Saya sedia berundur, tegas Posa 0 109

KUCHING: “Saya sedia berundur jika ada individu sanggup mengeluarkan duit sendiri sejumlah RM5 juta setahun untuk membiayai FAS”.

Demikian dengan nada tegas Presiden Persatuan Bola Sepak Sarawak (FAS), Datuk Posa Majais sebagai membalas desakan Persatuan Bola Sepak Bahagian Samarahan (PBBS) menuntut beliau meletakkan jawatannya seperti dilaporkan media semalam.

Menurut Posa, individu yang berminat untuk mengambil alih tempatnya juga harus bersedia mengeluarkan dana tambahan sekitar RM3 hingga RM4 juta setahun bagi menampung kos pengurusan FAS dan pasukan bola sepak Sarawak.

“Jika ada individu yang sanggup mengeluarkan belanja sejumlah itu setiap tahun, saya sedia berundur daripada menerajui FAS. Jika tidak berani, jangan cakap banyak!

“Saya pasti berundur apabila tiba masanya kerana saya juga tidak mahu duduk lama di kerusi itu. Tetapi, saya tidak akan melepaskan jawatan itu dengan orang sembarangan,” tegas Posa ketika dihubungi semalam.

Tambahnya, beliau juga masih perlu ‘membersihkan’ masalah dalaman persatuan itu (FAS) termasuk PBBS sendiri sebelum melepaskan jawatannya. – Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sultan Brunei pulangkan ijazah kehormat Oxford susulan kecaman 0 6

LONDON: Sultan Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah memulangkan semula ijazah kehormat dari Universiti Oxford Britain susulan kecaman global diketuai selebriti termasuk George Clooney dan Elton John susulan cadangan hukuman mati terhadap pesalah seks gay dan zina.

Sehingga April lalu, hampir 120,000 orang menandatangani petisyen menggesa Universiti Oxford menarik balik Ijazah Undang-undang Kehormat diberi pada 1993 kepada baginda, monarki kedua paling lama memerintah di dunia serta Perdana Menteri di negara kaya minyak itu.

Universiti Oxford berkata, Sultan Brunei memutuskan menyerahkan semula ijazah kehormat berkenaan pada 6 Mei lalu, ketika ia sedang meneliti keputusan penganugerahannya.

Berita mengenai keputusan itu didedahkan kepada umum semalam.

“Sebagai sebahagian proses semakan, universiti menulis untuk memaklumkan Sultan Brunei pada 26 April 2019, meminta pandangan baginda sehingga 7 Jun 2019.

“Menerusi sepucuk surat bertarikh 6 Mei 2019, Sultan Brunei membalas dengan keputusan memulangkan semula ijazah berkenaan,” kata Universiti Oxford dalam kenyataan menerusi e-mel kepada Thomson Reuters Foundation.

Negara kecil Asia Tenggara itu mencetuskan kecaman apabila ia mendedahkan Undang-undang Syariah negara itu pada 3 April lalu, menghukum pesalah liwat, zina dan rogol dengan hukuman mati termasuk direjam.

Bagi meredakan kritikan itu, awal bulan ini, baginda berkata, hukuman mati tidak akan dilaksanakan sejajar dengan pelaksanaan perubahan kanun jenayah.

Undang-undang itu yang turut menerima kecaman Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) menyebabkan selebriti dan kumpulan hak asasi berusaha memboikot semua hotel dimiliki baginda termasuk Dorchester di London dan Beverly Hills Hotel di Los Angeles. -Reuters

Spread the news

Wanita dipenjara sebulan kerana jual telur penyu di Pasar Serikin 0 13

Kuching: Seorang wanita warga Indonesia dipenjara sebulan kerana mengaku salah memiliki 135 telur penyu tanpa permit dan menjualnya di Pasar Serikin.

Menurut info, Pesalah yang berusia 60 tahun dikenali sebagai Asnawati. Dia ditangkap ketika sedang leka menjual 135 biji telur penyu yang dijual dengan harga RM10 untuk setiap lapan biji telur berkenaan. – Kamek Miak Sarawak

Spread the news
DON’T MISS OUT!
Subscribe To Newsletter
Be the first to get latest updates and exclusive content straight to your email inbox.
Stay Updated
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link