Kerajaan Sarawak pasti bertukar pada PRN12 – Chong 0 5936

KHCHING: Pakatan Harapan (PH) optimis mampu menawan Sarawak sekali gus membentuk kerajaan negeri baharu pada Pilihan Raya Negeri ke-12 (PRN-12) yang dijangka diadakan selewatnya pada 2021.

Keyakinan itu disuarakan Pengerusi PH Sarawak Chong Chieng Jen yang berkata, ia berikutan kemenangan PH di enam kerusi Parlimen di kawasan majoriti Bumiputera di negeri pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14).

“Peluang kita untuk menang pada PRN-12 adalah besar dan saya yakin kita mampu melakukannya.

“Pada PRU-14 kita telah menang di enam kerusi Bumiputera (kerusi Parlimen) yang mempunyai kira-kira 15 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dan ketika itu kita berjaya menawan kerusi ini meskipun Barisan Nasional (BN) mengerahkan semua jentera mereka di kawasan ini,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis Gawai Raya Parti Amanah Negara (Amanah) Sarawak di perkarangan tempat letak kereta Ibu Pejabat Amanah Negeri di Matang Jaya di sini Isnin malam.

Antara kerusi Parlimen di kawasan Bumiputera yang dimenangi PH pada PRU-14 lalu adalah, Mas Gading, Puncak Borneo, Saratok, Selangau dan Julau.

Tambah Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna itu, ketika pemerintahan BN, semua agensi kerajaan memihak kepada satu pihak sahaja.

“Tapi sekarang kita boleh pastikan ada ketelusan dalam pilihan raya sebab itu kita yakin mampu menang pada pilihan raya akan datang,” tegasnya.

Justeru, Chong menyeru kepada semua jentera PH supaya bekerjasama dengan lebih teguh untuk memenangi PRU-14 dan lebih penting kerajaan negeri dapat ditukar agar kerjasama dengan kerajaan persekutuan dapat dicapai.

“Ini adalah untuk kepentingan rakyat kalau kita ada satu kerajaan negeri yang selalunya bertentangan dengan kerajaan persekutuan yang menjadi mangsa adalah rakyat.

“Jadi, biarlah kita bertungkus lumus dengan sedaya upaya untuk menawankan Sarawak pada PRN-12 nanti,” ujarnya.

Dalam pada itu, Chong tetap mengulangi pendiriannya berhubung kenyataan Menteri Kewangan Lim Guan Eng yang mendakwa Sarawak akan bankrap jika terus di bawah kepimpinan Gabungan Parti Sarawak (GPS).

Jelasnya, apa yang dikatakan Lim adalah jika GPS berterusan membelanjakan dana negeri untuk projek mega seperti sistem transit aliran ringan (LRT), syarikat penerbangan Sarawak, Jalan Pesisir, Jalan Utama Kedua, menara telekomunikasi dan sebagainya, Sarawak akan bankrap dalam tempoh tiga tahun.

Terdahulu, Pengerusi Amanah Sarawak Mohd Fidzuan Zaidi dalam ucapannya turut melahirkan rasa keyakinan PH mampu menawan Sarawak pada PRN-12.

Malah, tegasnya, Amanah yang kekal bertanding di 13 kerusi DUN atau mungkin lebih daripada itu dijangka mampu menawan sekurang-kurangnya separuh dari jumlah kerusi tersebut. – Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

COVID-19 tidak halang Sarawak adakan PRN 0 5482

COVID-19 tidak halang Sarawak adakan PRN

SIBU: Pandemik COVID-19 tidak akan menghalang Sarawak daripada mengadakan Pilihan Raya Negeri ke-12 mengikut undang-undang, kata Timbalan Ketua Menteri Tan Sri James Masing hari ini.

Ketika ditanya mengenai kebimbangan dalam kalangan rakyat bahawa negeri ini akan menerima nasib yang sama seperti Sabah yang menyaksikan peningkatan kes COVID-19 selepas mengadakan pilihan raya negeri pada 26 September lalu, beliau berkata pilihan raya itu masih boleh diadakan dengan syarat prosedur operasi standard (SOP) dipatuhi dengan ketat.

“COVID-19 adalah satu faktor tetapi ada negara yang mengadakan pilihan raya pada tempoh pandemik ini. Antaranya Singapura, Korea Selatan dan baru-baru ini, New Zealand.

“Mereka mengadakan pilihan raya tanpa masalah dengan syarat SOP dipatuhi dengan ketat,” katanya.

Masing yang juga Menteri Infrastruktur dan Pembangunan Pelabuhan berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas menyempurnakan upacara pecah tanah untuk Pakej A: Pembinaan dan Penyiapan Cadangan Jalan Sungai Bidut/Kampung Sebedil/Kampung Bungan Kecil di Bawang Assan hari ini.

“Kita tiada pilihan, jika kita tidak buat sekarang, selepas lima tahun (tempoh tamat) secara automatik Dewan Undangan Negeri (DUN) akan dibubarkan,” katanya dan menambah beliau tidak tahu apa-apa peruntukan yang membolehkan sesuatu pilihan raya ditangguhkan.

Beliau mengulangi bahawa sekiranya pilihan raya tidak diadakan, pada Jun tahun hadapan DUN akan dibubarkan dan Sarawak tidak akan mempunyai kerajaan.

“Keputusan untuk membubarkan Dewan Undangan Negeri untuk memberi laluan kepada pilihan raya terletak kepada ketua menteri,” tambahnya.

Mengenai calon Gabungan Parti Sarawak (GPS) yang akan bertanding di Bawang Assan pada pilihan raya negeri nanti, Masing berkata ia bergantung kepada calon yang ditentukan oleh Parti Bersatu Rakyat Sarawak (SUPP) dan disokong Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg yang juga Pengerusi GPS.

Masing berkata siapa pun calon, pengundi harus memberi sokongan penuh terhadap perubahan yang akan dilakukan di kawasan itu selepas mereka dipinggirkan begitu lama dari segi pembangunan infrastruktur.

Untuk GPS, kerusi Bawang Assan secara tradisionalnya diperuntukkan kepada SUPP dan penyandangnya kini adalah Presiden Parti Sarawak Bersatu, Datuk Seri Wong Soon Koh yang dilaporkan akan mempertahankan kerusi itu pada pilihan raya negeri akan datang.

Wong yang memenangi kerusi itu apabila bertanding buat pertama kali sebagai calon SUPP pada pilihan raya negeri 1996, tidak pernah kalah dan menang sekali lagi pada 2016 walaupun beliau meninggalkan SUPP kerana masalah dalaman dan membentuk Parti Rakyat Bersatu (UPP), sebuah parti mesra Barisan Nasional.

Sementara itu, mengenai projek jalan raya 21.7 kilometer (km) bernilai lebih RM104.5 juta, Masing berkata apabila siap pada November tahun hadapan, ia akan menghubungkan Kampung Tutus, Kampung Sebedil dan Kampung Bungan Kecil ke bandar Sibu.

Beliau berkata Pakej B projek itu akan membabitkan pembinaan jalan raya sepanjang 16 km dengan kos RM200 juta menghubungkan kawasan berkenaan dengan Jambatan Igan sejauh 1.38 km yang sedang dibina di Igan, Mukah bernilai RM285 juta. – BERNAMA – Berita Harian

Spread the news

Beri peluang PM selesai krisis pandemik 0 5452

Beri peluang PM selesai krisis pandemik

PUTRAJAYA: Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin perlu diberi masa untuk menyelesaikan krisis pandemik COVID-19 yang ketika ini melanda negara.

Ahli Majlis Kerja Tertinggi UMNO, Tan Sri Annuar Musa, berkata selain krisis pandemik, negara ketika ini turut diuji dengan isu ekonomi, sekali gus menuntut semua pihak mengenepikan masalah kecil dan kembali kepada penyatuan serta perpaduan, selain muafakat dan kerjasama.

“Tak payahlah kita fikir pengganti buat masa ini…kita muafakat, bantu kerajaan. Bila COVID-19 reda, segera bubar Parlimen dan serah (mandat) pada rakyat.

“USA (Amerika Syarikat) lagi banyak kes COVID-19 dan mereka pun ada pilihan raya. Beri peluang PM (Perdana Menteri) selamatkan negara dan nyawa rakyat dulu. Saya percaya PM serah pada rakyat,” katanya melalui Twitter, hari ini.

Beliau berkata demikian mengulas laporan sebuah portal mengenai kenyataan Parti Pejuang Tanah Air (PEJUANG) bahawa Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai calon yang layak untuk menggantikan Muhyiddin.

Menerusi satu lagi ciapan, Annuar menegur kenyataan dibuat Pengerusi UMNO Perak, Datuk Saarani Mohamad, yang menuduh Pengerusi Parti Pribumi Bersatu (BERSATU) Perak, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu, menentang semangat setiakawan.

“Adalah baik sekiranya kita semua mengurangkan selar-menyelar secara terbuka kerana ia tak banyak membantu. Mari kita harmonikan situasi dan pandang ke hadapan. Sesiapa yang lebih ramai kawan akan menang ke atas mereka yang mencipta permusuhan,” katanya.

Sementara itu, ketika ditemui selepas program Operasi Sanitasi Awam, di Presint 4, di sini, hari ini, Annuar mengulangi kenyataan sama dengan menuntut semua pihak mengutamakan kerjasama dan penyatuan..

“Kepada parti politik termasuk parti saya sendiri dan kawan-kawan serta saya sendiri, saya fikir kita kena utamakan kerjasama dan penyatuan.

“Kalau kita dah stabil (krisis COVID-19) seperti itu dan kalau nampak keadaan (politik) masih tidak stabil kerana masing-masing pihak ada majoriti tipis, kita adakah pilihan raya umum.

“Kita bincang dengan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mungkin adakan pilihan raya secara maya. Apabila berlaku ketidakstabilan akan ada pihak merasakan mereka boleh menjadi perdana menteri,” katanya. – Berita Harian

Spread the news