PRN12 antara fokus utama polis Sarawak 0 346

KUCHING: Polis Sarawak ambil langkah awal dengan mempersiapkan semua warganya bagi memastikan perjalanan Pilihan Raya Negeri Ke-12 (PRN12) yang dijangka diadakan pada 2021 nanti berjalan lancar.

Pengarah Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard Polis Diraja Malaysia (PDRM) Datuk Zamri Yahya berkata, ia adalah antara fokus utama yang diberikan kepada Pesuruhjaya Polis Sarawak baharu Datuk Ramli Din agar tiada insiden tidak diingini berlaku.

“Fokus beliau selepas ini adalah PRN12 yang mungkin diadakan pada 2021 untuk buat persiapan sewajarnya agar jentera PDRM di negeri ini dapat memastikan keselamatan dan ketenteraman awam.

“Mungkin beliau akan lakukan sesuatu yang teratur untuk pastikan proses PRN12 dapat dijalankan dengan aman dan tenteram tanpa ada gangguan yang tidak diingini,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas Majlis Serah Terima Tugas Pesuruhjaya Polis Sarawak Baharu di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Sarawak di sini semalam.

Pada majlis itu, Ramli yang merupakan bekas Ketua Urusetia Ketua Polis Negara (Penyelidikan dan Pembangunan) Bukit Aman, dilantik sebagai Pesuruhjaya Polis Sarawak yang baharu menggantikan Datuk Azman Yusof yang menggantikan tempat beliau di Bukit Aman.

Selain PRN12, Zamri berkata perkara lain yang diberi keutamaan ialah isu keselamatan sempadan di negeri ini ekoran pemindahan ibu kota Indonesia ke Kalimantan.

Jelasnya, perancangan langkah awal perlu diambil bagi memastikan keselamatan negeri ini sentiasa terpelihara daripada pelbagai kesan berikutan pemindahan ibu kota negara tersebut.

“Pemindahan pusat pentadbiran Indonesia ke Kalimantan ini mungkin akan memberi kesan positif dan negatif kepada Sarawak seperti aktiviti pergerakan warga dari negara jiran ke sini termasuk aktiviti penyeludupan di pintu-pintu masuk sempadan.

“Dan untuk itu, saya berharap Pesuruhjaya Polis Sarawak baharu dapat merancang dan membincangkan dengan unit keselamatan dan penguatkuasaan negeri serta kerajaan negeri untuk mengadakan langkah awalan persiapan bagi perkara ini,” tegasnya.

Malah, beliau berkata PDRM berkemungkinan akan menambah jumlah kekuatannya terutama di pintu masuk sempadan di negeri ini bagi memperkasakan keselamatan dan keamanan rakyat di sini.

Sementara itu, Ramli pada sidang media berkata beliau bersedia memikul tanggungjawab tersebut bagi memastikan keselamatan dan ketenteraman rakyat Sarawak sentiasa terpelihara.

“Keselamatan Sarawak yang begitu terkawal dan aman damai di bawah Datuk Azman sebelum ini akan saya teruskan sepanjang berkhidmat di negeri ini.

“Apa yang ditekankan adalah selari dengan hasrat pucuk pimpinan PDRM dan antara fokus yang saya akan berikan adalah tentang penyampaian perkhidmatan dan integriti, di samping itu juga berkaitan PRN12 Sarawak yang akan datang termasuk tentang pusat pentadbiran Indoensia yang akan dipindahkan ke Kalimantan,” tegasnya.

Dalam pada itu, beliau turut akan memastikan kes berkaitan dadah di negeri ini dapat ditangani dengan berkesan selain memelihara khazanah berharga yang terdapat di Sarawak.

Sementara itu, Azman berkata jenayah kekerasan didapati meningkat di Sarawak bagi tempoh 1 Januari hingga 31 Oktober tahun ini kepada 713 kes berbanding 687 kes pada tempoh sama tahun lepas.

“Kategori kes jenayah yang meningkat adalah kes samun berkawan bersenjata api yang bertambah dua kes, bunuh (bertambah tiga kes), rogol (bertambah sembilan kes) dan kes samun tanpa senjata (bertambah 31 kes),” katanya.

Dedahnya, keadaan jenayah di Sarawak secara umumnya terkawal iaitu sebanyak 4,834 kes jenayah dilaporkan bermula 1 Januari hingga 31 Oktober 2019 berbanding 4,776 kes bagi tempoh sama tahun lepas.

“Perbandingan itu menunjukkan peningkatan sebanyak 59 kes bersamaan dengan 1.24 peratus,” ujarnya. – Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cadangan hadkan kelajuan motosikal ‘kapcai’ sedang diteliti 0 1658

KUALA LUMPUR: Cadangan mengehadkan kelajuan motosikal berkapasiti kecil atau lebih dikenali sebagai kapcai kepada 70km/jam memerlukan kajian lebih teliti kerana ia membabitkan kira-kira 10 juta pemilik berdaftar di negara ini.

Menteri Pengangkutan, Anthony Loke Siew Fook berkata, selain membabitkan isu keselamatan, kerelevanan cadangan itu juga perlu dilihat daripada pelbagai sudut dan sejauh mana ia dapat dilaksanakan.

“Kita tahu ada cadangan untuk mengehadkan (kelajuan) kapcai, tetapi dalam keadaan di Malaysia, ia membabitkan ramai pemilik kapcai, mungkin dalam lingkungan 10 juta (pemilik) motosikal.

“Jadi, ini adalah satu keputusan yang akan beri kesan yang sangat besar, saya bukan menolak cadangan itu tetapi daripada segi ‘practicality’ untuk melaksanakan cadangan itu perlu dilihat daripada pelbagai sudut,” katanya, di sini.

Beliau ditemui selepas menjadi tetamu bagi program ‘Jendela Fikir’ terbitan Bernama Radio, di Ibu Pejabat pertubuhan berita itu.

Ogos lepas, Menteri Kerja Raya, Baru Bian dilaporkan berkata saranan untuk mengenakan peraturan had laju kepada penunggang motosikal kapcai masih belum boleh dilaksanakan kerana ia memerlukan pemerhatian yang teliti untuk satu tempoh yang panjang.

Sebelum ini, The Safety First Group iaitu kumpulan prokeselamatan jalan raya, menggesa kerajaan untuk menguatkuasakan had laju 70km/j untuk motosikal kapcai selain meminta lebih banyak laluan khas motosikal dibina bagi mengurangkan kemalangan jalan raya membabitkan golongan itu.

Mengulas tentang cadangan supaya mewujudkan laluan khas penunggang motosikal di sebelah kiri jalan raya, Loke berkata ia akan dikemukakan kepada Kementerian Hal Ehwal Ekonomi untuk dijadikan sebahagian daripada Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12).

Menurutnya, cadangan itu adalah konsep yang baik, bagaimanapun pelaksanaannya memerlukan perbelanjaan yang besar seperti membina struktur jalan dan sebagainya.

“Kita berharap dapat membina laluan khas motosikal ini dan juga menyediakan rekaan lebuh raya (yang sesuai) pada masa hadapan dengan mengambil kira perkara itu,” katanya. – BERNAMA

Spread the news

Cuepacs cadang kerajaan semak semula gaji penjawat awam setiap lima tahun 0 1640

SHAH ALAM: Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) mencadangkan supaya kerajaan menyemak semula gaji penjawat awam setiap lima tahun sekali.

Presidennya Datuk Azih Muda berkata ini kerana gaji semasa penjawat awam khususnya kumpulan sokongan hanya mampu dibelanja untuk tempoh dua minggu termasuk pembayaran bil-bil utiliti, pembetungan, telefon dan makan minum di rumah.

Katanya kajian Cuepacs menunjukkan seorang pekerja memerlukan pendapatan sebanyak RM2,640 sebulan manakala bagi yang berkeluarga pula RM4,200 untuk menampung kos sara hidup di Lembah Klang pada masa kini.

“Untuk simpan (duit) bagi tujuan pendidikan anak sudah tidak mencukupi. Kalau hantar anak ke nurseri bertambah tanggungannya. Oleh sebab itu, kerajaan perlu melihat pentingnya gaji penjawat awam disemak setiap lima tahun sekali dan ukur produktiviti mereka.

“Cuepacs harap kerajaan dapat menimbangkan kenaikan gaji kerana ia akan membantu penjawat awam yang ‘lemah’ pendapatannya,” katanya kepada pemberita selepas majlis perasmian Konvensyen Tritahunan Cuepacs ke-28 di sini, pada Selasa.

Berhubung konvensyen selama tiga hari bermula hari ini itu, Azih berkata pelbagai resolusi bakal dikemukakan antaranya berkaitan gaji, kos sara hidup, harga barangan, perumahan, pendidikan dan perubatan.

Katanya, kesemua aspek tersebut merupakan cabaran yang sedang dihadapi oleh penjawat awam masa kini.

— BERNAMA

Spread the news
DON’T MISS OUT!
Subscribe To Newsletter
Be the first to get latest updates and exclusive content straight to your email inbox.
Stay Updated
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link