Perkembangan kereta terbang Malaysia capai 75 peratus 0 5829

GOMBAK: Inovasi kereta terbang negara kini mencapai 75 peratus kemajuan dan berada di landasan untuk dibangunkan.

Menteri Pembangunan Usahawan, Datuk Seri Mohd Redzuan Yusof, berkata pembuatan dan inovasi kereta berkenaan yang menggunakan inisiatif syarikat persediaan, dijangka bakal dibangunkan sebuah syarikat Malaysia senaraian New York Stock Exchange.

“Setakat ini, ada satu syarikat yang bersedia membangunkan kereta terbang dan ia syarikat Malaysia yang disenaraikan di New York Stock Exchange.

“Namun, saya tidak boleh menyebut nama syarikat berkenaan kerana tidak mahu ia dispekulasikan,” katanya ketika ditemui selepas pelancaran BXCESS, aplikasi yang memperkasakan Program Transformasi Usahawan Digital hasil inisiatif Fintech Capital Group Bhd (FCGB), di sini, hari ini.

Hadir sama, Pengarah FCGB, Mohd Hafiz M Said@Mohd Shaikh dan Timbalan Rektor Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Prof Isarji Sarudin.

Mohd Redzuan berkata, pihaknya mengharapkan inovasi itu dapat diterima dengan positif di kalangan peserta industri.

“Apa yang saya lihat, golongan muda dan kanak-kanak teruja untuk melihat teknologi kereta terbang ini.

“Sekarang ini, kita hanya mahu mendapatkan penerimaan piawaian dan peraturan daripada agensi berkenaan untuk membenarkan inovasi (kereta terbang) itu dapat diterbangkan.

“Kita berharap, ada ruang mencukupi untuk menjalankan ujian penerbangan kereta itu, jika kerajaan sudah meluluskan,” katanya.

Sebelum ini, Mohd Redzuan dipetik berkata, prototaip kereta terbang pertama negara dijangka dilancarkan seawal Oktober depan.

Katanya, kenderaan canggih itu antaranya menggunapakai teknologi dron dan kecerdasan buatan (AI) yang kini berkembang pesat.

“Kita menjalin kerjasama dengan syarikat berkepakaran dalam industri berkenaan bagi memastikan teknologi digunakan selari dengan inovasi antarabangsa.

“Lebih menarik, prototaip kereta terbang berkenaan dibangunkan anak tempatan yang berfikiran jauh ke depan dan bertaraf global,” katanya. – Berita Harian Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 13212

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12674

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news