Bangunkan LRT, sekali gus bina rumah mampu milik untuk rakyat – Abg Johari 0 5768

KUCHING: Dengan wujudnya Aliran Transit Ringan (LRT) Kuching-Serian, kerajaan turut sedia membangunkan skim perumahan baharu mampu milik selari dengan laluan LRT berkenaan.

Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg berkata, penggunaan sistem modular bagi membangunkan skim perumahan berkenaan akan melibatkan kos rendah, pantas dan menjadikan rumah yang dibangunkan berharga mampu milik.

Melalui sistem modular — kilang sistem panel di bangunkan dan bahan binaan dari kilang digunakan untuk pasang siap setiap unit rumah yang dibangunkan — menjadikan proses pembinaan rumah berkenaan mengambil masa singkat.

Bercakap pada Majlis Pecah Tanah Tapak Kilang Pembuatan Panel Modular di Kawasan Perindustrian Demak Laut, Abang Johari berkata pembinaan LRT adalah salah satu kaedah harga rumah dapat dikawal.

Menurut Abang Johari, pembinaan LRT bukan sekadar alternatif bagi sistem pengangkutan di bandar raya ini.

Bahkan seupama serampang dua mata, ia turut mewujudkan penempatan dan kediaman baharu — Pembangunan Berasaskan Transit (TOD) — tanah baharu untuk skim perumahan. –Sarawakvoice

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13857

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8169

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news