Askar mabuk cuba cabul wanita ditahan di Batu Kawa 0 21293

Kuching: SEORANG anggota tentera ditahan kerana disyaki mencabul seorang wanita di Bandar Baru Batu Kawa, Padawan, pagi semalam.

Dalam kejadian 5.30 pagi itu, mangsa sedang nyenyak tidur apabila seorang lelaki tiba-tiba menceroboh bilik tidurnya.

Sumber berkata, sebaik menghampiri mangsa berusia 27 tahun itu, suspek yang dalam keadaan bogel, bertindak memegang tangan kiri mangsa..

“Mangsa yang terkejut menjerit sekuat hati, namun suspek tiba-tiba menumbuk muka wanita yang bekerja di sebuah pusat rawatan kecantikan itu.

“Mendengar jeritan mangsa, rakan serumah bergegas ke biliknya dan menarik mangsa keluar sambil menghalau suspek,” katanya.

Beliau berkata, suspek kemudiannya menendang perut rakan serumah mangsa sebelum melarikan diri dengan menaiki kereta.

Katanya, mangsa yang lebam di mata kiri selepas ditumbuk suspek dan rakan serumahnya yang lebam di badan akibat ditendang, kemudiannya membuat laporan di Balai Polis Batu Kawa, pagi semalam.

Bertindak atas laporan itu, polis menahan seorang anggota tentera berusia 25 tahun di Kota Sentosa pada 10.15 malam tadi kerana disyaki terbabit dalam kes berkenaan.

Ketua Polis Daerah Padawan, Superintendan Adil Bolhassan yang mengesahkan kejadian itu berkata, siasatan awal mendapati suspek berada di rumah itu kerana mengikut rakannya.

“Ketika kejadian suspek dalam keadaan mabuk dan datang ke rumah berkenaan bersama dengan seorang rakannya iaitu teman lelaki rakan serumah mangsa.

“Selepas dia cuba mencabul dan menumbuk muka mangsa serta menendang perut teman serumah mangsa, suspek melarikan diri menaiki kereta rakannya,” katanya.

Beliau berkata, kes berkenaan kini dalam siasatan lanjut mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan dan Seksyen 354 kanun sama. – Harian Metro Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cadangan hadkan kelajuan motosikal ‘kapcai’ sedang diteliti 0 2344

KUALA LUMPUR: Cadangan mengehadkan kelajuan motosikal berkapasiti kecil atau lebih dikenali sebagai kapcai kepada 70km/jam memerlukan kajian lebih teliti kerana ia membabitkan kira-kira 10 juta pemilik berdaftar di negara ini.

Menteri Pengangkutan, Anthony Loke Siew Fook berkata, selain membabitkan isu keselamatan, kerelevanan cadangan itu juga perlu dilihat daripada pelbagai sudut dan sejauh mana ia dapat dilaksanakan.

“Kita tahu ada cadangan untuk mengehadkan (kelajuan) kapcai, tetapi dalam keadaan di Malaysia, ia membabitkan ramai pemilik kapcai, mungkin dalam lingkungan 10 juta (pemilik) motosikal.

“Jadi, ini adalah satu keputusan yang akan beri kesan yang sangat besar, saya bukan menolak cadangan itu tetapi daripada segi ‘practicality’ untuk melaksanakan cadangan itu perlu dilihat daripada pelbagai sudut,” katanya, di sini.

Beliau ditemui selepas menjadi tetamu bagi program ‘Jendela Fikir’ terbitan Bernama Radio, di Ibu Pejabat pertubuhan berita itu.

Ogos lepas, Menteri Kerja Raya, Baru Bian dilaporkan berkata saranan untuk mengenakan peraturan had laju kepada penunggang motosikal kapcai masih belum boleh dilaksanakan kerana ia memerlukan pemerhatian yang teliti untuk satu tempoh yang panjang.

Sebelum ini, The Safety First Group iaitu kumpulan prokeselamatan jalan raya, menggesa kerajaan untuk menguatkuasakan had laju 70km/j untuk motosikal kapcai selain meminta lebih banyak laluan khas motosikal dibina bagi mengurangkan kemalangan jalan raya membabitkan golongan itu.

Mengulas tentang cadangan supaya mewujudkan laluan khas penunggang motosikal di sebelah kiri jalan raya, Loke berkata ia akan dikemukakan kepada Kementerian Hal Ehwal Ekonomi untuk dijadikan sebahagian daripada Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12).

Menurutnya, cadangan itu adalah konsep yang baik, bagaimanapun pelaksanaannya memerlukan perbelanjaan yang besar seperti membina struktur jalan dan sebagainya.

“Kita berharap dapat membina laluan khas motosikal ini dan juga menyediakan rekaan lebuh raya (yang sesuai) pada masa hadapan dengan mengambil kira perkara itu,” katanya. – BERNAMA

Spread the news

Cuepacs cadang kerajaan semak semula gaji penjawat awam setiap lima tahun 0 2294

SHAH ALAM: Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) mencadangkan supaya kerajaan menyemak semula gaji penjawat awam setiap lima tahun sekali.

Presidennya Datuk Azih Muda berkata ini kerana gaji semasa penjawat awam khususnya kumpulan sokongan hanya mampu dibelanja untuk tempoh dua minggu termasuk pembayaran bil-bil utiliti, pembetungan, telefon dan makan minum di rumah.

Katanya kajian Cuepacs menunjukkan seorang pekerja memerlukan pendapatan sebanyak RM2,640 sebulan manakala bagi yang berkeluarga pula RM4,200 untuk menampung kos sara hidup di Lembah Klang pada masa kini.

“Untuk simpan (duit) bagi tujuan pendidikan anak sudah tidak mencukupi. Kalau hantar anak ke nurseri bertambah tanggungannya. Oleh sebab itu, kerajaan perlu melihat pentingnya gaji penjawat awam disemak setiap lima tahun sekali dan ukur produktiviti mereka.

“Cuepacs harap kerajaan dapat menimbangkan kenaikan gaji kerana ia akan membantu penjawat awam yang ‘lemah’ pendapatannya,” katanya kepada pemberita selepas majlis perasmian Konvensyen Tritahunan Cuepacs ke-28 di sini, pada Selasa.

Berhubung konvensyen selama tiga hari bermula hari ini itu, Azih berkata pelbagai resolusi bakal dikemukakan antaranya berkaitan gaji, kos sara hidup, harga barangan, perumahan, pendidikan dan perubatan.

Katanya, kesemua aspek tersebut merupakan cabaran yang sedang dihadapi oleh penjawat awam masa kini.

— BERNAMA

Spread the news
DON’T MISS OUT!
Subscribe To Newsletter
Be the first to get latest updates and exclusive content straight to your email inbox.
Stay Updated
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link