Sarawak miskin bukan kerana hasil dikaut Putrajaya, kata Chong 0 6658

KUCHING: Pengerusi Pakatan Harapan Sarawak Chong Chieng Jen menafikan Sarawak miskin kerana hasilnya dikaut Putrajaya.

Sebaliknya, menurut Chong yang juga Pengerusi DAP Negeri, Sarawak mundur kerana pengurusan sumber  semula jadinya yang lemah.

Bercakap dalam sidang media di ibu pejabat DAP di sini semalam, beliau membidas kenyataan Ketua Menteri yang mengatakan Sarawak negeri ketiga terkaya di negara ini, tetapi miskin kerana
kekayaannya telah pergi ke Putrajaya.

Chong berkata, pendapatan negeri perlu juga disalurkan kepada kerajaan persekutuan bagi membayar gaji guru, doktor, jururawat dan sebagainya.

Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg sebelum ini sering menegaskan, Sarawak mungkin akan ketinggalan untuk selama-lamanya sekiranya negeri ini semata-mata bergantung pada pembiayaan kerajaan persekutuan.

“Kami hanya menerima peruntukan bajet tahunan daripada Putrajaya, tetapi itu tidak cukup bagi negeri besar seperti Sarawak ini dan jika kami bergantung seluruhnya pada kerajaan persekutuan, saya percaya kami tidak akan dapat mengejar pembangunan seperti yang terdapat di Semenanjung Malaysia, kami akan sentiasa ketinggalan,” katanya.

Abang Johari berkata, oleh itu, Sarawak perlu mengambil langkah bagi menambah hasilnya, di samping langkah ekonomi sedia ada.-SarawakVoice

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 13352

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12728

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news