BN komited terus pelihara budaya dan jamin hak tanah rakyat Sarawak 0 5554

KUCHING: Barisan Nasional (BN) Sarawak menerusi manifestonya semalam berikrar untuk terus memelihara kebudayaan, warisan kepercayaan yang dianuti pelbagai kaum di negeri ini.

Sarawak bagi parti itu, adalah 1Malaysia yang sebenar, yang digambarkan menerusi keharmonian kaum, keharmonian agama serta perpaduan dalam kepelbagaian.

“Sarawak adalah unik, dengan kebebasan untuk mengamalkan agama dan kepercayaan masing-masing.

Pada masa yang sama, BN Sarawak berikrar untuk terus menjamin hak rakyat ke atas tanah mereka.

“Komitmen ini diterjemahkan melalui sokongan untuk menangani isu Pemakai Menoa dan Pulau Galau.

Pada masa yang sama, BN Sarawak akan terus menjalankan survei perimeter dan survei lot individu ke atas tanah Hak Adat Bumiputera (NCR).

“Ini dibuktikan dengan kejayaan menanda dan melakukan survei terhadap 834, 696 hektar tanah manakala 656,373 hektar lagi diwartakan di bawah Seksyen 6, Kanun Tanah Sarawak. –Sarawakvoice

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 14320

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8228

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news