Bukan tugas saya untuk memastikan fakta diterbitkan benar atau tidak, kata Vernon 0 116

KUCHING: Bekas Ketua Penerangan PKR Sarawak Vernon Kedit berkata, tugas untuk menentukan kebenaran dan kesahihan sesuatu berita yang hendak diterbitkan adalah tanggungjawab penyunting sesebuah organisasi media.

Menurutnya, tanggungjawab tersebut juga bukan terletak pada beliau malah juga bukan tugas pembaca.

“Setiap kali kita membeli suratkhabar atau menonton televisyen untuk mendapatkan berita, adakah kita sebagai pembaca atau penonton seharusnya meragui berita yang disampaikan dan seterusnya menyemak ketepatan mahupun kesahihan berita tersebut,” katanya apabila disoal mengenai kesahihan berita terbitan portal Dayak Daily pada Julai tahun lepas mengenai artikel hak ‘usufructuary’ yang membawa maksud boleh milik dan boleh pakai.

Vernon memberitahu demikian kepada Mahkamah Tinggi di sini semalam ketika ditanya peguam Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Douglas Uggah Embas.

Uggah memfailkan saman fitnah terhadap Vernon berhubung penyataannya tahun lepas dalam Kumpulan WhatsApp PKR State Media kerana memanggilnya ‘penipu’ dan ‘pengkhianat’ pada 12 Julai 2018.

Semalam merupakan hari kedua kes tersebut dibicarakan selepas ia disambung semula ekoran ia ditangguhkan oleh Hakim Ravinthran N. Paramaguru pada 10 dan 11 April yang lalu.

Uggah bersama Jabu di lobi Mahkamah Tinggi Kuching.
SOKONGAN: Uggah bersama Jabu di lobi Mahkamah Tinggi Kuching.
Pemeriksaan balas turut menyentuh mengenai istilah ‘tauk ngenak, tauk ngempu’ di mana Vernon menganggap istilah berkenaan bermaksud boleh milik dan boleh pakai.

Katanya lagi, mungkin istilah berkenaan tidak membawa maksud boleh milik dan boleh pakai jika diterjemah dari Bahasa Inggeris, akan tetapi, dalam Bahasa Iban ia membawa maksud berkenaan.

Vernon yang juga Ketua PKR Cabang Betong memberitahu mahkamah bahawa melalui jawatan yang dipegangnya terdahulu, dia boleh mengeluarkan kenyataan yang dianggapnya betul tanpa merujuk kepada orang lain.

“Sebagai Ketua Penerangan, saya bertanggungjawab mengeluarkan kenyataan yang saya fikirkan benar tanpa merujuk kepada orang lain.

“Malah salah satu tugas saya adalah untuk menyampaikan maklumat,” ujarnya.

Katanya beliau berjuang demi mempertahankan hak rakyat Sarawak tetapi telah menjadi mangsa keadaan dalam kes ini.

“Kenyataan yang saya keluarkan terdahulu adalah benar dan saya percaya kebenaran memihak kepada saya,” tambahnya lagi.

Kata Vernon lagi, pernyataan yang dikeluarkannya pada tahun lepas itu merupakan tindak balas kepada artikel berita dalam portal Dayak Daily.

Vernon turut memaklumkan bahawa Kumpulan WhatsApp PKR Sarawak State Media merupakan kaedah untuk menyampaikan maklumat disamping berhubung dengan penduduk pribumi Sarawak.

Turut hadir di Mahkamah Tinggi semalam untuk memberikan sokongan moral kepada Uggah adalah Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Goram Jefferson Jamit, bekas Timbalan Ketua Menteri Tan Sri Alfred Jabu serta setiausaha politik dan lain-lain. – Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lima pelacur warga asing ditangkap polis di Sibu 0 4

SIBU: 5 pelacur warga asing bersama seorang bapa ayam warga tempatan ditangkap oleh polis dalam satu operasi yang di Jalan kan oleh pihak polis di sebuah premis di Sibu semalam.

Menurut info awal kesemua pelacur warga asing tersebut berasal dari China dan Filipina dan berusia sekitar 25 hingga 35 tahun.

Setakat ini kesemua telah ditahan untuk siasatan selanjutnya dan Kes akan disiasat di bawah Seksyen 55B/39B Akta Immigresen 1959/63,” tambah beliau lagi. – Kamek Miak Sarawak

Spread the news

Kes buli pelajar di Miri: Polis kesan suspek 17 tahun 0 6

MIRI: Polis sedang mencari seorang lagi suspek berusia 17 tahun bagi membantu siasatan kes buli seorang pelajar sekolah menengah berusia 13 tahun pada 8 Julai lalu.

Ketua Polis Daerah Miri ACP Lim Meng Seah berkata empat suspek telah berjaya ditahan untuk membantu siasatan kes berkenaan.

“Polis sedang mencari seorang lagi suspek bagi membantu siasatan sementara empat lagi suspek yang terlibat dalam kes itu telah berjaya kita tahan,” katanya semasa ditemui pada Majlis Sambutan Ulangtahun Kor Kadet Polis Sekolah Ke-49 di Padang Kawad Ibu Pejabat Polis Daerah Miri hari ini.

Lim berkata suspek yang tidak lagi bersekolah itu menghilangkan diri sebaik sahaja video kes buli berkenaan tular di laman sosial.

“Bagaimanapun, dengan penangkapan empat suspek terbabit sekali gus telah menyelesaikan kes, dan orang ramai termasuk netizen tidak perlu memperbesarkan lagi kes buli ini,” jelasnya.

Lim berkata mangsa buli berkenaan masih trauma dengan kejadian berkenaan dan ia adalah kejadian yang baharu berlaku ke atas mangsa serta bukan kejadian buli berulang.

Kes berkenaan sebelum ini terbongkar selepas bapa mangsa tampil membuat laporan polis pada Isnin mendakwa anaknya dipukul lima remaja di sebuah sekolah menengah di sini.

Video kejadian buli berkenaan tular dalam media sosial serta mendapat kecaman daripada netizen.

Mangsa dipercayai ditumbuk dan ditendang sekumpulan lima remaja termasuk seorang pelajar sekolah menengah di sini pada 8 Julai lalu.

Bapa mangsa membuat laporan polis selepas dimaklumkan anaknya berhubung video tular dalam WhatsApps yang menyaksikan mangsa sedang dibuli.

Mangsa juga takut membuat laporan kerana telah diugut oleh suspek-suspek.

Polis sedang menyiasat kes berkenaan di bawah Seksyen 147 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan. – Utusan Borneo Online

Spread the news
DON’T MISS OUT!
Subscribe To Newsletter
Be the first to get latest updates and exclusive content straight to your email inbox.
Stay Updated
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link