Zionis terus mengganas, korban meningkat 26 0 5908

GAZA: Kumpulan pejuang Palestin, Jihad Islam, menawarkan syarat perjanjian gencatan senjata dengan Israel yang dianjurkan Mesir, berkata jika ia tidak dipenuhi, pergerakan itu sedia membedil roket melepasi sempadan walaupun jumlah korban semakin meningkat di Gaza.

Dalam kenyataan umum pertama mengenai pertempuran itu, pemimpinnya, Zeyad al-Nakhala, berkata perjanjian gencatan senjata itu akan dipersetujui serta-merta jika Israel menerima syarat pergerakan itu.

Syarat itu termasuk Israel berhenti mensasarkan membunuh pejuang, tindak balas membawa maut kepada bantahan setiap minggu di Gaza dan langkah mengendurkan kepungan di wilayah itu, kata al-Nakhala, yang berada di Beirut, kepada Al-Mayadeen TV.

Al-Nakhala berkata, beliau berharap mendapat jawapan Israel menerusi Kaherah dalam masa beberapa jam.

“Jika syarat perjanjian tidak dipersetujui, sayap bersenjata Jihad Islam, Briged Baitulmaqdis, mampu berperang dan untuk jangka panjang,” katanya.

Gelombang terburuk dalam pertempuran di Gaza berlaku kelmarin apabila tentera Israel membunuh komander lapangan Jihad Islam dalam serangan udara.

Rejim Zionis menuduh beliau mendalangi serangan baru-baru ini dan merancang melakukan banyak lagi operasi.

Apabila pejuang Jihad Islam bertindak balas dengan melancarkan ratusan roket yang boleh sampai ke Tel Aviv dan melumpuhkan separuh Israel, ia meningkatkan serangan udara di Semenanjung Gaza.

Pasukan perubatan berkata, 26 penduduk Palestin termasuk sekurang-kurangnya 14 pejuang dan enam penduduk awam terkorban. Puluhan lagi cedera di kedua-dua pihak. —Reuters

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 13352

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12728

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news