Dengarkan rayuan Anwar, kaji semula peruntukan buat nelayan 0 5620

Ucapan Ahli Parlimen Port Dickson Anwar Ibrahim di Dewan Rakyat semalam yang merayu kerajaan membantu nelayan amat dialu-alukan.

Saya menyokong penuh keprihatinan beliau yang melihat pengurangan peruntukan kepada nelayan boleh memberi kesan kepada golongan tersebut.

Ini kerana kebanyakan nelayan adalah kelompok yang dikategorikan B40 dan mereka bergantung kepada keadaan cuaca, keadaan laut dan sebagainya untuk mencari rezeki.

Di samping itu, peruntukan sebegini penting ditingkatkan bagi merangsang komitmen nelayan dalam usaha meningkatkan bekalan ikan tempatan yang mencukupi.

Dalam Belanjawan 2019 yang dibentangkan baru-baru ini, Elaun Sara Hidup Nelayan dan Insentif Hasil Tangkapan Nelayan telah dikurangkan sebanyak 62.4 peratus kepada RM98.5 juta berbanding RM262 juta dalam Belanjawan 2018.

Bagi Elaun Sara Hidup Nelayan pula, peruntukannya dikurangkan 72 peratus kepada RM3.5 juta berbanding RM12.5 juta.

Pengurangan ini dikhuatiri boleh memberikan kesan kepada nelayan khususnya bagi menghadapi kos sara hidup yang masih tinggi.

Justeru, pihak Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) dan Kementerian Pertanian dan Asas Tani perlu menstruktur semula jumlah insentif-insentif ini.

Sungguhpun pengurangan peruntukan ini diakibatkan kekangan kewangan negara yang meruncing akibat bebanan hutang ditinggalkan rejim BN, usaha Salahuddin Ayub berjaya meyakinkan kerajaan untuk meneruskan insentif-insentif ini.

Bagi memastikan pemberian bantuan kepada nelayan tulen, LKIM akan meneruskan proses pemutihan supaya ketirisan dan salah guna insentif dapat dikekang, seterusnya dimanfaatkan dengan baik.

Justeru, saya merayu agar kerajaan mengambil perhatian serius terhadap rayuan Anwar dan melihat kembali peruntukan kepada nelayan.

Visi saya ialah untuk memajukan nelayan dan seterusnya memastikan daya saing perikanan dapat ditingkatkan melalui pembelaan kerajaan.

Ini bagi memastikan sosioekonomi nelayan dapat ditingkatkan bagi mendorong mereka terus membantu kerajaan meningkatkan tahap sara diri (SSL) bagi makanan. – Malaysiakini

FAIZ FADZIL ialah anggota dewan undangan negeri Permatang Pasir, Pulau Pinang merangkap pengeruski LKIM.

Tulisan ini tidak semestinya mencerminkan pendirian rasmi Malaysiakini.

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 13251

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12715

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news