Anggota bomba Muhammad Adib sudah boleh menulis 0 6273

KUALA LUMPUR: Anggota bomba, Muhammad Adib Mohd Kassim, 24 yang parah dipukul perusuh di hadapan kuil Sri Maha Mariamman USJ 25, Subang Jaya sudah boleh menulis pada papan putih untuk berkomunikasi.

Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Mujahid Yusuf, berkata perkara itu dimaklumkan doktor yang merawat Muhammad Adib di Institut Jantung Negara (IJN) ketika lawatan beliau hari ini.

“Doktor menasihatkan Muhammad Adib tidak menerima pelawat dan hanya boleh dilihat begitu saja, namun pihak IJN ada memaklumkan kepada saya mengenai perkembangan terkini kesihatannya.

“Dia sudah boleh menulis pada papan putih kalau dia perlukan apa-apa, dan itu pastinya satu perkembangan yang baik kerana dia sudah mampu memberi tindak balas,” katanya pada sidang media selepas melawat Muhammad Adib di IJN, hari ini.

Terdahulu, Mujahid menyampaikan wang sumbangan mewakili Yayasan Taqwa di bawah Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) kepada bapa Muhammad Adib, Mohd Kassim Abdul Hamid.

“Sumbangan ini diharap dapat membantu sedikit sebanyak kewangan ibu bapa Muhammad Adib yang mungkin memerlukannya sepanjang berada di sini ketika anaknya dirawat.

“Saya juga harap lawatan saya ini dapat menjadi kekuatan kepada keluarga Muhammad Adib untuk melalui trauma yang menimpa anaknya sebelum ini,” katanya.

Dalam kejadian awal pagi 27 November lalu, Muhammad Adib yang juga anggota Unit Bantuan Perkhidmatan Kecemasan (EMRS) Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Subang Jaya, dipercayai dipukul sekumpulan perusuh ketika dalam operasi memadam kebakaran kenderaan di hadapan kuil itu.

Akibat kejadian itu, Muhammad Adib yang cedera parah ketika bertugas itu dimasukkan ke unit jagaan rapi di Pusat Perubatan Ramsay Sime Darby, Subang Jaya, kira-kira jam 1 pagi.

Beliau bagaimanapun dipindahkan ke IJN, Kuala Lumpur, pada keesokan malamnya dan dilaporkan tidak lagi menggunakan mesin sokongan jantung. – Berita Harian Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 13253

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12718

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news