Ada cacing dalam sardin tin! 0 5723

JAKARTA: Ketua Badan Pengawas Obat dan Makanan (BPOM) Indonesia di Kepulauan Riau (Kepri) Yosef Dwi Irawan mengakui badan itu mengarahkan tiga pengimport ikan sardin dalam tin agar menarik balik produknya dari pasaran.

Arahan itu dikeluarkan selepas pemeriksaan BPOM menunjukkan sememangnya terdapat cacing mati dalam ikan sardin tin yang diimport dari China.

Memetik kompas.com, BPOM dalam kenyataan rasminya pada Jumaat mengumumkan: “Hasil pemeriksaan dan ujian BPOM menemui cacing yang sudah mati pada produk ikan makerel dalam sos tomato di dalam tin 425 gram.”

BPOM mengesahkan daripada ujian, terdapat tiga jenama sardin import yang dipercayai mengandungi cacing mati dan diarah agar ditarik balik dari pasaran.

Laporan tersebut menyebut, produk yang mengandung cacing bahaya dimakan kerana dapat menyebabkan reaksi alahan bagi individu alergi.

foto kompas.com

Jualan sardin dalam tin tiga jenama tersebut khususnya dijual di Batam.

BPOM Kepri di Batam warga setempat bertenang berdepan isu tersebut.

Yosef berkata, BPOM memberikan tempoh sebulan bagi penarikan tiga jenama sardin berkenaan dan pengimport perlu memastikan dalam tempoh tiga minggu tiada lagi sardin jenama tersebut beredar di Kepri.

Setakat ini menurut Yosef, sekitar 50 peratus sardin tercemar itu ditarik dari pasaran melalui pengawasan bersama pihak kesihatan daerah dan kota termasuk di warung kecil.

Yosef mengaku tidak semua produk dari China “bermasalah” kerana ada banyak produk makanan dari China memiliki kualiti baik dan mempunyai piawaian antarabangsa menggunakan proses sterilisasi pemanasan.

Selain itu, masyarakat diperingatkan meneliti maklumat produk sebelum membelinya dan memastikan terdapat izin edar BPOM dengan produk tidak melebihi tarikh luput edaran. –Sarawakvoice

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13405

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8131

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news