Projek Lebuhraya Pan Borneo Sudah 36 Peratus Siap – Baru Bian 0 5837

MIRI: Pembinaan baki sepuluh pakej projek Pan Borneo di Sarawak kini sudah mencapai kemajuan kerja fizikal sebanyak 36 peratus.

Menteri Kerja Raya, Baru Bian, yang berpuas hati dengan tahap kemajuan itu yakin projek terbabit tidak menghadapi masalah untuk disiapkan mengikut jadual pada Jun 2021.

Beliau berkata, projek membabitkan jarak 780 kilometer dari Telok Melano ke Miri kini berjalan lancar seperti yang diharapkan rakyat Sarawak.

“Pakej projek Pan Borneo dari Telok Melano-Sematan sudah pun siap dan dilancarkan Januari lalu, manakala baki 10 pakej dari Sematan ke Miri mencapai kemajuan fizikal memberangsangkan,” katanya di sini, hari ini.

Baru berkata, di utara Sarawak, pembinaan Pan Borneo dari persimpangan Bakun ke Sungai Tangap di Bintulu sejauh 77 kilometer sudah berada pada tahap kerja fizikalnya memuaskan, seperti mana pembinaan Pan Borneo dari Sungai Tangap ke Pujut Link.

Mengenai insiden mendapan jalan di laluan Pan Borneo, beliau berkata ia sering terjadi ketika musim hujan yang berlaku dalam tempoh lama sehingga mengakibatkan struktur jalan raya mudah runtuh.

Justeru, kata Baru, bagi mengelakkan insiden sama berulang, kementeriannya mengarahkan pihak berkaitan membuat penilaian risiko dan melaksanakan rancangan pencegahan di lokasi berisiko.

“Kementerian dengan kerjasama Jabatan Kerja Raya Sarawak, juruperunding dan jurutera akan melaksanakan pemantauan berkala untuk memastikan kerja pembinaan Pan Borneo mematuhi spesifikasi dan aspek keselamatan yang ditetapkan,” katanya.-BH Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 13217

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12678

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news