Abang Jo umum LRT Kota Samarahan-Kuching diteruskan 0 7671

KUCHING: Selain bonus sebulan setengah atau minimum RM2,000 diumumkan Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg menggembirakan penjawat awam semalam — hadiah lain cukup bermakna bagi rakyat Sarawak ialah penerusan projek Aliran Transit Ringan (LRT).

Sebelum ini projek LRT diumum untuk ditangguhkan bagi memberi fokus kepada projek infrarakyat yang lain.

Kini, atas permintaan ramai Sarawak meneruskan projek LRT ini dengan permulaan untuk laluan Kota Samarahan-Kuching.

Abang Johari dalam ucapan penggulungan beliau pada Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak Ke-18, semalam berkata Kerajaan Negeri mempertimbang melaksanakan laluan Kota Samarahan-Kuching bagi menyuraikan masalah kesesakan.

Selian itu dengan siapnya LRT ini menghilangkan tekanan warga Samarahan yang terpaksa keluar rumah seawal 5 pagi setiap hari.

“Saya diberi jaminan sistem LRT yang dicadangkan akan berdasarkan teknologi kereta api terkini yang mempunyai kos modal lebih rendah jika dibandingkan dengan tempat lain di Malaysia,” kta Abang Johari.

Sebahagian kos modal projek ini katanya, diimbangi oleh keuntungan harta tanah sekitar laluan yang dicadangkan dengan pembangunan berorientasikan transit (tod).

Menurut beliau, keuntungan dijana melalui penyediaan perumahan mampu milik dan pembangunan bandar moden dalam lingkungan 800 meter dari hentian transit atau kira-kira 10 minit berjalan kaki.

Berdasarkan perancangan awal pada Mac lalu, projek ini dijangka beroperasi pada 2024, dan bernilai RM10.7 bilion.

Abang Johari berkata, asalnya ia mempunyai laluan sepanjang 155.2 kilometer dengan laluan dari Kota Samarahan memanjang ke pusat pelancongan Damai sejauh 62.4 kilometer.

Laluan ini dijangka mempunyai 28 stesen dan akan memenuhi 48 peratus daripada penggunaan sistem itu setiap hari. –Sarawakvoice

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 13216

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12677

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news