‘Bujang Oya’ kembali mengganas 0 6278

MUKAH: Setelah lebih dua tahun menyepi, ‘Bujang Oya’ kembali mengganas dan kali ini mangsanya seorang warga emas berumur 72 tahun dari Kampung Bakong, Oya.

Mayat mangsa dikenali sebagai Seruji Salleh didapati putus kaki kanan ketika ditemui orang ramai selepas pencarian dilancarkan susulan kehilangannya ketika mandi di sungai di hadapan rumahnya sekitar 12.30 tengah hari kelmarin.

Ketua Polis Daerah Dalat DSP Roslan Leman berkata, mayat mangsa dijumpai penduduk kampung yang melakukan pencarian menggunakan perahu sekitar jam 7.05 malam hari sama.

“Mayat tidak lengkap anggota badan semasa dijumpai, kaki sebelah kanan telah hilang,” katanya kepada Utusan Borneo semalam.

Lokasi mayat ditemui adalah di sungai di hadapan Kampung Terus, Oya.

Pada 2016, seorang warga emas dari kampung sama, Sili Ismail @ Semail, 60, juga maut selepas dibaham buaya ketika keluar menangkap udang di sungai itu.

Sejurus insiden itu, pihak Sarawak Forestry Corporation (SFC) mula memburu buaya di sungai berkenaan dengan kaedah penakaian.

Pemburuan dikatakan berhasil apabila seekor buaya jantan seberat 200 kilogram sepanjang 2.8 meter ditangkap dalam satu operasi oleh pihak SFC pada ketika itu.

Namun, penduduk sekitar masih percaya dalang sebenar iaitu ‘Bujang Oya’ masih lagi berkeliaran dan bebas di Batang Oya sehingga ke hari ini.

Pada 2015, serangan buaya di sungai sama turut dilaporkan. – Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 13420

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12893

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news