Kereta terbang mula dijual tahun depan 0 15289

Syarikat yang membina kereta terbang yang dimiliki oleh Zhejiang Geely Holding Group, Terrafugia, kini telah pun mula mengambil tempahan untuk model produksi pertamanya yang digelar Transition. Kereta terbang dengan dua tempat duduk tersebut akan dihantar kepada pelanggan bermula 2019, dan pasaran Amerika merupakan yang pertama menerimanya, menurut laporan Automotive News China.

Terrafugia Transition digerakkan dengan sistem hibrid yang mengabungkan enjin empat silinder turbo dan juga unit jankuasa elektrik. Ia dilengkapi dengan sayap yang boleh dilipat dan mod pemanduan atas darat boleh ditukar ke mod penerbangan dalam masa tidak sampai satu minit.

Laporan kali ini tidak mendedahkan harga sebenar kereta terbang ini, namun sebelum ini ia diumumkan akan dijual pada harga asas bermula USD279,000. Menurut Terrafugia, Transition mampu untuk terbang dengan kelajuan cruising sekitar 160 km/j, dengan ketinggian maksima 10,000 kaki, dan jarak maksimum penerbangan 640 km. Tiada perincian berkenaan prestasinya atas darat, namun ia didakwa mampu untuk dipandu pada kelajuan di lebuhraya.

Terrafugia diasaskan oleh sekumpulan graduan MIT pada tahun 2006, dan difahamkan menjadi entiti peneraju dalam pembinaan kereta terbang. Syarikat yang berpengkalan di Woburn, Massachusetts ini sebenarnya hanya dibeli oleh Geely November tahun lalu.

Terdapat juga desas-desus menyatakan bahawa Terrafugia akan mendedahkan model konsep baharunya bulan ini, yang mampu mula terbang dan mendarat secara vertikal (VTOL), dijangka bakal dipasarkan pada tahun 2025

Sumber Paultan.org

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 13217

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12678

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news