Dron keluaran China mampu curi data – CNN 0 5871

BEIJING: Washington mengeluarkan amaran, dron keluaran China mampu membantu agensi perisikan di Beijing mendapatkan ‘akses tidak terkawal’ untuk mencuri data, menurut laporan media Amerika Syarikat.

Cable News Network (CNN) melaporkan, Jabatan Keselamatan Dalam Negeri (DHS) mengeluarkan amaran bahawa dron buatan China ‘berisiko kepada maklumat organisasi’.

Laporan CNN yang memetik kenyataan DHS sebagai berkata, kerajaan Amerika Syarikat sangat bimbang terhadap apa juga bentuk produk teknologi keluaran China yang mengambil data untuk dibawa masuk ke negara terbabit.

Kebimbangan itu timbul susulan kebenaran yang diberikan kepada perkhidmatan perisikan untuk mengakses data terbabit tanpa had dan akses yang diberikan mungkin disalahgunakan.

Amaran itu dikeluarkan ketika sektor teknologi China sedang menjadi perhatian ketika perang perdagangan antara China dan Amerika semakin meruncing.

Washington juga bertindak dengan melarang beberapa syarikat Amerika menjual atau memindahkan teknologi kepada Huawei walaupun Jabatan Perdagangan Amerika Syarikat sudah memberikan tempoh 90 hari.

Perisikan Amerika Syarikat yakin, Huawei mendapat sokongan tentera China dan produknya dipercayai mampu memberikan agensi perisikan negara itu akses pintu belakang untuk memasuki rangkaian komunikasi negara lain.

Pada masa sama, Washington juga menggesa sekutu terdekatnya agar menolak teknologi Huawei.

Laporan DHS tidak menyenaraikan mana-mana pengeluar dron China tetapi syarikat pengeluar dron terkemuka China, DJI yang berpusat di selatan China menghasilkan kira-kira 70 peratus daripada dron komersial dunia.

Pentagon juga sudah mengeluarkan larangan penggunaan dron DJI atas alasan keselamatan pada 2017. – AFP

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 13361

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12733

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news