Operasi mencari mangsa gempa, tsunami tamat 0 6840

PALU: Usaha mencari mangsa yang yang terbunuh dalam bencana gempa dan tsunami di Sulawesi telah diberhentikan petang ini meskipun kira-kira 5,000 lagi orang masih hilang.

Gempa magnitud 7.5 disusuli tsunami memusnahkan banyak kawasan di Palu pada 28 September lalu.

Lebih 2,000 mayat telah ditemui sejak bencana itu melanda pulau Sulawesi.

Bagaimanapun, pihak berkuasa mengakui khuatir bahawa lebih 5,000 lagi mangsa masih tertimbus selepas beberapa kampung ditelan bumi.

Anggota penyelamat bertungkus-lumus mencari mangsa yang tertimbus di bawah runtuhan, tugas yang disukarkan lagi kerana lumpur yang kembali keras dan mayat mereput dipanah matahari.

“Operasi mencari dan menyelamat (SAR) untuk mangsa berakhir petang ini,” kata pengarah operasi berkenaan di Palu, Bambang Suryo.

Pihak berkuasa pada awalnya memberitahu bahawa kawasan yang paling teruk terjejas tidak akan diusik kerana dikategorikan sebagai perkuburan mangsa yang terkorban.

Beberapa taman dan tugu telah dirancang untuk dibina di tiga kawasan paling teruk iaitu Balaroa, Petobo dan Jono Oge – sebagai memperingati beribu-ribu mangsa yang tidak akan ditemui lagi.

Zon berkenaan musnah kerana fenomena pencecairan tanah iaitu apabila gempa mengubah keadaan tanah menjadi umpama pasir jerlus.

Bantuan kemanusiaan telah banyak dihantar ke bandar terbabit tetapi aktiviti pemulihan dikritik kerana terlalu perlahan.

Ada pasukan penyelamat asing dihalang bergerak bagi membantu mencari mangsa yang maut atau hilang.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) berkata, 200,000 orang dalam keadaan terdesak memerlukan bantuan kemanusiaan segera di Palu terutama air minuman dan ubat yang semakin kehabisan.

Selain itu, kira-kira 80,000 orang kehilangan tempat tinggal kerana bencana itu dan kebanyakannya mendirikan khemah di luar bekas kediaman mereka. – AFP

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 13218

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12679

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news