Berita

Spread the news