Malaysia antara 11 negara sertai misi kemanusiaan di Sulawesi 0 5961

BALIKPAPAN: Sebelas negara sehingga kini telah menyertai misi bantuan kemanusiaan kepada mangsa gempa dan tsunami di Palu dan Donggala, kata Panglima Koopsau (Komander Operasi Angkatan Udara) 1 Marsekal Muda Tentera Nasional Indonesia (TNI) Nanang Santoso.

Beliau berkata 11 negara terbabit iaitu Malaysia, Jepun, New Zealand, United Kingdom, India, Qatar, Australia, Singapura, Amerika Syarikat, Emiriah Arab Bersatu (UAE) dan Perancis menghantar 18 pesawat pengangkut tentera untuk membawa bekalan bantuan ke Palu.

“Terima kasih kepada negara-negara sahabat termasuk Malaysia yang simpati dengan mangsa bencana di Sulawesi,” kata beliau.

“Terima kasih juga kepada Malaysia yang turut menghantar pesawat A400M untuk misi bantuan ini,” katanya kepada wartawan Malaysia di sini hari ini.

Menurutnya, pihak berkuasa Indonesia masih berusaha untuk memastikan Lapangan Terbang Mutiara SIS Al-Jufri di Palu selamat untuk pendaratan pesawat pengangkut yang lebih besar.

“Setakat ini, hanya pesawat seperti C130H yang boleh mendarat di Palu (Lapangan Terbang Mutiara SIS Al-Jufri) kerana masih ada bahagian landasan yang tidak stabil dan rosak,” katanya.

Menurut beliau, pasukan pemantau telah dihantar ke Palu untuk membuat pemeriksaan sama ada landasan di Lapangan Terbang Mutiara SIS Al-Jufri selamat untuk pendaratan pesawat lebih besar.

Tragedi gempa dan tsunami di Palu dan Donggala pada 28 September lalu telah mengorbankan kira-kira 1,558 mangsa dan memusnahkan 65,735 kediaman.

Dalam pada itu, pesawat A400M milik Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) menerbangkan kira-kira 15 tan makanan dan keperluan harian ke Balikpapan, Kalimantan untuk mangsa bencana di Palu dan Donggala di Sulawesi hari ini.

Malaysia turut menghantar pesawat C130H ke Palu hari ini. – BERNAMA

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 13216

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12677

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news