New Zealand siar Azan Jumaat, bertafakur seluruh negara 0 5870

CHRISTCHURCH: Ribuan jemaah berhimpun di bandar ini hari ini, bagi menunaikan solat Jumaat seminggu selepas insiden tembakan rambang oleh pelampau kulit putih yang membunuh 50 jemaah di dua masjid di Christchurch.

New Zealand turut menyiarkan laungan azan dan bertafakur sejenak, serentak selama dua minit di seluruh negara.

Tatkala azan disiarkan secara langsung di seluruh New Zealand, Perdana Menteri Jacinda Ardern turut sama bertafakur di taman yang terletak berhadapan masjid, lokasi bermulanya serangan berdarah Jumaat lalu bersama-sama lebih 4.5 juta rakyat New Zealand lain.

Umat Islam berjemaah untuk solat Jumaat yang diketuai oleh Imam Besar, Gamal Fouda di Masjid Al Noor di Hagley Park di Christchurch. – Foto AFP
Tepat jam 1.30 petang laungan azan solat jumaat berkumandang sambil didengari ribuan jemaah di Taman Hagley yang terletak berhadapan masjid Al Noor.

Seluruh negara kemudian bertafakur selama dua minit, menyaksikan orang awam berhimpun di Auckland, Wellington dan beberapa bandar lain.

Imam masjid Al Noor, Gamal Fouda dalam bacaan khutbahnya menolak rasa kebencian namun memuji semangat kekitaan yang wujud di kalangan warga New Zealand susulan pembunuhan kejam itu. – AFP

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 13257

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12722

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news