Wanita yang dikatakan sesat di Gunung Serapi, rupanya sudah selamat sampai ke rumah 0 7462

Di sebaliknya kisah kehilangannya ketika mendaki Gunung Serapi di Taman Negara Kubah, Kuching petang semalam, rupa-rupanya pendaki wanita warga Arab Saudi sudah selamat pulang ke rumahnya malam tadi.

Aya Emad Mohammad berusia lingkungan 20-an ditemui pasukan mencari dan menyelamat (SAR), termasuk anggota polis yang memeriksa rumahnya di Batu Kawa kira-kira jam 11.40 malam.

Penolong Pengarah Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Sarawak, Tiong Ling Hii berkata, berikutan penemuan itu, 10 anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Petra Jaya yang diketuai Asmadi Nawi membatalkan operasi mereka selepas hampir dua jam pencarian dijalankan di gunung berkenaan.

“Wanita itu mengakui tidak melapor diri di kaunter khidmat pelanggan Taman Negara Kubah selepas mendaki Gunung Serapi, petang semalam,” katanya.

Wanita terbabit dikhuatiri hilang selepas petugas Taman Negara Kubah, menyedari dia gagal melapor diri di kaunter khidmat pelanggan bersama pendaki lain pada jam 4 petang.

Dia mendaftar di kaunter khidmat pelanggan untuk mendaki Gunung Serapi pada jam 11.21 pagi dan memaklumkan akan ke dua lokasi yang berbeza iaitu ke air terjun Kubah yang terletak di tengah gunung dan kemudian berhasrat untuk menyusuri denai Selang.

Ketika mendaftar masuk ke Taman Negara Kubah, wanita itu bersendirian, namun selepas itu dia bergerak bersama sekumpulan pelawat lain dan pada jam 4 petang semua pelawat sudah melapor diri ke kaunter khidmat pelanggan namun apabila diperiksa oleh pegawai di kaunter itu, didapati wanita itu belum melapor diri.
Pada jam 4.15 petang, dia masih juga tidak melapor diri dan dua petugas mula mencari di dua lokasi iaitu air terjun Kubah dan denai Selang.

Bagaimanapun, mereka gagal mengesan wanita itu sehinggalah bomba dihubungi pada jam 8.14 malam untuk memohon bantuan mengesannya.

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 12988

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12469

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news