Pekerja Kontrak Ini Jumpa Peti Besi Lama Tetapi Apa Isi Kandungan Dia Buat Mereka Tersenyum Lebar 0 6226

Tuah ayam nampak di kaki tetapi tuah manusia kita tidak tahu. Maksud perumpamaan ini adalah rezeki manusia susah kita nak jangka. Ini yang terjadi kepada pekerja kontrak.

Video yang menjadi tular di media sosial menunjukkan sekumpulan pekerja kontrak (luar negara) menjumpai 1 peti besi lama ketika mereka sedang membuat kerja kerja pembersihan di satu kawasan terbiar.

Tetapi cabaran mereka adalah membuka peti besi tersebut dan untuk membuka peti besi bukan satu tugas yang mudah.

Mereka menggunakan tukul batu tetapi gagal, mereka cuba drill pintu tersebut juga tidak berjaya. Menggunakan api (torch) untuk mencairkan kunci peti besi juga gagal. Cara terakhir adalah cuba mengikis bahagian atas peti besi tersebut dan akhirnya mereka berjaya.

Isi kandungan Peti Besi

Setelah peti besi berjaya dipecahkan, benda pertama mereka jumpa adalah beberapa keping kertas dan topi. Setelah digeledah lagi akhirnya mereka jumpa kumpulan duit dan disaat itu mereka gembira. Tetapi setelah mereka geledah lagi sekali dan kali ini memang kena ‘jackpot’.

Mereka menjumpai emas bar (gold bar) yang tertulis emas 999 dan berat 7 kilo. Pada mulanya mereka tidak percaya dan munkin emas itu palsu tetapi setelah diteliti memang betul emas itu adalah tulen. Kegembiraan mereka tidak berakhir disitu kerana bila diperiksa lagi sekali bukan 1 tetapi 3 ketulan gold bar.

Semua meloncat kegembiraan kerana mereka akan menjadi jutawan dalam sekelip mata.  Tetapi boleh kah mereka mengambil emas tersebut?

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 12979

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12259

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news