Penyelamat terdesak, angka korban Palu kini 1,558 0 5802

PALU: Pasukan pencari terdesak untuk mencari mangsa yang terselamat, seminggu selepas gempa bumi dan tsunami dahsyat membadai Indonesia, menjadikan angka korban akibat bencana meningkat melebihi 1,500 orang.

Hanya sisa kemusnahan terlihat di Bandar Palu, pulau Sulawesi selepas bencana gempa bumi berukuran 7.5 magnitud dan tsunami, meranapkan rumah, menumbangkan pokok dan memusnahkan kenderaan.

Selepas beberapa hari tertunda, bantuan antarabangsa akhirnya mula tiba di zon bencana, dengan hampir 200,000 orang memerlukan bantuan kemanusiaan, kata Pertubuhan Bangsa-Bangsa (PBB).

Segelintir yang terselamat, bertindak berani menjarah kedai dan lori-lori yang membawa bekalan dengan alasan terdesak untuk mendapatkan keperluan asas.

Insiden ini memaksa pihak berkuasa bertindak lebih tegas termasuk dibenar melepaskan tembakan sebagai amaran.

Pihak berkuasa sebelum ini menetapkan hari ini sebagai tempoh akhir untuk mencari mangsa yang terperangkap di bawah runtuhan bangunan, walaupun peluang untuk menemui mangsa yang terselamat sangat tipis.

Jurucakap tentera tempatan, Muhammad Thohir berkata angka korban meningkat kepada 1,558 orang, naik kira-kira 100 dari angka rasmi sebelumnya.

Lebih 100 orang masih belum ditemui, manakala beratus-ratus mayat sudah dikebumikan di kubur besar bertujuan membanteras wabak penyakit. – AFP

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 13217

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12678

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news