Akta Kebencian Agama dan Kaum bakal digubal 0 5574

Membahaskan RUU Anti Berita Tidak Benar 2018 di Dewan Rakyat.

KUALA LUMPUR – Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr. Mujahid Yusof Rawa berkata, kerajaan akan memperkenalkan Akta Kebencian Agama dan Kaum bagi melindungi semua agama di negara ini.

Jelas beliau, melalui akta khusus itu, tindakan boleh diambil terhadap sesiapa sahaja yang mencaci atau memaki agama Islam dan agama-agama lain di negara.

“Akta ini bukan sahaja untuk orang Islam tetapi bagi menjamin agama dan kaum yang ada serta di negara ini. Ini untuk memastikan gejala memaki hamun dan mencaci menggunakan agama Islam atau yang lain-lain tidak berlaku pada masa depan,” katanya.

Beliau berkata demikian menjawab soalan tambahan Ahli Parlimen Kuala Krau, Datuk Ismail Mohamed Said (BN) pada persidangan Dewan Rayat hari ini.

Ismail sebelum itu menyoal adakah kerajaan kerajaan bercadang menggubal undang-undang bagi melindungi agama Islam yang sering dicaci di laman sosial sejak kebelakangan ini.

Tambah Mujahid, akta itu bukan sahaja mendidik rakyat menghormati agama Islam sebagai agama rasmi Persekutuan tetapi juga agama lain.

Dalam isu menghina agama Islam, Mujahid berkata, pihaknya masih belum menerima apa-apa laporan daripada pihak polis untuk tindakan lanjut.

“Kami masih lagi menunggu laporan sebelum ambil apa-apa tindakan oleh pihak berkuasa,” ujarnya. – MalaysiaGazette

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 14017

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8190

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakan forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news