Abang Jo umum tiga laluan LRT, dijangka beroperasi 2024 0 5545

KUCHING: Ketua Menteri, Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg sebentar tadi menamakan tiga laluan Sistem Aliran Transit Ringan (LRT) Kuching, yang dijangka beroperasi pada tahun 2024.

Dalam sidang media khas di Wisma Bapa Malaysia, beliau menamakan tiga laluan itu ialah Laluan Kota Samarahan – Sungai Batu – Damai, Laluan Serian ke Senari dan Laluan Penyuraian Kuching.

Laluan Kota Samarahan – Sungai Batu – Damai akan melibatkan jarak sejauh 62.4 kilometer dan 28 stesen.

“Ia akan bermula di Rembus , Kota Samarahan yang dicadang sebagai depot, dan berakhir di Damai, melalui Sungai Batu.

“Laluan atau jajaran kedua melibatkan Serian ke Senari adalah sejauh 82.0 kilometer, dan melibatkan 26 stesen.

Gambar hiasan/ Foto : Oohhaa Sarawak

“Ia akan bermula di Serian melalui Siburan, dan berakhir di Senari.

Laluan ini katanya, akan mempunyai stesen pertukaran dengan Kota Samarahan-Damai di Bulatan Simpang Tiga.

Jajaran Bandar Raya pula adalah sejauh 10.8 kilometer melibatkan 13 stesen.

Sistem LRT Kuching ini membolehkan penggunanya bergerak di sekitar kawasan utama di bandar raya ini dalam tempoh 30 minit, manakala jarak perjalanan dari Kota Samarahan ke Kuching mengambil masa 50 minit, berbanding 90 minit sekarang menggunakan kenderaan darat, ketika waktu puncak. –Sarawakvoice

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13998

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8190

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news