Bersatu untuk tawan Sarawak pada PRN akan datang- Baru Bian 0 6400

KUCHING:Pengerusi Parti Keadilan Rakyat (PKR) Sarawak yang dipilih semula, Baru Bian meminta semua pemimpin dan ahli PKR negeri bekerja sama serta bersatu untuk menghadapai Pilihan Raya Negeri (PRN) akan datang.

“Sebagai pengerusi, saya mahu menyeru semua pemimpin dan ahli Keadilan di Sarawak bekerja sama sebagai satu pasukan serta menggabungkan tenaga serta memfokus strategi menundukkan kerajaan pembangkang.

“Hanya dengan kerja sama dan bersatu kita boleh menawan Sarawak pada pilihan raya negeri akan datang,” katanya menerusi satu kenyataan media.

Menteri Kerja Raya itu berkata beliau tidak sabar untuk bekerja sama dengan semua Ketua PKR Cabang negeri yang dipilih, sama ada baharu atau dipilih semula.

“Insklusif atau keterangkuman adalah kunci bersatu dan kemenangan,” ujarnya.Baru yang juga Ahli Parlimen Selangau dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Ba’Kelalan berkata pemimpin PKR khasnya berjanji akan terus mengukuhkankedudukan parti itu di Sarawak dan ia hanya dicapai jika semua pihak boleh bekerja sama mencapai matlamat-matlamat sama.

Menurutnya, matlamat-matlamat itu ialah menjadikan Sarawak lebih baik dan Malaysia yang lebih kukuh amnya melaluikerajaan Pakatan Harapan (PH).

“Presiden parti (Datuk Seri Anwar Ibrahim telah mengesahkan undi percaya dan saya merakamkan penghargaan kepada beliau atas sokongannya itu.

“Terima kasih dan penghargaan juga sayarakamkan kepada Ketua-Ketua Cabang Sarawak kerana memberi sokongan dan kepercayaan kepada saya untuk mengetuai Keadilan Sarawak sepenggal lagi.

“Kesetian mereka bertahun-tahun lalu danperjuangan kita bersama untuk semua rakyat Sarawak adalah bukti komitmen mereka untuk keadilan tanah air ini,” ujarnya.

Pada malam Sabtu lepas Ahli Parlimen Lembah Pantai Fahmi Fadzil mewakili Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan Baru kekal sebagai Pengerusi MPN, PKR Sarawak.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Be’ Kalalan itu berjaya mengekalkan jawatan dipegangnya sejak 2009, meskipun di sebalik berbagai spekulasi yang mengatakan beliau akan diganti.

Fahmi dalam satu kenyataan berkata keputusan itu dibuat selepas proses perbincangan Anwar dengan ketua-ketua cabang negeri.

“Jawatan-jawatan lantikan lain akan diumumkan kemudian,” katanya.Pada Jumaat, Anwar bermesyuarat dengan ketua-ketua cabang PKR bagi berbincang dan memilih Pengerusi MPN Sarawak.

PKR selesai mengadakan pemilihan parti pada awal November.Pemilihan tersebut disusuli kongres parti yang pertama selepas PKR, sebagai antara parti membentuk Pakatan Harapan (PH), berjaya menubuhkan kerajaan persekutuan. – Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

COVID-19 tidak halang Sarawak adakan PRN 0 5507

COVID-19 tidak halang Sarawak adakan PRN

SIBU: Pandemik COVID-19 tidak akan menghalang Sarawak daripada mengadakan Pilihan Raya Negeri ke-12 mengikut undang-undang, kata Timbalan Ketua Menteri Tan Sri James Masing hari ini.

Ketika ditanya mengenai kebimbangan dalam kalangan rakyat bahawa negeri ini akan menerima nasib yang sama seperti Sabah yang menyaksikan peningkatan kes COVID-19 selepas mengadakan pilihan raya negeri pada 26 September lalu, beliau berkata pilihan raya itu masih boleh diadakan dengan syarat prosedur operasi standard (SOP) dipatuhi dengan ketat.

“COVID-19 adalah satu faktor tetapi ada negara yang mengadakan pilihan raya pada tempoh pandemik ini. Antaranya Singapura, Korea Selatan dan baru-baru ini, New Zealand.

“Mereka mengadakan pilihan raya tanpa masalah dengan syarat SOP dipatuhi dengan ketat,” katanya.

Masing yang juga Menteri Infrastruktur dan Pembangunan Pelabuhan berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas menyempurnakan upacara pecah tanah untuk Pakej A: Pembinaan dan Penyiapan Cadangan Jalan Sungai Bidut/Kampung Sebedil/Kampung Bungan Kecil di Bawang Assan hari ini.

“Kita tiada pilihan, jika kita tidak buat sekarang, selepas lima tahun (tempoh tamat) secara automatik Dewan Undangan Negeri (DUN) akan dibubarkan,” katanya dan menambah beliau tidak tahu apa-apa peruntukan yang membolehkan sesuatu pilihan raya ditangguhkan.

Beliau mengulangi bahawa sekiranya pilihan raya tidak diadakan, pada Jun tahun hadapan DUN akan dibubarkan dan Sarawak tidak akan mempunyai kerajaan.

“Keputusan untuk membubarkan Dewan Undangan Negeri untuk memberi laluan kepada pilihan raya terletak kepada ketua menteri,” tambahnya.

Mengenai calon Gabungan Parti Sarawak (GPS) yang akan bertanding di Bawang Assan pada pilihan raya negeri nanti, Masing berkata ia bergantung kepada calon yang ditentukan oleh Parti Bersatu Rakyat Sarawak (SUPP) dan disokong Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg yang juga Pengerusi GPS.

Masing berkata siapa pun calon, pengundi harus memberi sokongan penuh terhadap perubahan yang akan dilakukan di kawasan itu selepas mereka dipinggirkan begitu lama dari segi pembangunan infrastruktur.

Untuk GPS, kerusi Bawang Assan secara tradisionalnya diperuntukkan kepada SUPP dan penyandangnya kini adalah Presiden Parti Sarawak Bersatu, Datuk Seri Wong Soon Koh yang dilaporkan akan mempertahankan kerusi itu pada pilihan raya negeri akan datang.

Wong yang memenangi kerusi itu apabila bertanding buat pertama kali sebagai calon SUPP pada pilihan raya negeri 1996, tidak pernah kalah dan menang sekali lagi pada 2016 walaupun beliau meninggalkan SUPP kerana masalah dalaman dan membentuk Parti Rakyat Bersatu (UPP), sebuah parti mesra Barisan Nasional.

Sementara itu, mengenai projek jalan raya 21.7 kilometer (km) bernilai lebih RM104.5 juta, Masing berkata apabila siap pada November tahun hadapan, ia akan menghubungkan Kampung Tutus, Kampung Sebedil dan Kampung Bungan Kecil ke bandar Sibu.

Beliau berkata Pakej B projek itu akan membabitkan pembinaan jalan raya sepanjang 16 km dengan kos RM200 juta menghubungkan kawasan berkenaan dengan Jambatan Igan sejauh 1.38 km yang sedang dibina di Igan, Mukah bernilai RM285 juta. – BERNAMA – Berita Harian

Spread the news

Beri peluang PM selesai krisis pandemik 0 5478

Beri peluang PM selesai krisis pandemik

PUTRAJAYA: Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin perlu diberi masa untuk menyelesaikan krisis pandemik COVID-19 yang ketika ini melanda negara.

Ahli Majlis Kerja Tertinggi UMNO, Tan Sri Annuar Musa, berkata selain krisis pandemik, negara ketika ini turut diuji dengan isu ekonomi, sekali gus menuntut semua pihak mengenepikan masalah kecil dan kembali kepada penyatuan serta perpaduan, selain muafakat dan kerjasama.

“Tak payahlah kita fikir pengganti buat masa ini…kita muafakat, bantu kerajaan. Bila COVID-19 reda, segera bubar Parlimen dan serah (mandat) pada rakyat.

“USA (Amerika Syarikat) lagi banyak kes COVID-19 dan mereka pun ada pilihan raya. Beri peluang PM (Perdana Menteri) selamatkan negara dan nyawa rakyat dulu. Saya percaya PM serah pada rakyat,” katanya melalui Twitter, hari ini.

Beliau berkata demikian mengulas laporan sebuah portal mengenai kenyataan Parti Pejuang Tanah Air (PEJUANG) bahawa Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai calon yang layak untuk menggantikan Muhyiddin.

Menerusi satu lagi ciapan, Annuar menegur kenyataan dibuat Pengerusi UMNO Perak, Datuk Saarani Mohamad, yang menuduh Pengerusi Parti Pribumi Bersatu (BERSATU) Perak, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu, menentang semangat setiakawan.

“Adalah baik sekiranya kita semua mengurangkan selar-menyelar secara terbuka kerana ia tak banyak membantu. Mari kita harmonikan situasi dan pandang ke hadapan. Sesiapa yang lebih ramai kawan akan menang ke atas mereka yang mencipta permusuhan,” katanya.

Sementara itu, ketika ditemui selepas program Operasi Sanitasi Awam, di Presint 4, di sini, hari ini, Annuar mengulangi kenyataan sama dengan menuntut semua pihak mengutamakan kerjasama dan penyatuan..

“Kepada parti politik termasuk parti saya sendiri dan kawan-kawan serta saya sendiri, saya fikir kita kena utamakan kerjasama dan penyatuan.

“Kalau kita dah stabil (krisis COVID-19) seperti itu dan kalau nampak keadaan (politik) masih tidak stabil kerana masing-masing pihak ada majoriti tipis, kita adakah pilihan raya umum.

“Kita bincang dengan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mungkin adakan pilihan raya secara maya. Apabila berlaku ketidakstabilan akan ada pihak merasakan mereka boleh menjadi perdana menteri,” katanya. – Berita Harian

Spread the news