297 penghuni Rh Dagum Sangai hilang tempat tinggal 0 432

SONG: Seramai 297 penghuni Rh Dagum Sangai di Nanga Makut, Katibas, kira-kira satu jam setengah perjalanan dengan menaiki bot dari pekan ini, hilang tempat tinggal selepas kediaman mereka musnah dijilat api sekitar pukul 8 pagi tadi.

Pemangku Ketua Polis Daerah Song ASP Balie Jelian dalam satu kenyataan, berkata rumah panjang 32 pintu itu musnah sepenuhnya namun semua penghuni rumah panjang sempat menyelamatkan diri.

“Tuai Rumah Dagum serta penduduk rumah panjang hanya sempat menyelamatkan diri namun harta benda milik mereka musnah.

Tiada kemalangan jiwa dan kecederaan dilaporkan,” katanya.Punca dan kerugian sebenar belum dapat dipastkan sehingga berita ini ditulis.

Menurut Balie, rumah panjang tersebut diperbuat daripada papan dan kayu terletak di kawasan pendalaman sungai Katanya, selain pasukan polis yang membuat pemantauan berterusan, pasukan dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Song dan pihak Jabatan Kebajikan Masyarakat Daerah Song turut dikerah ke lokasi kejadian untuk menjalankan tugas serta menyediakan bantuan sewajarnya kepadamangsa kebakaran.

“Kesemua mabgsa kebakaran yang terjejas telah diarahkan untuk pergi ke S.KLubok Bedil, Katibas yang dijadikan sebagai tempat perlindungan sementara,”tambahnya.

Insiden itu menjadikan jumlah kebakaran rumah panjang pada tahun ini adalah sebanyak 14 buah kes.

26 JAN – RH. MAWANG, SUNGAI ANAP,TATAU

31 JAN – RH. LANGAT ANTHONY COLLIN, NANGA MAJANG, TINJAR

04 FEB – RH. NYIPA TINGGANG, NANGA PANDAN, SEBAUH

08 FEB – RH. ALO, NANGA NGEMAH, ULU LEMANAK, LUBOK ANTU04 MAR – RH. KIM BRIM KARTADEM, LONG SEBAYANG, ULU LIMBANG

05 APR – LONG PELUAN, BARAM

21 APR – RH. LORRE, NG IBAU KAPIT

13 JUL – RH. AGAN TUBAI, JLN MEDAMIT, LIMBANG

19 AUG – SG. MERAH, PANTU, SRI AMAN

20 AUG – RH. CR. ENGKABI, SAN SEMANJU, LUBOK ANTU

26 AUG – RH. SENGALANG, TATAU, BINTULU

12 SEP – RH. PATRICK KEBING, JALAN TUBAU-BAKUN, BINTULU

13 SEP – RH. AUGUSTINE SAIT, GRAN LIMO, SRI AMAN

25 SEP – RH. DAGUM, NG. MAKUT, KATIBAS, SONG

Sumber: Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sarawak kekal had usia belia 15-40 tahun 0 13

KUCHING: Sarawak melihat lebih banyak kesulitan dan perkara terbantut apabila had usia belia diturunkan daripada 40 kepada 30 tahun.

Menteri Pelancongan, Kesenian, Kebudayaan, Belia dan Sukan, Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah berkata, meskipun Persekutuan melulus pindaan mengurangkan had usia belia, Sarawak masih tetap meneruskan hubungan kerjasama.

Beliau berkata, antara sebab had usia belia tidak dipinda di Sarawak ialah banyak program melibatkan penyaluran bantuan kepada belia B40 telah dan sedang dirancang.

“Program B40 misalnya, melibatkan ramai belia yang berhasrat menjadi petani moden dan usahawan muda yang menerima bantuan daripada kerajaan.

“Jika kita letakkan had usia belia 30 tahun maka, ramai yang tidak layak menerima bantuan,” katanya ketika ditemui media selepas majlis menandatangani Memorandum Perjanjian antara Business Events Sarawak (BESarawak) dengan Persatuan Penganjur dan Pembekal Persidangan dan Pameran Malaysia di sebuah hotel tekemuka di sini, hari ini.

Terdahulu, Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman yang membuat kunjungan hormat ke atas Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg hari ini berkata, kerajaan persekutuan menghormati pandangan kerajaan Sarawak untuk meneliti secara mendalam mengenai keputusan menurunkan had usia belia daripada 40 kepada 30 tahun.

Pada masa kini, katanya pindaan tersebut hanya melibatkan persatuan yang didaftarkan di bawah Pendaftar Pertubuhan Belia (ROY).

“Apa yang dibangkitkan oleh kerajaan negeri itu adalah lain dan bukan di bawah bidang kuasa kerajaan pusat untuk menentukan. Jadi hanya yang berdaftar di bawah ROY akan meneruskan pindaan tersebut.

“Saya rasa ia adalah jalan untuk kita (kerajaan negeri dan kerajaan pusat) untuk berkerjasama dengan lebih rapat di mana kerajaan persekutuan boleh membantu dalam menyasarkan bantuan kepada belia bawah 30 tahun, yang transisinya akan bermula pada Disember 2021,” ujar Syed Saddiq dalam laporan Bernama. – Utusan Borneo Online

Spread the news

Mayat pemandu pelancong yang hilang ditemui di Gua Rusa Mulu 0 23

MIRI: Mayat pemandu pelancong yang dilaporkan hilang ketika banjir kilat di Gua Rusa Taman Negara Mulu, tekah ditemui oleh pasukan penyelamat pagi ini

Mayat mangsa yang dikenali sebagai Roviezal Robin 20 tahun telah dijumpai berhampiran Deer Sum di kawasan operasi kira-kira pukul 10.10 pagi tadi,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Setakat ini mayat telah pun dihantar ke hospital untuk tindakan selanjutnya – Kamek Miak Sarawak

Spread the news
DON’T MISS OUT!
Subscribe To Newsletter
Be the first to get latest updates and exclusive content straight to your email inbox.
Stay Updated
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link