Pendapatan Menteri Kerja Raya RM108,056 sebulan 0 6016

KUALA LUMPUR: Menteri Kerja Raya, Baru Bian mencatat pendapatan bulanan tertinggi dalam kalangan Ahli Parlimen dan pegawai pentadbiran kerajaan.

Berdasarkan portal Perisytiharan Harta oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang boleh diakses umum mulai hari ini, Ahli Parlimen Selangau itu menerima pendapatan sebanyak RM108,056 sebulan.

Seterusnya, Menteri Kewangan, Lim Guan Eng pula mencatat pendapatan berjumlah RM86,464.92 dan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail memiliki pendapatan sebanyak RM77,629.68.

Ia diikuti Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, dengan pendapatan sebanyak RM75,861.57; Ketua Menteri Pulau Pinang, Chow Kon Yeow (RM73,576.15); Presiden BERSATU, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin (RM72,276.37) dan Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali (RM69,186.48).

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Wan Azizah Ismail pula berada di kedudukan ke-11 dengan pendapatan bulanan sebanyak RM59,048.33.

Selain itu, antara individu lain yang sudah mengisytiharkan harta mereka adalah Menteri Komunikasi dan Multimedia, Gobind Singh Deo; Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Mujahid Yusof Rawa; Menteri Luar, Datuk Saifuddin Abdullah serta Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Zuraida Kamaruddin.

Manakala Ahli Parlimen yang masih belum berbuat demikian berdasarkan carian di portal berkenaan pada jam 6.30 petang tadi antaranya Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir; Ahli Parlimen Permatang Pauh, Nurul Izzah Anwar dan Menteri Wilayah, Khalid Samad.

Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Seri Mohd Shukri Abdull, ketika dihubungi berkata, jumlah yang dipaparkan itu adalah jumlah pendapatan yang diterima oleh Ahli Parlimen sahaja, dan tidak termasuk ahli keluarga.

Katanya, jumlah itu termasuk gaji, elaun tetap, pendapatan diterima daripada sewaan seperti bangunan dan tanah dan lain-lain pendapatan yang diterima secara bulanan seperti gaji ahli lembaga pengarah.

“SPRM hanya menyediakan platform untuk Ahli Parlimen, apa sahaja maklumat yang diterima daripada mereka kami siarkan di portal berkenaan.

“Maklumat mengenai aset pula tidak didedahkan sehingga SPRM menerima keputusan mengenai perkara itu daripada kerajaan, SPRM hanya melaksanakan, apa yang boleh atau tidak boleh ditunjukkan adalah diputuskan oleh kerajaan,” katanya.

Setakat jam 6.30 petang hari ini, seramai 81 Ahli Parlimen kerajaan sudah mengisytiharkan harta mereka sementara 44 masih belum berbuat demikian.

SPRM sebelum ini menunda dua kali pelancaran portal memaparkan aset diisytihar anggota pentadbiran kerajaan dan Ahli Parlimen PH yang boleh diakses umum itu, dengan tarikh akhir untuk berbuat demikian semalam.

Kerajaan PH sebelum ini mewajibkan menteri, timbalan menteri dan Ahli Parlimen mewakili setiap parti dalam pakatan berkenaan, mengisytihar dan memperincikan harta masing-masing untuk membolehkan ia disiarkan melalui portal Perisytiharan Harta.

Melalui portal terbabit, orang ramai boleh memeriksa senarai aset dimiliki mereka seperti rumah, kereta, tanah, bangunan, perniagaan serta akaun bank.

Difahamkan, mengikut standard antarabangsa seperti dilakukan Kerajaan India dan Georgia, bukan sahaja menteri dan Ahli Parlimen, termasuk dari parti pembangkang diwajib mengisytihar harta, malah isteri, anak dan anggota keluarga mereka juga dikehendaki berbuat demikian. – Berita Harian Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 13361

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12733

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news