Lebih 10 orang protes bantah pengenalan tulisan khat 0 6144

SIBU: Lebih 10 orang hadir mengadakan protes di luar bangunan Kompleks Persekutuan di sini semalam membantah pengenalan tulisan khat dalam mata pelajaran Bahasa Melayu Tahun 4 pada 2020.

Salah seorang peserta, Winston How Cheng berkata protes itu dijangka berterusan sekiranya kerajaan tidak menarik balik keputusan tersebut.

“Kita semua hadir pada hari ini (semalam) sebagai individu dan bukan daripada mana-mana parti atau organisasi politik.

“Kami adalah individu yang sangat mengambil berat tentang isu ini,” katanya di sini semalam.

Winston turut menggesa orang ramai supaya tidak memandang ringan isu tersebut.

Katanya, peserta memilih mengadakan protes di luar Kompleks Persekutuan kerana di situ terletaknya Jabatan Pendidikan Bahagian Sibu.

Seorang lagi peserta, Joseph Chieng berkata walaupun isu itu sudah tidak dipersetujui banyak pihak sejak beberapa minggu lalu namun kerajaan Pakatan Harapan (PH) tetap berdegil untuk meneruskannya.

“Keputusan kerajaan terbabit tidak dapat diterima terutama bagi rakyat Sarawak,” jelasnya.

Menurutnya, lebih mendukacitakan apabila pemimpin Parti Tindakan Demokratik (DAP) dari Sarawak menyerahkan sepenuhnya suara rakyat kepada kabinet.

“Kami tidak mahu kemasukan seni khat tulisan Jawi ke dalam sukatan mata pelajaran Bahasa Melayu darjah empat di sekolah rendah,” katanya sambil berharap kerajaan PH mendengar suara rakyat – Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 13418

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12888

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news