Pan Borneo tidak rentasi Brunei Darussalam 0 5671

TUN Dr Mahathir Mohamad ketika sesi soal jawab selepas menyampaikan syarahan di Universiti Brunei Darussalam hari ini. – Foto BERNAMA

 Malaysia dan Brunei secara dasarnya mencapai persetujuan bahawa Projek Lebuhraya Pan Borneo yang menghubungkan Sarawak dan Sabah tidak akan dibina merentasi negara ini.

Persetujuan itu dicapai dalam pertemuan antara Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dan Sultan Hassanal Bolkiah yang berlangsung di Istana Nurul Iman, di sini hari ini sempena lawatan rasminya ke Brunei Darussalam.

Dr Mahathir berkata, persetujuan itu bersandarkan beberapa faktor berkaitan, khususnya kekangan kos, selain isu imigresen sekiranya lebuh raya itu dibina merentasi negara ini.

“Memang rancangannya kita meneruskan pembinaan lebuh raya ini kerana kepentingannya kepada Sabah dan Sarawak, namun tidak akan merentasi Brunei Darussalam seperti perancangan asalnya.

“Pendirian Malaysia berhubung perkara itu cukup difahami oleh Sultan Brunei selepas mengambil kira kekangan yang kita hadapi. Baginda tiada masalah jika ia mahu dibina merentasi negaranya, namun baginda memahami kesukaran kita,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media di Istana Qashr Munee, di sini petang tadi sebelum mengakhiri lawatan kerja dua harinya ke Brunei.

Dr Mahathir ketika mengulas lanjut, berkata keputusan itu juga bagi memudahkan perjalanan, termasuk menjimatkan masa kerana tidak perlu melalui sekurang-kurangnya 12 kali pemeriksaan imigresen dari Sarawak ke Sabah merentasi Brunei.

Beliau berkata, malah pihak berkaitan sedang meneliti jajaran alternatif bagi pelaksanaan projek lebuh raya itu yang dinanti-nantikan sejak sekian lama oleh rakyat kedua-dua negeri berkenaan, selain mampu merangsang pembangunan serta sosio ekonomi Sabah dan Sarawak.

Ditanya sama ada kerajaan sedang meneliti mekanisme tertentu bagi menangani isu pemeriksaan imigresen berkenaan, Dr Mahathir menjelaskan sekiranya lebuh raya berkenaan dibina merentasi Brunei, peraturan imigresen negara itu perlu sentiasa dihormati.

“Atas sebab itu, kita mempertimbangkan hasrat membina jajaran alternatif bagi mengelak isu berkenaan,” katanya.

Sementara itu, beliau sedia maklum mengenai kelewatan Projek Lebuhraya Pan Borneo di Sabah.

“Kita akan tetap melaksanakan projek ini, namun akan mengambil sedikit masa berikutan situasi kewangan dihadapi negara.

“Kita sedang meneliti isu kelewatan projek ini di Sabah kerana peruntukan dana sudah pun dikeluarkan. Kita mahu kenal pasti apa punca kelewatan itu,” katanya.

Dalam pertemuan sama juga, Dr Mahathir berkata, persetujuan turut dicapai berhubung kerjasama penerokaan dan carigali bersama Brunei di dua blok minyak yang diserahkan kepada negara itu ketika era kepemimpinan bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi sebelum ini.

“Kerjasama ini mampu memberi impak positif kepada prestasi PETRONAS, ” katanya tanpa menyatakan secara terperinci dua blok minyak berkenaan.

Dr Mahathir yang dalam rangka lawatan kerja dua hari ke negara ini turut diringi isteri, Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali; Menteri Luar, Datuk Saifuddin Abdullah dan Timbalan Pesuruhjaya Tinggi Malaysia di Brunei Darussalam, Rafedah Abdul Aziz.

Ia lawatan rasmi pertama Perdana Menteri ke negara ini sebagai kunjungan balas terhadap Sultan Brunei ke atas beliau selepas mengangkat sumpah jawatan Perdana Menteri, Mei lalu. – Berita Harian Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

COVID-19 tidak halang Sarawak adakan PRN 0 5482

COVID-19 tidak halang Sarawak adakan PRN

SIBU: Pandemik COVID-19 tidak akan menghalang Sarawak daripada mengadakan Pilihan Raya Negeri ke-12 mengikut undang-undang, kata Timbalan Ketua Menteri Tan Sri James Masing hari ini.

Ketika ditanya mengenai kebimbangan dalam kalangan rakyat bahawa negeri ini akan menerima nasib yang sama seperti Sabah yang menyaksikan peningkatan kes COVID-19 selepas mengadakan pilihan raya negeri pada 26 September lalu, beliau berkata pilihan raya itu masih boleh diadakan dengan syarat prosedur operasi standard (SOP) dipatuhi dengan ketat.

“COVID-19 adalah satu faktor tetapi ada negara yang mengadakan pilihan raya pada tempoh pandemik ini. Antaranya Singapura, Korea Selatan dan baru-baru ini, New Zealand.

“Mereka mengadakan pilihan raya tanpa masalah dengan syarat SOP dipatuhi dengan ketat,” katanya.

Masing yang juga Menteri Infrastruktur dan Pembangunan Pelabuhan berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas menyempurnakan upacara pecah tanah untuk Pakej A: Pembinaan dan Penyiapan Cadangan Jalan Sungai Bidut/Kampung Sebedil/Kampung Bungan Kecil di Bawang Assan hari ini.

“Kita tiada pilihan, jika kita tidak buat sekarang, selepas lima tahun (tempoh tamat) secara automatik Dewan Undangan Negeri (DUN) akan dibubarkan,” katanya dan menambah beliau tidak tahu apa-apa peruntukan yang membolehkan sesuatu pilihan raya ditangguhkan.

Beliau mengulangi bahawa sekiranya pilihan raya tidak diadakan, pada Jun tahun hadapan DUN akan dibubarkan dan Sarawak tidak akan mempunyai kerajaan.

“Keputusan untuk membubarkan Dewan Undangan Negeri untuk memberi laluan kepada pilihan raya terletak kepada ketua menteri,” tambahnya.

Mengenai calon Gabungan Parti Sarawak (GPS) yang akan bertanding di Bawang Assan pada pilihan raya negeri nanti, Masing berkata ia bergantung kepada calon yang ditentukan oleh Parti Bersatu Rakyat Sarawak (SUPP) dan disokong Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg yang juga Pengerusi GPS.

Masing berkata siapa pun calon, pengundi harus memberi sokongan penuh terhadap perubahan yang akan dilakukan di kawasan itu selepas mereka dipinggirkan begitu lama dari segi pembangunan infrastruktur.

Untuk GPS, kerusi Bawang Assan secara tradisionalnya diperuntukkan kepada SUPP dan penyandangnya kini adalah Presiden Parti Sarawak Bersatu, Datuk Seri Wong Soon Koh yang dilaporkan akan mempertahankan kerusi itu pada pilihan raya negeri akan datang.

Wong yang memenangi kerusi itu apabila bertanding buat pertama kali sebagai calon SUPP pada pilihan raya negeri 1996, tidak pernah kalah dan menang sekali lagi pada 2016 walaupun beliau meninggalkan SUPP kerana masalah dalaman dan membentuk Parti Rakyat Bersatu (UPP), sebuah parti mesra Barisan Nasional.

Sementara itu, mengenai projek jalan raya 21.7 kilometer (km) bernilai lebih RM104.5 juta, Masing berkata apabila siap pada November tahun hadapan, ia akan menghubungkan Kampung Tutus, Kampung Sebedil dan Kampung Bungan Kecil ke bandar Sibu.

Beliau berkata Pakej B projek itu akan membabitkan pembinaan jalan raya sepanjang 16 km dengan kos RM200 juta menghubungkan kawasan berkenaan dengan Jambatan Igan sejauh 1.38 km yang sedang dibina di Igan, Mukah bernilai RM285 juta. – BERNAMA – Berita Harian

Spread the news

Beri peluang PM selesai krisis pandemik 0 5453

Beri peluang PM selesai krisis pandemik

PUTRAJAYA: Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin perlu diberi masa untuk menyelesaikan krisis pandemik COVID-19 yang ketika ini melanda negara.

Ahli Majlis Kerja Tertinggi UMNO, Tan Sri Annuar Musa, berkata selain krisis pandemik, negara ketika ini turut diuji dengan isu ekonomi, sekali gus menuntut semua pihak mengenepikan masalah kecil dan kembali kepada penyatuan serta perpaduan, selain muafakat dan kerjasama.

“Tak payahlah kita fikir pengganti buat masa ini…kita muafakat, bantu kerajaan. Bila COVID-19 reda, segera bubar Parlimen dan serah (mandat) pada rakyat.

“USA (Amerika Syarikat) lagi banyak kes COVID-19 dan mereka pun ada pilihan raya. Beri peluang PM (Perdana Menteri) selamatkan negara dan nyawa rakyat dulu. Saya percaya PM serah pada rakyat,” katanya melalui Twitter, hari ini.

Beliau berkata demikian mengulas laporan sebuah portal mengenai kenyataan Parti Pejuang Tanah Air (PEJUANG) bahawa Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai calon yang layak untuk menggantikan Muhyiddin.

Menerusi satu lagi ciapan, Annuar menegur kenyataan dibuat Pengerusi UMNO Perak, Datuk Saarani Mohamad, yang menuduh Pengerusi Parti Pribumi Bersatu (BERSATU) Perak, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu, menentang semangat setiakawan.

“Adalah baik sekiranya kita semua mengurangkan selar-menyelar secara terbuka kerana ia tak banyak membantu. Mari kita harmonikan situasi dan pandang ke hadapan. Sesiapa yang lebih ramai kawan akan menang ke atas mereka yang mencipta permusuhan,” katanya.

Sementara itu, ketika ditemui selepas program Operasi Sanitasi Awam, di Presint 4, di sini, hari ini, Annuar mengulangi kenyataan sama dengan menuntut semua pihak mengutamakan kerjasama dan penyatuan..

“Kepada parti politik termasuk parti saya sendiri dan kawan-kawan serta saya sendiri, saya fikir kita kena utamakan kerjasama dan penyatuan.

“Kalau kita dah stabil (krisis COVID-19) seperti itu dan kalau nampak keadaan (politik) masih tidak stabil kerana masing-masing pihak ada majoriti tipis, kita adakah pilihan raya umum.

“Kita bincang dengan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mungkin adakan pilihan raya secara maya. Apabila berlaku ketidakstabilan akan ada pihak merasakan mereka boleh menjadi perdana menteri,” katanya. – Berita Harian

Spread the news