AS pandang rendah keupayaan kami – Huawei 0 5642

BEIJING: Pengasas Huawei Technologies Co Ltd, Ren Zhengfei menegaskan Amerika Syarikat (AS) memandang rendah keupayaan syarikatnya itu.

Zhengfei berkata walaupun terdapat percubaan untuk menyukarkan lagi pihaknya menjalankan perniagaan dengan syarikat AS, tetapi ia tidak menghalang perancangan 5G syarikat.

“Amalan semasa ahli politik AS meremehkan kekuatan sebenar kami. Teknologi 5G kami tidak akan terjejas kerana dari segi teknologi sedia ada, tiada pihak yang dapat mengejar Huawei dalam masa dua atau tiga tahun akan datang,” katanya dalam temu bual dengan media China, sambil menambah bahawa syarikatnya itu mempunyai stok komponen dan cip, serta tidak dapat dipisahkan dari dunia.

Zhengfei berkata, pihaknya juga sedang dalam perbincangan dengan Google bagi mencari jalan penyelesaian larangan AS itu.

Beliau menyifatkan Google sebagai syarikat yang sangat bertanggungjawab, dan kedua-dua pihak membincangkan jalan penyelesaian terbaik.

Huawei disenarai hitam oleh AS dan mengeluarkan peraturan yang meletakkan Huawei dan 68 sekutunya di lebih dua belas negara dalam Senarai Entiti, langkah yang menghalang syarikat itu membeli komponen daripada firma AS tanpa kelulusan kerajaan terlebih dulu.

Tindakan itu terjadi apabila kedua-dua ekonomi terbesar di dunia itu terbabit dalam perang tarif yang disifatkan pegawai AS sebagai amalan perdagangan tidak adil China.

AS percaya telefon pintar Huawei dan peralatan rangkaian boleh digunakan China untuk mengintip rakyat AS, tuduhan yang berulang kali dinafikan Huawei.

Jabatan Perdagangan AS terlebih dulu mengeluarkan notis Rabu lalu bahawa ia menambah Huawei ke dalam senarai hitam itu.

Huawei “terbabit dalam aktiviti yang bertentangan dengan keselamatan negara atau kepentingan dasar luar AS,” kata perintah itu.

-AFP

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 13408

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12782

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news