Bomba Siburan pula laksana khidmat potong gari pada tangan lelaki suspek dadah 0 6015

KUCHING: Semalam memotong cincin, hari ini memotong gari. Khidmat khas pasukan bomba dan penyelamat sekali lagi ditagih untuk membebaskan mangsa yang telah digari polis, tetapi kuncinya patah. Penolong Pengarah Operasi Bomba dan Penyelamat Negeri, Tiong Ling Hii berkata, insiden berlaku sekitar jam 2.54 petang tadi apabila sepasukan anggota siasatan jenayah narkotik daripada Ibu Pejabat Polis Daerah Bau singgah ke Balai Bomba dan Penyelamat Siburan untuk memotong gari pada tangan suspek lelaki itu. “Sebelum itu, kunci gari yang digunakan untuk menahan suspek oleh pasukan siasatan narkotik sebelum itu telah patah. Sepasukan enam anggota bomba dari balai tersebut kemudiannya, telah bertindak memotong gari tersebut menggunakan mesin “grinder” sambil diperhati oleh anggota polis sebagai langkah keselamatan. “Setelah gari tersebut berjaya dipotong, mangsa diserahkan sepenuhnya kepada pihak polis untuk tindakan seterusnya. Pihak polis katanya, kemudian beredar dari Balai Bomba dan Penyelamat Siburan sekitar jam 3.09 petang. –Sarawakvoice

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13860

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8169

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakan forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news