Cukai baharu tidak bebankan rakyat 0 5915

KOTA BHARU – Cukai baharu yang mungkin diperkenalkan kerajaan diyakini tidak akan membebankan rakyat yang berpendapatan rendah.

Ahli Dewan Negara, Husam Musa berkata, walaupun perincian mengenai cukai tersebut belum dijelaskan, tetapi ia tidak akan menyusahkan rakyat biasa.

“Kita semua tahu masalah kewangan negara sangat kronik. Walaupun perincian cukai baharu ini belum dinyatakan, tetapi saya yakin cukai ini tidak bebankan orang biasa, tidak bebankan rakyat yang berpendapatan rendah.

“Semasa sebelum jadi kerajaan, saya pernah bincang dengan Dr Mahathir, dan beliau kata ada banyak idea untuk negara dapatkan hasil dan pernah satu masa dulu beliau pernah kurangkan cukai import kepada barang yang diimport menyebabkan jualan meningkat dan dikenakan cukai jualan.

“Maknanya ada cara-cara yang kita boleh tingkatkan hasil tanpa menyusahkan rakyat. Walaupun namanya cukai, saya yakin orang berpendapatan rendah dikecualikan,” katanya

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 13257

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12722

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news