Doktor menjadi pesakit 0 5570

Doktor menjadi pesakit

Kuala Lumpur: “Saya terima kenyataan itu dengan reda, fikiran positif dan hati yang tenang. Ini kerana saya sudah bersedia, malah tahu penyakit ini (Covid-19) boleh menjangkiti sesiapa tanpa mengira status,” kata Dr Saraswathy Subramaniam, 29.

Beliau adalah pegawai perubatan Jabatan Kecemasan dan Trauma Hospital Tawau yang dihantar bertugas di Hospital Semporna, Sabah sebelum ini.

Dia juga antara pegawai perubatan di Sabah yang dijangkiti Covid-19 dan ditempatkan di wad selama 15 hari bermula 26 September hingga 10 Oktober lalu.

Selepas dibenarkan pulang, Dr Saraswathy terus menjalani kuarantin lima hari dan kini masih berehat sebelum kembali bertugas minggu hadapan.

Menceritakan pengalaman sebagai pesakit, Dr Saraswathy berkata, dia sudah bersedia dari segi fizikal dan mental untuk menghadapi kemungkinan sebaik dihantar bertugas di Hospital Semporna bulan lalu.

Malah, Dr Saraswathy sedar peratusannya dijangkiti Covid-19 amat tinggi kerana saban hari terdedah dengan pesakit dan persekitaran di hospital.

“Hari sebelumnya (sebelum disahkan positif), saya bertugas merawat pesakit di wad. Tetapi keesokannya, saya pula menjadi pesakit yang terbaring di katil hospital.

DR Saraswathy ditempatkan di wad selama 15 hari selepas dijangkiti Covid-19.
DR Saraswathy ditempatkan di wad selama 15 hari selepas dijangkiti Covid-19.

“Saya terbaring dalam keadaan lemah, batuk, sakit tekak, badan menggigil, kepala berat dan ditempatkan di wad tempat saya pernah merawat pesakit lain.

“Pengalaman sebagai pesakit beri saya perasaan berbeza, ketabahan dan peluang melihat ujian itu daripada sudut positif,” katanya ketika dihubungi Harian Metro, semalam.

Berkongsi rutinnya sepanjang berada di dalam wad, Dr Saraswathy berkata, selain berhubung dengan keluarga, masa yang ada digunakan untuk memberi semangat kepada pesakit lain supaya terus cekal menghadapi penyakit.

“Ketika di wad, saya tidak dapat lari daripada rutin seorang doktor iaitu menasihati pesakit lain selain mendengar dan bertukar cerita dengan mereka.

“Di samping itu, saya habiskan masa yang ada dengan menulis diari, melakukan terapi seni, menonton drama dan filem di dalam talian serta membaca perkongsian berkaitan kerohanian serta inspirasi.

DR Saraswathy merupakan pegawai perubatan Jabatan Kecemasan dan Trauma Hospital Tawau yang dihantar bertugas di Hospital Semporna, Sabah.
DR Saraswathy merupakan pegawai perubatan Jabatan Kecemasan dan Trauma Hospital Tawau yang dihantar bertugas di Hospital Semporna, Sabah.

“Saya turut berhubung dengan rakan doktor yang positif Covid-19 menerusi WhatsApp dan memberi sokongan moral kepada satu sama lain,” katanya

Biarpun penyakit itu menyebabkan dia terpisah dengan dunia luar, Dr Saraswathy menganggap pengalaman itu sebagai sesuatu yang berharga kerana ia sebahagian proses menjadikannya seseorang individu yang lebih menghargai kehidupan.

Doktor lulusan IM Sechenov First Moscow State Medical University itu berkata, pengalaman dilalui membuat dia lebih bersemangat untuk menabur bakti kepada masyarakat terutama di Sabah.

“Apabila jadi pesakit, baru saya tahu betapa susahnya melawan Covid- 19.

“Penyakit ini juga mengajar saya erti bersyukur terutama apabila melihat keadaan pesakit lain yang lebih teruk,” katanya – Harian Metro

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Masterpiece malas penyiru bala peminat 0 10200

Masterpiece malas penyiru bala peminat

KUCHING: Tu kelai terima kasih nuju bala peminat Masterpice ke udah ngaga cover lagu kami, pia ku Depha Masterpiece ngelansa pasal Anugerah Lagu Cover Pemadu Manah.

Ku Depha, anugerah nya mega ngenang pemanah enggau sukung sida ke udah kiruh cover lagu disadaka raban sida.

Taja pia ku Depha, tu enda nyengkaum sida ke udah lama ngadu cover lagu ari raban Masterpiece suba laban naka diatu, sida semina ulih milih empat iku nya dulu.

“Enti dikira ari suba, sigi mayuh sida ke udah cover lagu kami lalu chukup manah didinga nitihka patah nyawa sida empu sereta dikerindu bala bukai.

“Ukai semina ari sukut patah nyawa (vocal) tang nyengkaum gaya muzik, video enggau gaya sida mai diri ba media rama lalu utai pemadu beguna nya sida berupai ulih nyingkang jauh agi ba pengawa belagu tu.

KELAI TERIMA KASIH… Bisi empat iku ti deka nerima Anugerah Cover Lagu Pemadu Manah ari raban Masterpiece.

“Anugerah tu kelai kami berasai temegah sereta gaga laban mayuh bala peminat udah nyadaka lagu kami taja lagu nya baru dipansut,” ku Depha tuchum manis.

NYADI PERANSANG

Nambahka nya ku Depha, anugerah tu mega dikena meri peransang ngagai semua bala peminat kami sereta sida ke rinduka lagu Iban lalu ngaduka cover pemadu manah.

Iya mega madahka tu ukai semina meransang bala peminat ngaga cover lagu sida aja tang mega lagu Iban ke bukai kelai nyukung industri muzik Dayak.

Ku Depha, kadang kitai kelalu kiruhka pemujur diri nyentuk enda ingatka sida ke udah nyukung kitai ngelama tu.

Ambika banding ku iya, sida ke udah cover lagu tu kelimpah ari lagu asal nya empu lalu sida tu mih ke udah nyukung pejalai bala penanyi ngelama tu dataika lagu nya tebilang.

Nya kebuah, Depha madahka kitai enda tau enda beratika pekara baka tu nadai ngira nya pengawa ti mit tauka besai.

Depha madahka sida ke cover lagu tu nya mih ngasuh lagu bala penanyi majak dikelala nitihka patah nyawa sida empu ngambi lagu nya ngembuan bebida tiun nitihka kreativiti sida empu.

“Kreativiti nya ke narit perati bala bukai ngujungka video sida ke cover lagu nya dipeda bala bukai enggau mayuh dikunsi bala bukai sebelah media rama kelebih agi Facebook.

Lydia@Lydbie

“Berasai gaga lebuh meda mayuh orang cover lagu kami tu (Masterpiece) tu.

“Kebuah pia ba penemu aku, pengawa baka tu endang manah dikereja ngambi nyadi teladan ngagai rebak diatu.

“Diatu, mayuh pelasar kitai mantaika pengelandik belagu baka mantaika video cover lagu nengah Facebook, Youtube, WeSing enggau pelasar digital ke bukai.

“Sida ke cover lagu kitai nya mai reti sida rinduka lagu kitai enggau deka ngujika patah nyawa sida mai lagu kitai nitihka kreativiti sida empu.

“Aku endang nyukung pengawa tu ngambi industri muzik Iban majak angkat sebaka enggau industri muzik ke bukai.

“Laban ba penemu aku, pengawa bakatu chukup manah lalu tau nyadika teladan enggau peransang bala anak biak jeman diatu,” terang Depha.

SIRUKA PEMINAT

Dayana Shini

Depha mega madahka empat iku ti diberi anugerah nya mega enda ngadang laban raban Masterpiece empu chukup siruka bala peminat iya ke udah nyukung ngelama tu.

Iya mega madahka anugerah tu ngenang semua pengiruh sida ke sanggup nyendiaka diri belagu kelebih agi lebuh nyendiaka perengka studio.

Nangkan nya ku Depha, iya empu endang rindu mansik penau baru ti jarang ditemu bala mayuh lalu lebuh ngasaika sida nya ulih nyingkang jauh, iya pen bekunsika cover sida ba Facebook.

“Ari pengawa cover lagu nya tadi, sida deka dikelala bala mayuh lalu video nya dikunsi bala mayuh dataika sida ayan sebelah media rama enggau bisi peminat kediri empu diatu.

“Genap sida ke diberi anugerah tu ngembuan pengelandik sereta patah nyawa ke bebida lalu sama mega ari sukut kreativiti sida mai lagu Redak Seribu nya,” ku Depha nerang pasal empat iku orang ti udah cover lagu Redak Seribu.

Depha ngarapka Lydia@Lydbie, Dayana Shini, Iz Azman enggau Eva V David majak tampak rita meruan perenching baka tekang gemala ba genap pengawa dikereja sida.

Kelimpah ari nya, Depha mega meri besai terima kasih ngagai bala bukai ti udah cover lagu sida.

Naka diatu, lagu Redak Seribu udah dipeda lebih 5.4 juta ba Youtube Channel Depha Masterpiece enggau nerima 2,399 timbal ari bala peminat iya. dari Suara Sarawak

Iz Azman

 

Eva V David
Spread the news

Petronas Dagangan catat untung bersih lebih rendah 0 12473

Petronas Dagangan catat untung bersih lebih rendah

KUALA LUMPUR: Keuntungan bersih Petronas Dagangan Bhd merosot kepada RM212.66 juta bagi suku ketiga yang berakhir 30 September 2020 daripada RM239.00 juta yang direkodkan pada suku yang sama tahun lalu.

Pendapatan berkurangan kepada RM4.83 bilion berbanding RM7.80 bilion manakala pendapatan asas sesahamnya turun kepada 21.40 sen berbanding 24.10 sen.

Mengulas mengenai prestasi syarikat, Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutifnya, Azrul Osman Rani berkata syarikat itu menjangkakan wujud sedikit impak kepada volum pada suku akan datang berikutan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang dilaksanakan di kebanyakan negeri.

“Memandangkan pandemik ini akan kekal menjadi cabaran yang berterusan, kami telah mempercepatkan kepelbagaian portfolio produk agar perniagaan terus bertahan,” katanya dalam kenyataan hari ini. – Berita Harian

Spread the news