4 kawasan udara sangat tidak sihat di Sarawak 0 6274

KUCHING: Kualiti udara sangat tidak sihat di Sarawak hari ini meningkat kepada empat kawasan dengan terbaharu Sarikei mencatat Indeks Pencemaran Udara (IPU) mencecah 202 pada jam 8 pagi ini.

Tiga kawasan lain yang mencatat IPU melebihi 200 sejak semalam dan terus berada pada tahap sangat tidak sihat adalah Kuching (243), Samarahan (202) dan Sri Aman (244).

Bagaimanapun, kawasan yang berada dalam kualiti udara tidak sihat menurun kepada empat berbanding enam kawasan semalam iaitu Miri (102), Institut Latihan Perindustrian Miri (145), Sibu (173) dan Mukah (125).

Lima lagi Stesen Pengawasan Udara Automatik pula mencatat bacaan IPU pada tahap sederhana iaitu Sekolah Kebangsaan Kuala Baram 2 (96), Bintulu (99), Samalaju (91), Kapit (96) dan Limbang (85).

Ketua Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) Sarawak, Mejar (PA) Ismail Mahedin, berkata sebanyak 40 tompok panas dikesan di negeri ini pagi ini dengan kebanyakannya membabitkan kebakaran hutan dan belukar.

Beliau berkata, keadaan itu memburukkan lagi fenomena jerebu rentas sempadan akibat kebakaran hutan di wilayah Kalimantan, Indonesia.

Katanya, hari ini, sebanyak 646 tompok panas dikesan di wilayah itu, manakala 116 dikesan di Sumatera dan Brunei turut mencatat satu tompok panas.

“Justeru orang ramai khususnya di lokasi yang kualiti udaranya mencapai tahap sangat tidak sihat dan tidak sihat perlu mengurangkan aktiviti luar rumah, memakai topeng mulut jika keluar dan minum banyak air untuk memastikan kesihatan tidak terjejas,” katanya di sini, hari ini. – Berita Harian Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 13352

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12728

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news