ADUN Serembu menyumbang RM40,000 untuk menyiapkan pembinaan gereja Kampung Ledan, Bau 0 5648

Bau: Penduduk Kampung Ledan di Bau akhirnya bakal memiliki gereja sendiri setelah sekian lama bersembahyang menggunakan balai raya.

Kemudahan yang amat diperlukan umat Kristian di kampung berkenaan mendapat perhatian Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Serembu, Miro Simuh baru-baru ini.

Beliau telah memberikan peruntukan di bawah Projek Kecil Luar Bandar (MRP) sebanyak RM40,000 kepada Kampung Ledan bagi menyiapkan gereja mereka yang sedang dalam pembinaan.

Katanya, pembinaan gereja di kampung berkenaan yang diberi nama St. Faustina adalah dibiayai daripada hasil kutipan dana para penganutnya.

Namun, gereja yang sudah mencapai tahap 70 peratus siap itu masih memerlukan dana tambahan untuk ia disiapkan sepenuhnya.

“Dengan siapnya gereja ini akan memberi keselesaan kepada umat Kristian di Kampung Ledan dalam mengerjakan ibadat mereka,” katanya apabila dihubungi.

Menurut Miro, terdapat kira-kira 250 orang penganut Kristian di Kampung Ledan. — DayakDaily

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13849

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8168

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news